„P*rchanti, binec.“ Vondra to rozjel, Němci v EP neměli radost

06.07.2022 11:54 | Ze sítí

Český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) si v úterý stoupl k řečnickému pultíku na půdě Evropského parlamentu a spustil palbu. Ostrými slovními náboji nešetřil především vůči Německu. Vondra nakonec může mít radost, protože plénum EP ve středu připustilo plyn a jádro jako zelené zdroje.

„P*rchanti, binec.“ Vondra to rozjel, Němci v EP neměli radost
Foto: Screen FB Alexandra Vondry
Popisek: Alexandr Vondra (ODS) hovoří v Evropském parlamentu

Alexandr Vondra během svého minutového vystoupení upozornil, že Evropský parlament během středy čeká hlasování o tzv. taxonomii, tedy o tom, jaké zdroje energie budou napříště Evropskou unií podporovány a naopak jaké budou v maximální možné míře potlačovány. Spor se vede především o uznání jaderné energie za energii přijatelnou, což prosazuje Česká republika a Francie. Ale tyto země narážejíí na odpor Německa, Rakouska a dalších zemí.

Vondra v této souvislosti upozornil že jejich poloha některým zemím EU zkrátka neumožní dosáhnout cílů stanovených Evropskou unií bez toho, aby mohli využívat jadernou energii jako zásadní zdroj.

„Zadruhé, taxonomie je důležitá pro budoucnost investic, aby tady byla stabilní elektřina za rozumné ceny pro naše občany. Zatřetí je to také test, do jaké míry se naše rozhodování řídí solidaritou a respektem vůči ostatním. Neměli bychom tlačit na ty, kteří jsou proti jaderné energii, aby ji používali. Ale prosím, netlačte na nás, abychom ji přestali používat, jestliže je to jediný způsob, jak můžeme jít vpřed,“ žádal Vondra.

Poté vyčinil Německu.

„Německo nás zavedlo do tohoto bince, ve kterém jsme totálně závislí na těch ruských parchantech, a teď nás zase v této antijaderné hysterii vedete do dalšího bince. Takže prosím, byste zvážili, jak budete zítra hlasovat,“ hřímal v úterý Vondra směrem ke svým německým kolegům.

Ve středu před hlasováním promluvil k poslancům Evropského parlamentu také český premiér Petr Fiala a předseda vlády momentálně předsednické země EU a zdůraznil, že EU musí řešit energetické otázky.

„Tím hlavním úkolem v následujícím období bude nalézt jednotnou a silnou shodu na takových opatřeních, která negativní dopady současných krizí na naše občany co nejvíce zmírní,“ uvedl český premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…