„Ožrala, zloděj a zmrd.“ Tak trochu jiný pohled na Sněmovnu

31.08.2018 9:00

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký má za to, že české politice schází jedna věc. Možná vás překvapí, co má na mysli.

„Ožrala, zloděj a zmrd.“ Tak trochu jiný pohled na Sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela školského zákona nebo fiskální pakt

Miroslav Korecký má za to, že v české Poslanecké sněmovně schází poezie. Nebo možná spíš s poezií spojená jemnost. Je toho názoru, že tam zaznívá až příliš mnoho sprostot. Ať už z úst tradičních politiků, jako byl expremiér z ODS Mirek Topolánek, jako je předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nebo ostatně i stávající premiér Andrej Babiš, který sedí ve Sněmovně pátý rok a už ho nelze považovat za nováčka. Aktuální nováčci ve Sněmovně Piráti však prý nemají Kalouskovi a Babišovi co vyčítat. Chovají se podobně.

„Na poslední schůzi Sněmovny se jeden řečník, Pirát Mikuláš Ferjenčík, v debatě o platech utrhl a vystřelil slovo ‚zm*d‘, které v našem Parlamentu ještě nikdy nezaznělo. Jiný Pirát, Vojtěch Pikal, v roli řídícího schůze ani nemrkl a slůvko přešel, vřava se strhla až poté,“ napsal Korecký v pátečním vydání deníku.   

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

„Pilnější hltači parlamentních svodek by snad z paměti vylovili i Faltýnkův „prů*er“ či „sra*ku“, nejjadrnější synonymum slova „prostitutka“ v podání poslance Krátkého, Kalouskova „debila“, Topolánkův vztyčený prostředníček, největší pamětníci snad i „análního speleologa“ republikána Krejsy...“ pokračoval Korecký.    

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ale politika byla vždy tvrdým střetem různých názorových skupin. V dobách pozdního Rakouska-Uherska dokonce jeden poslanec druhému vyhrožoval, že má s sebou nůž, že ho vytáhne a rozpáře kolegovi břicho. Ani v zahraničí nepřipomínají jednání poslanců čajové sedánky o páté, ale to ještě podle Koreckého neznamená, že by se čeští poslanci neměli přece jen chovat o něco slušněji.

Britští poslanci parlamentu na sebe také umí být pěkně tvrdí, ale slovo „zmrd“ by zkrátka nepoužili. Vynalézají jemnější způsoby, jak své politické soky urazit. Čeští poslanci by se podle Koreckého měli tomuto umění také naučit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…