„Populisté, demagogové a šovinisté vylézají z temnot.“ Halík se ani nad rakví Schwarzenberga neudržel

09.12.2023 13:30 | Monitoring

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se koná zádušní mše za Karla Schwarzenberga. Tomáš Halík, farář Římskokatolické akademické farnosti, který vedl kázaní, označil knížete za vychovatele soudobé české společnosti, které zároveň pomáhal čelit populistům, šovinistům a demagogům.

„Populisté, demagogové a šovinisté vylézají z temnot.“ Halík se ani nad rakví Schwarzenberga neudržel
Foto: ČT24
Popisek: Tomáš Halík

Halík ve své řečí pronesl, že Karel Schwarzenberg představoval to, co je často podceňovanou podmínkou zdravého vývoje společnosti - ctnost, ctnost ušlechtilosti. Schwarzenberga označil také za vychovatele soudobé české společnosti.

„Stále platí známý Böckenfördův paradox: demokracie, politická a ekonomická svoboda jsou nejlepší formou vlády, avšak samy v sobě nemají schopnost své vlastní reprodukce a obhajoby. Zárukou udržení a rozvoje svobody a demokracie není žádná neviditelná ruka trhu, nýbrž odpovědní, morálně a duchovně ukotvení lidé, schopni kritickým prozíravým myšlením vzdorovat nebezpečí anomie rozpadu společnosti,“ pokračoval.

Toto nebezpečí je podle Halíka stále hrozivější, vidíme to ve světě i v Evropě. „I v našem blízkém sousedství, i u nás doma, jak populisté, demagogové a šovinisté vylézají nyní z temnot a jako mloci v prorockém románu Karla Čapka zdvihají své hlavy,“ dodal farář Římskokatolické akademické farnosti.

„Karel Schwarzenberg celoživotně čelil těm, kteří by chtěli vytrhnout náš národ z rodiny sjednocující se Evropy a způsobit tak morální, politickou, kulturní i hospodářskou sebevraždu naší zemi. Viděl dříve než jiní, že naše členství v Evropské unii a atlantickém obranném společenství je pro nás naprosto vitální nezbytností a hlavně národním zájmem,“ řekl Tomáš Halík.

Schwarzenberga označil za člověka spojujícího velké hodnoty, které se často kladly proti sobě. A ukázal nám všem, jak nesmírně je důležité spojení češství a evropanství, vlastenectví a světovosti. „Ukázal nám ryzí vlastenectví bez jakékoli páchnoucí příměsi nacionalismu, jedovatého národního sobectví a omezenosti. Ukázal, jaký je rozdíl mezí hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím,“ dodal Halík.

Mimo jiné připomněl slova Karla Schwarzenberga, že těm později tolik vysmívaným hodnotám, které Havel napsal na prapor sametové revoluce- pravdě a lásce, zůstaneme věrní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

halík je satan, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 09.12.2023 13:53:13
pokud by ukázal nohy tak má kopyto, ocas má obtočený kolem pasu,

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…