„Pohlaví zrušit. Ne, rovnou zakázat zákonem!“ Exministryně Kovářová nevěří, že to myslí české ministerstvo vážně

20.06.2018 21:21

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu občanského zákoníku, ta například říká, že lidé budou mít právo od dvanácti let věku změnit si pohlaví pouhým prohlášením na matrice. Jiné pohlaví už tak nebude muset být podmíněno chirurgickým zákrokem. Z toho se přímo ježí chlupy na hlavě exministryni spravedlnosti Daniele Kovářové, která návrh na sociální síti zkritizovala.

„Pohlaví zrušit. Ne, rovnou zakázat zákonem!“ Exministryně Kovářová nevěří, že to myslí české ministerstvo vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotry detektivní knihy bývalé ministryně Daniely Kovářové byli Jan Cimický a Michael Kocáb

V České republice jako v jiných zemích tak vzniknou muži matky a ženy otcové. Místo chirurgického zákroku jim ke změně pohlaví postačí doložit úřadu potvrzení lékaře, že trpí poruchou pohlavní identity, nikoli jinou poruchou.

Navrhovaná změna § 29 občanského zákoníku umožní úřední změnu pohlaví bez podmínky chirurgických zákroků a česká právní úprava se stane konformní s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), informovala na svém webu Česká justice. Podle plánovaného opatření ke změně pohlaví si lidé budou moci změnit pohlaví ke dni, kdy o tom učiní prohlášení. Osoby mladší patnácti let budou potřebovat souhlas rodičů.

Jakmile se o návrhu ministerstva dozvěděla exministryně spravedlnosti, která má na věc zcela opačný názor, protočily se jí panenky. „Možná je namístě zrušit pohlaví obecně. Či rovnou zákonem zakázat!“ rozčilovala se na svém twitterovém účtu Kovářová.

Ministerstvo spravedlnosti v předkládací zprávě k zavedení volby pohlaví v České republice uvedlo, že platí, že změna pohlaví je otázkou primárně statusovou, a proto je nezbytné změnu učinit v občanském zákoníku a současně provést navazující úpravy v zákoně o matrikách. Materiál ještě resort neodeslal do připomínkového řízení, České justici se ho však již podařilo získat.

Podle lékaře není pohlaví volitelná disciplína, jelikož pohlavní identita je předem daná. Jde o preformovanou vlastnost. „Pokud někdo chce vystupovat v opačné sexuální roli, ale odmítá chirurgické výkony, pak podle našeho odborného stanoviska nemá důvod přivlastnit si opačné matriční pohlaví. Státy, které to umožní, mají situace, kdy ženy jsou otcové svých dětí a muži jejich matkami,“ uvedl sexuolog Jaroslav Zvěřina, který spolupracoval s výborem pro sexuální menšiny při Radě pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…