„Postavme plot z ostnatého drátu na hranicích s Německem“... Merkelová schytala úder od sousední země

25.05.2017 11:00

Zatímco Německo je dál pyšné na své otevřené hranice, vlivná Dánská lidová strana navrhuje, aby na společné hranici mezi oběma zeměmi vyrostl plot z ostnatého drátu. Představitele této strany inspirovala k jejich návrhu nedávná návštěva Maďarska.

„Postavme plot z ostnatého drátu na hranicích s Německem“... Merkelová schytala úder od sousední země
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

Zatímco většina politických stran migrační politiku Maďarska kritizuje, Dánská lidová strana ji shledává navýsost inspirativní a hodnou následování. Zástupci druhého nejsilnějšího politického subjektu v zemi, který získal před dvěma lety ve volbách 37 ze 179 křesel v parlamentu, se vypravili na maďarsko-srbskou hranici, kde již stojí plot téměř dva roky. Vedle zabezpečení hranic dánští „lidovci“ pochválili úroveň ubytování pro migranty.

„Není to žádný luxus, ale stávající ubytování a vše okolo něho slouží adekvátně svému účelu. Celkově jsme z toho, co jsme viděli v Maďarsku, přímo nadšeni. Rádi bychom podobný plot viděli i na hranicích mezi Dánskem a Německem,“ cituje server Local vlivného člena strany Anderse Vistisena, který se vyjadřoval ke 174 kilometrů dlouhému plotu, který je navíc opatřen pohybovými čidly a kamerami. Podle Vistisena by přijetím maďarského systému bylo možné vracet většinu migrantů zpět do Německa.

Vistisen dále uvedl, že výstavbou plotu by patrně došlo k porušení předpisů Evropské unie, ale jeho strana je připravena to risknout. Zatímco příznivci druhé nejsilnější strany v zemi kvitují návrh Vistisena a spol. s povděkem, u vládnoucí strany Venstre příliš velké pochopení nenachází. „Je to absurdní návrh. Pokud chcete Dánsko zabarikádovat, můžete hledat inspiraci v Maďarsku. Liberální strany vás však nikdy nepodpoří,“ konstatoval europoslanec Morten Løkkegaard.

Dánská lidová strana, kterou označil bývalý ministr za Ku Klux Klan, je sice značně vlivná a jen díky její podpoře vládne současná koalice, ale přesto je jen málo pravděpodobné, že by plot na hranicích s Německem opravdu vznikl. Dánsko sice nepřijalo od začátku migrace takový počet lidí jako například blízké Švédsko, ale v menší míře se potýká s podobnými problémy. Před několika dny například vyšlo najevo, že jeden imám vyzýval při svém kázání v mešitě k vraždění Židů. O několik týdnů dříve zase migrant vyvraždil celou svoji rodinu.

Dánsko se v minulých měsících potýkalo také s příchodem mnoha migrantských párů, kdy byly manželky mladší osmnácti let. Ministryně pro integraci Inger Støjberg prosadila zákon, podle kterého spolu páry i manželé nemohou žít, pokud je jeden z nich nezletilý. Podle serveru Local se dohromady jednalo asi o čtyřiatřicet párů. Později nicméně úřady rozhodly, že je třeba v těchto případech postupovat individuálně, a některým párům bylo dovoleno žít ve společné domácnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …