„Ostuda, stýká se s mafiány!“ Pražské zastupitelstvo oživil od pultíku Jan Čižinský

16.02.2023 21:15 | Ze sítí

Praha má po pěti měsících od voleb nové vedení. Novým primátorem zvolili zastupitelé lídra Spolu Bohuslava Svobodu (ODS). Volbě rady předcházela mnohahodinová diskuse plná hádek a osobních výpadů. V rozpravě vystoupil mj. i vyšachovaný Jan Čižinský (Praha sobě), jenž s narážkou na Jiřího Pospíšila (TOP 09) hřímal, že „je ostudou, pokud by se náměstkem primátora stal někdo, kdo lže a stýká se s mafiány“.

„Ostuda, stýká se s mafiány!“ Pražské zastupitelstvo oživil od pultíku Jan Čižinský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Na pražském magistrátu vznikla koalice Spolu, Pirátů a STAN, která má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Povolební vyjednávání trvala téměř pět týdnů a provázela je řada problémů. Komunální volby vyhrálo Spolu před ANO a Piráty. V opozici jsou na magistrátu ANO, Praha sobě a SPD.

Koalici v mnohahodinové diskusi kritizovala opozice, která se přela i mezi sebou. Spory často nesouvisely s volbou a byly plné osobních výpadů. Prostor v rozpravě dostali i odpůrci rodící se rady. Mezi nimi vystoupil pln emoci také šéf Prahy sobě, který upozornil „na korupci“.

Čižinský připomněl mj. roli europoslance TOP 09 – a zamýšleného náměstka primátora – Jiřího Pospíšila, který mlžil ohledně svých vztahů s lobbistou Michalem Redlem napojeným na korupční kauzu Dozimetr hnutí STAN. Pospíšil později přiznal, že „se s Redlem stýkal“. „Myslím, že je ostudou, pokud by se náměstkem primátora stal někdo, kdo lže a stýká se s mafiány!“ hřímal Čižinský.

Pak se opřel do současného i budoucího primátora – Zdeňka Hřiba a Bohuslava Svobody – za předvolební diskusi, v níž Hřib Svobodu nařkl, že ODS během jeho působení ve straně přijala dar od rodiny Redlů. „Ještě vám připomenu, že za vaší vlády ODS přijala dar od rodiny Redlů, 500 tisíc korun. Ptám se, kdy ty peníze konečně vrátíte?“.

„Já bych se chtěl zeptat, jak to dopadlo, protože není možné, aby se se nezjistilo, jak to s těmi penězi od mafiánů vlastně dopadlo,“ zajímal se Čižinský.

A připomněl několik let starou zprávu, podle níž pražští politici nevyužili příležitosti vykoupit pozemky v těsném okolí koupaliště Džbán. Přímo obvinil budoucí náměstkyni primátora Alexandru Udženiju a radního Zdeňka Kováříka, společně s šéfem zastupitelů Spolu Zdeňkem Zajíčkem, uvedl server Echo24.cz.

Na twitteru pak Čižinský ještě k nově vznikající pražské koalici a k jejímu budoucímu působení svou kritiku doplnil: „Prahu čeká bohužel stagnace. Energie odborníků z Prahy sobě bude chybět. Budeme pro koalici fungovat jako budíček a prosazovat a podporovat každou smysluplnou věc.“

V debatě, která hlasování předcházela, zástupci opozičních stran poukazovali také na to, že se Svoboda nechce vzdát dalších funkcí plynoucích z jeho mandátu poslance a z profese lékaře. Zmiňovány byly rovněž programové rozdíly mezi Piráty a zejména ODS.

„Od začátku říkám, že koalice by měly vznikat na základě obsahu, podobného směřování nebo vizí. Měla by tam být nějaká minimální personální důvěra. V této koalici tomu tak není, proto to také trvalo pět měsíců. Za nás jediným pojítkem je to, že kopíruje koalici někde jinde, v tomto případě na úrovni vlády,“ řekl na zastupitelstvu šéf zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher. „Jestli z toho bude výhoda, pokud jde o legislativní činnost a prosazení zákonů, které pomohou Praze, tak tomu zatleskám. Obávám se ale, že pražská témata mimopražské poslance nezajímají,“ dodal.

Jako jediná ze všech 65 zastupitelů nehlasovala pro zvolení Svobody primátorem Hana Kordová Marvanová (za Spolu). Ta v prosinci odmítla podpořit Svobodu, když mohl být zvolen primátorem hlasy ANO. „Byla jsem připravena jako členka klubu Spolu podpořit svým hlasem. Když jsem se ale dozvěděla, že Spolu si nepřeje, abych tu koalici podpořila, tak jsem se nechtěla proti vůli Spolu, byť to považuji za absurdní, vnutit jako součást koalice. Proto jsem nehlasovala, totéž udělám i při volbě rady,“ vysvětlila Marvanová svůj postoj.

Svoboda po zvolení poděkoval a připomněl, že Praha potřebuje funkční vedení. Od kooperace s vládou si Svoboda slibuje zrychlení rozvoje města. 

„Plánovali jsme koalici na vládním půdorysu, dalo to hodně práce, vyjednávání bylo náročné, ale konec dobrý, všechno dobré. Konec vyjednávání a volba primátora je začátek dalšího díla a tvrdé práce, je to začátek změn, které v mém chápání měly být změnami pozitivními. Slibuji vám, že já i celá koalice se okamžitě dáme do práce,“ řekl pak čerstvě zvolený primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…