„Posrali to Kalousek s Nečasem.“ Zkušený hráč promluvil o tom, co vedlo až ke kauze Nagyová

06.09.2018 8:24

Hudebník a spisovatel Petr Štěpánek, zakládající ODS, se vrátil do minulosti, konkrétně do roku 2012 a připomněl slova exposlance ODS Petra Tluchoře, která dodnes považuje za důležitá. Jde v nich o Miroslava Kalouska (TOP 09). A nejen o něj.

„Posrali to Kalousek s Nečasem.“ Zkušený hráč promluvil o tom, co vedlo až ke kauze Nagyová
Foto: Blue TV
Popisek: Petr Nečas

Letos uplynulo pět let od chvíle, kdy na Úřadu vlády zasahovali policisté z dnes již neexistujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Dodnes se vedou spory o to, zda nešlo o příliš monstrózní akci, jejíž výsledky se jaksi dodnes nedostavily. Někteří pravicoví politici říkají, že šlo v podstatě o policejní puč, který otevřel cestu k moci oligarchovi, stávajícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí

Petr Štěpánek však kořeny pádu pravice vidí dál v minulosti. Vzpomíná na to, jak někdejší premiér ODS Petr Nečas a ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě tlačili na své poslance, aby schválili ekonomický balíček, který mimo jiné zahrnoval tzv. solidární milionářskou přirážku na daních. Štěpánek vzpomíná na trojici poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu, kteří podle jeho názoru čelili obrovskému tlaku. Tomu také dlouho ustupovali. Ale v jednu chvíli, že už stojí na okraji srázu a už nemají kam ustupovat. Proto se raději vzdali svých poslaneckých mandátů. A ODS skočila ze srázu bez nich. Tak to alespoň vidí Štěpánek,

„Bylo by daleko lepší, kdyby místo silných slov vláda dělala silné reformy a snižovala mandatorní výdaje. Jenže to se jí jaksi nedaří. (Zejména v resortech vedených TOP 09 a z nich asi nejhůře je na tom zdravotnictví.) To je pravý důvod, proč ministr financí nemůže sestavit rozpočet. Kdyby byly reformy, kdyby se snižovaly mandatorní výdaje, šlo by mu to daleko lépe i bez útoku na program a kmenové voliče ODS,“ psal Tluchoř před šesti lety na sociální síti facebook.

Poslanci se vzdali svých mandátů, ale nezůstali dlouho bez práce. Někteří z nich začali pracovat pro státní a polostátní podniky. V tu chvíli se do toho vložilo vrchní státní zastupitelství v Olomouci v čele s Ivo Ištvanem a obvinilo poslance z korupčního jednání. Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že se tito poslanci vzdali mandátu za protislužbu, což si vyložili jako protiprávní jednání. Poslanci se dokonce ocitli ve vazbě, což pro ně nepochybně byla velmi nevítaná zkušenost.  

Trestní stíhání tří zmíněných poslanců soud zastavil z důvodu jejich tehdejší poslanecké imunity. Petr Nečas je však v celé kauze vyšetřován dál. Konec celé kauzy, která započala v červnu 2013, nebo podle Tluchoře svým způsobem už v roce 2012, je podle všeho zatím v nedohlednu. 

Štěpánek k tomu přidal pár velmi peprných výrazů. „TOHLE byla a dodnes je zcela zásadní křižovatka české politiky. Právě tehdy to Kalousek a Nečas dokonale posrali a na léta dopředu zdiskreditovali celou pravici. Následoval Ištvanův prokurátorský puč, Zemanova mocenská svévole s Rusnokovou vládou bez důvěry a předání moci bolševicko-estébáckým strukturám okolo Babiše a jeho Agrofertu. Ale na samotném začátku bylo právě TOHLE,“ zdůrazňoval velkými písmeny.

Jedním dechem dodal, že Nečas sice z politiky zmizel, ale jeho staří kumpáni stále ovládají ODS. A podle toho to taky vypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…