„Podporujete nás, své spojence, nebo nacisty?“ Izrael natvrdo

13.11.2023 8:54

V důsledku izraelských útoků v nemocnicích umírají děti. „Tři agentury OSN vyjádřily zděšení nad situací v nemocnicích a uvedly, že za 36 dní zaznamenaly nejméně 137 útoků na zdravotnická zařízení, což mělo za následek 521 mrtvých a 686 zraněných – včetně 16 mrtvých a 38 zraněných zdravotníků,“ uvedla agentura Reuters. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval v narážce na druhou světovou válku svět, že se musí rozhodnout, zda bude podporovat nacisty, nebo spojence.

„Podporujete nás, své spojence, nebo nacisty?“ Izrael natvrdo
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Izraelská armáda oznámila, že pomohla s evakuací tří set dětí z nemocnice Al Shifa. A v sobotu večer umístila 300 litrů paliva ke vchodu nemocnice, ale obě gesta zablokoval Hamás. Palestinci naopak tvrdí, že přísun paliva do nemocnic blokuje Izrael. Vedení nemocnice přitom tvrdilo, že bez paliv budou ohroženy životy mnoha dětí. Jak nemocnice Al Shifa, tak nemocnice a Al-Quds, oznámily, že pozastavují provoz, protože už nemohou fungovat dál.

„Tři agentury OSN vyjádřily zděšení nad situací v nemocnicích a uvedly, že za 36 dní zaznamenaly nejméně 137 útoků na zdravotnická zařízení, což mělo za následek 521 mrtvých a 686 zraněných – včetně 16 mrtvých a 38 zraněných zdravotníků,“ uvedla agentura Reuters. „Svět nemůže mlčet, zatímco nemocnice, které by měly být bezpečnými útočišti, se proměňují ve scény smrti, devastace a zoufalství,“ stojí v prohlášení OSN.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

„Můj syn byl zraněn a neexistovala jediná nemocnice, do které bych ho mohl vzít, aby ho mohli zašít,“ řekl Ahmed al-Kahlout, který v souladu s izraelskými radami utíkal na jih, i když se obával, že nikde v Gaze vlastně není bezpečno.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil, že se podařilo obnovit komunikaci se zdravotníky v Shifě a dodal, že situace je „hrozná a nebezpečná“ neustálou střelbou a bombardováním. „Tragicky se počet úmrtí pacientů výrazně zvýšil,“ uvedl v příspěvku na X, dříve známém jako twitter. „Nemocnice už bohužel nefunguje jako nemocnice.“

Doktor Ahmed El Mokhallalati agentuře Reuters řekl, že u dětí, které byly původně umístěny v inkubátorech, musely být přemístěny na normální lůžka a doktoři očekávají, že tyto děti dříve či později zemřou.

Izraelci však tvrdí, že teroristé z nemocnic udělali jedny ze svých opěrných bodů, ne-li přímo velitelských center a mají-li osvobodit více než 200 rukojmích, které Hamás drží, musí teroristy z těchto opěrných bodů vyhnat. Ze strany Hamásu však zaznělo, že za této situace nejsou jednání o propuštění rukojmích možná.   

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval svět, že pokud je Izraeli bráněno v tom, aby vyčistil od teroristů z Hamásu i nemocnice, židovský stát tím fakticky ztrácí právo na sebeobranu proti terorismu.

„Pokud ztratíme morální jasnost podpory síly (Izrael), která bojuje proti teroristům (Hamás), kteří se skrývají za civilisty a obviňují oběti z těchto útoků, oběti, které podniknou spravedlivé kroky na svou obranu, nikdy nebudeme schopni bojovat proti teroristům. Oni (Hamás) se vždy budou skrývat za civilisty a my s nimi nikdy nebudeme schopni bojovat,“ řekl Netanjahu v neděli ráno v Meet the Press NBC. Z rozhovoru citoval i server Jerusalem Post.

Netanjahu řekl, že je to jako za druhé světové války. Upozornil, že i po útocích spojenců kupříkladu ve Francii umírali civilisté. Umírali i během bojů, během nichž se spojenci snažili vytlačit nacisty z Francie, ale k tomu všemu došlo jen poroto, že několik let před tím nacisté rozpoutali druhou světovou válku a napadli Francii. „Protestujete proti nacistům nebo proti spojencům?“ zeptal se.

Varoval, že pokud ozbrojencům z Hamásu projde to, že si z civilistů dělají živé štíty, může se z toho stát precedens pro teroristy kdekoli na světě.

Z Egypta zamířily do Gazy desítky nákladních aut s humanitární pomocí a naproti tomu z Gazy do Egypta utíkají Palestinci. Humanitární pracovníci varují svět, že mezi uprchlíky ze severní části pásma Gazy, kteří jsou namačkáni mimo jiné i ve školách, se šíří různé nemoci a přežívají s malým množstvím jídla a vody.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl ABC, že probíhají jednání o poskytování humanitární pomoci lidem v Gaze a Katar byl jedním z hlavních zprostředkovatelů takových dohod.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres obvinil Izraelce z uplatňování kolektivního trestu proti Palestincům. „Nemůžete použít strašné věci, které Hamás udělal, jako důvod pro kolektivní potrestání palestinského lidu,“ řekl Guterres v rozhovoru pro CNN a dodal, že ve válce zatím zemřelo 101 členů OSN.

Papež František nabádá obě bojující strany, aby zanechaly střetů a ukončili koloběh trýzně. Zdůraznil, že se modlí za Izraelce i Palestince.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 13.11.2023 12:57:36
ztrácím představu, kdo je a není nacista. Stejně ztrácím představu, čí spojenec je Izrael. Začínám mít pocit, že Izrael stejně jako USA mají spojence pouze do té doby, pokud bez rozmýšlení plní jejich zájmy.

|  9 |  1

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…