„Pan Š“, Rath mu říkal „straka zlodějka“: Nová kauza známého ODSáka? píší noviny

15.04.2019 10:52

Někdejší rebel ODS Marek Šnajdr, jenž nějaký čas strávil v policejní vazbě, když byl prošetřován ve spojitosti se zásahem na Úřadu vlády ČR v roce 2013, se znovu dostal do hledáčku médií. Podle deníku Právo se snažil rozjet byznys s dnes obviněným podnikatelem Tomášem Horáčkem.

„Pan Š“, Rath mu říkal „straka zlodějka“: Nová kauza známého ODSáka? píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Pamatujete si ještě někdejšího poslance v barvách ODS Marka Šnajdra? V letech 2006 až 2010 býval náměstkem ministra zdravotnictví a mezi lety 2010 až 2012 působil v pozici předsedy Správní rady VZP. Pozornost občanů kdysi poutal také přestřelkami s Davidem Rathem. Mezi lety 2006 až 2012 pánové sváděli bitvy o poplatky ve zdravotnictví a v těchto svých soubojích sahali i po poměrně ostrých slovech.

Známá je především dnes už legendární přestřelka z roku 2010 na televizi Prima, kde Šnajdr obviňoval Ratha, že umí jen špinit své politické soupeře, ale toto kydání špíny nedokáže podpořit jasnými důkazy. Rath se tehdy začal ohánět svým titulem a žádal Šnajdra, aby se choval slušně.„Já jsem slušný, oslovuji vás tu stále ‚pane bakaláři‘, tak byste mě i vy mohl oslovovat titulem. Jestli to nevíte, tak jsem doktor medicíny,“ žádal tehdy Rath. Sám však neváhal Šnajdra označit za „straku zlodějku“.

Ale podobné přestřelky odvál čas. Oba zmínění politici si pobyli nějaký čas ve vazební celé. Šnajdr pár dní, když ho zadržela policie v souvislosti se zásahem policie na úřadu vlády v roce 2013. Rath si poseděl ve vazbě déle než rok, když byl chycen se sedmi miliony korun v krabici od vína.

Teď deník Právo jméno Marka Šnajdra znovu zmínil, a to ve spojitosti s obviněným podnikatelem Tomášem Horáčkem, který také skončil ve vazební cele. Je podezřelý z ovlivňování zakázek v pražských nemocnicích. Podnikatel se podle deníku snažil koupit zadluženou Nemocnici svaté Alžběty na pražském Albertově za 29 milionů korun. Šnajdr mu měl podle novinářů pomáhat.

„Celý proces plánovaného odkupu řídili a účastnili se jej na něj napojení lidé, sám Šnajdr nikde oficiálně nevystupoval ani nefiguroval. Jak redaktoři Práva zjistili, Šnajdr investoval polovinu z celkové částky na odkup zdravotnického zařízení, tedy 14,5 milionu korun. Ty Horáček spolu se svým polovičním dílem (celkem tedy 29 milionů) složil do notářské úschovy jako doklad o schopnosti za nemocnici zaplatit,“ napsal deník.

„Šnajdr nikdy nevystupuje oficiálně. Všichni prostředníci, kteří na jednáních byli, ale říkali, že jednají za pana ‚Š‘,“ řekl Právu člověk, který se jednání účastnil.

Společný obchod mělo zhatit právě uvalení vazby na Tomáše Horáčka v létě loňského roku. Teď se pánové údajně přetahují o miliony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…