Poslanci by mohli zahájit debatu o uzákonění manželství i pro homosexuály

31.05.2023 6:30

Poslanci by dnes mohli zahájit debatu o uzákonění možnosti uzavírat manželství i lidem stejného pohlaví.

 Poslanci by mohli zahájit debatu o uzákonění manželství i pro homosexuály
Foto: Hana Brožková
Popisek: Vyslání jasného vzkazu, že pro nenávist a homofobii není na světě místo

Souběžně je na programu schůze jiná předloha, která by naopak ústavně zakotvila ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Před tím jsou ale na jednání zařazeny ještě další návrhy zákonů v úvodním kole. Sněmovna se také vrátí k volbě kandidáta na jmenování viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.

Poslanci by dnes měli dokončit úvodní diskusi o novele, podle které by vláda schvalovala pobídky pouze pro strategické investice. Zároveň by se zpřísnily podmínky pro jejich získání. První čtení čeká i novelu liniového zákona, podle níž by nejvýznamnější stavby dopravní infrastruktury měly ze zákona získat povolení ve lhůtě čtyř let. Další předloha v úvodním kole převádí správu majetku zajištěného v trestním řízení z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Ministerstvo vnitra.

Teprve potom jsou v pořadí aktuálního programu poslanecká novela občanského zákoníku o manželství pro homosexuální páry a rovněž poslanecká změna Listiny základních práv a svobod o ochraně manželství jako svazku muže a ženy. Obě předlohy Sněmovna projednávala souběžně už v minulém volebním období. Debatu o nich ale tehdy nedokončila.

V poledne by se podle aktuálního programu schůze měli poslanci zabývat v úvodním kole vládní novelou, podle které by bylo možné vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadě. Nyní je možné partnerství uzavřít na 14 vybraných matrikách.

Ve druhém kole volby kandidáta na jmenování viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu se opět utkají člen kolegia úřadu Jan Málek, kterého navrhla vládní koalice, a poslanec opozičního ANO Roman Kubíček. Do druhého kola postoupili před dvěma týdny, kdy žádný z nich nedostal dostatečný počet poslaneckých hlasů potřebných ke zvolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Svět jde proti přírodě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 31.05.2023 8:03:10
A příště bude možná povoleno manželství mezi nezletilými či se zvířaty. Že je to nemožné? Dříve jsme měli taky manželství homosexuálů za nemožné a dnes je to realita. Svět se řítí do katastrofy

|  9 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …