Poslanci budou pokračovat ve schvalování sporných změn ve volbě radních ČT a ČRo

08.03.2023 6:30

Poslanci budou dnes pokračovat ve schvalování sporných změn ve výběru radních České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které s ohledem na opoziční zdržování nedokončili před dvěma týdny.

 Poslanci budou pokračovat ve schvalování sporných změn ve volbě radních ČT a ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Odpoledne se Sněmovna sejde na čtveřici mimořádných schůzí svolaných z podnětů opozičního hnutí ANO. Poslanci hnutí chtějí probrat zvýšení rodičovského příspěvku, ceny potravin, situaci v České poště a dopady chystané emisní automobilové normy Euro 7.

Do volby radních ČT a ČRo zapojuje vládní novela Senát, jenž má obsazovat třetinu míst. Počet televizních radních se má v této souvislosti zvýšit o tři na 18. Zpřísnit se má také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Opoziční zástupci viní vládní tábor ze snah o ovládnutí dvojice veřejnoprávních médií a změny dávají do souvislosti s letošní volbou nového generálního ředitele ČT. Koaliční politici naopak tvrdí, že cílem novely je posílit odolnost obou veřejnoprávních médií. Posílení nezávislosti a stability médií veřejné služby vidí zejména v tom, že nově nebude možné odvolat rady jako celek, ale jen jejich jednotlivé členy.

Před dvěma týdny trvala debata o novele zákonů o ČT a ČRo asi 4,5 hodiny, k hlasování se poslanci nedostali. Obdobný scénář se může opakovat také dnes.

Čtveřice schůzí je svolaná z podnětů ANO na odpoledne po hodině, poslední dvě dělí půlhodina. Tato jednání tak čeká zřejmě přerušení nebo zamítnutí návrhu programu, skončila by tak bez výsledku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…