„Podvod.“ Lidl, Billa, Kaufland. Přišlo udání

03.05.2023 10:42 | Ze sítí

Kaufland a jeho K-Jarmark, Lidl a jeho mléko Pilos nebo Billa a její Clever. Příklady tzv. privátních značek čili značek vlastněných danými supermarkety. Agrární komora ČR na tyto řetězce podala udání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Může jít o podvod, naznačuje. „Od našich členů máme informace, že obchody plíživě snižují objednávky zavedených značkových výrobků a nahrazují je těmito svými privátními značkami, které si nechávají dodávat za co nejnižší cenu. Pokud dodavatel nepřistoupí na jejich nátlakové, nadiktované a neférové podmínky, jednoduše jej takzvaně vylistují a vymění za jinou firmu. Třeba i zahraničního producenta,“ uvedla komora. Kaufland už před časem podobné nařčení odmítl.

„Podvod.“ Lidl, Billa, Kaufland. Přišlo udání
Foto: Repro Facebook
Popisek: Přeplněný supermarket

V Česku jsou ceny potravin opravdu vysoké. Levněji si Češi, Moravané a Slezané nakoupí v Polsku, ale mnohdy i v Rakousku. Mezitím se v Česku vedou spory, kdo za výrazné zdražení potravin může víc – zda zemědělci, potravináři, Agrární komora ČR nebo supermarkety.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí

Agrární komora ČR tvrdí, že hlavní pánem na českém trhu jsou obchodní řetězce. Pokud jim totiž čeští zemědělci nabídnou své produkty za konkrétní cenu, řetězec může vyrukovat s tím, že zemědělec musí zlevnit, protože pokud nezlevní, mohou si najít jiného dodavatele, třeba i z jiné země. A uvedený produkt zabalí do obalu své soukromé značky. Například K-Jarmark od Kaufland Česká republika, Pilos od Lidl Česká republika nebo Clever od BILLA Česká republika.

„Od našich členů máme informace, že obchody plíživě snižují objednávky zavedených značkových výrobků a nahrazují je těmito svými privátními značkami, které si nechávají dodávat za co nejnižší cenu. Pokud dodavatel nepřistoupí na jejich nátlakové, nadiktované a neférové podmínky, jednoduše jej takzvaně vylistují a vymění za jinou firmu. Třeba i zahraničního producenta. Obchodní řetězce tak diskriminují tradiční výrobky domácích producentů, které pak v regálu slouží pouze jako zdánlivě předražená stafáž pro zlepšení prodejů potravin jejich privátních značek. A vše pak v médiích obhajuje lobbista supermarketů Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR jako zalité sluncem, navíc úžasně pročeské a prozákaznické. Vymýšlení argumentů pro obhajování nenasytnosti a chamtivosti obchodních řetězců jde panu Prouzovi opravdu skvěle,“ zaznělo od Agrární komory ČR.

Ke svému stanovisku přidala obrázek, z něhož by Tomáš Prouza patrně neměl radost.  

Agrární komora promlouvá

Pár dní před tím se Agrární komora ČR rozhodla obrátit na Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Právě kvůli snaze supermarketů prodávat za nejnižší ceny privátní značky bez ohledu na jejich kvalitu, což z pohledu Agrární komory ČR poškozuje české producenty.

„Tyto potraviny mají pouze jiný obal, ale složením a hmotností se neliší od značkových potravin přímo od dodavatele. Obchodní řetězce však ‚privátky‘ nabízejí až o 20 % levněji než totožné výrobky od totožného výrobce. Mají tak na nich nižší obchodní přirážku a pro spotřebitele jsou finančně dostupnější než stejné, ale dražší výrobky od konkrétního dodavatele. V důsledku těchto nespravedlivých obchodních praktik supermarkety snižují poptávku po českých potravinách zavedených značek a vytlačují je na okraj zájmu spotřebitelů,“ uvedla komora.

Agrární komora promlouvá

Mluvčí Kauflandu Renáta Maierl však ve vyjádření pro server ParlamentníListy.cz před časem zdůraznila, že Kaufland jednoznačně podporuje české zemědělce.

„Primárně máme zájem podporovat české výrobce, proto je v rámci lokálního vývoje vlastních značek oslovujeme. Před třemi roky jsme uvedli na trh naši národní značku K-Jarmark, která nabízí produkty výhradně od českých výrobců. Konkrétního výrobce navíc vždy uvádíme na obalu daného produktu. Umístění produktů privátních značek nebo brandů v regálech je stejné, najdete je vždy dle sortimentní skupiny,“ řekla mluvčí.

Podporu českých producentů v odpovědi ParlamentnímListům.cz zmínila mnohokrát: „České producenty podporujeme napříč celým sortimentem, ať už v úseku pečiva, mléčných produktů nebo ovoce a zeleniny, a dokonce i piv. Více než 15 let také spolupracujeme s českými ovocnáři a zelináři v rámci tzv. pěstebních kontraktů, kdy českým ovocnářům a zelinářům předem (na další sezónu) garantujeme odkup jejich produkce. V současné době takto spolupracujeme s téměř 30 českými subjekty. V současné době činí podíl potravin, které nakupujeme od českých subjektů více než 72 %,“ zakončila svou odpověď Renáta Maierl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady pomůže jen vykopat celou vládu tuto i minulou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseH.Hart , 03.05.2023 16:09:09
Nové volby a dosadit normální lidi, ty vychcané sv..ě pozavírat na hodně dlouho. Jinak se toho bordelu nezbavíme. ČR je rozprodaná, teď chtějí Němci koupit české dráhy. Na Ukrajinu již šla pošta. Co nám zbyde? Politici jen lžou a lžou, aby si ještě něco nakradli.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…