„Posypal si hlavu popelem. Konec.“ Pekarová ve studiu chránila Jurečku. Vondráček se neudržel

14.01.2024 13:05 | Monitoring

V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News se dnes sešli současná předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce ve funkci Radek Vondráček (ANO). Jak se chystají na bitvu o korespondenční volbu? Muselo navyšování důchodů skončit u soudu? A co s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který kličkuje před kritikou, že se během střelby v Praze účastnil vánočního večírku svého resortu?

„Posypal si hlavu popelem. Konec.“ Pekarová ve studiu chránila Jurečku. Vondráček se neudržel
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Radek Vondráček (ANO) v pořadu Partie.

Ústavní soud se minulý týden začal zabývat zpomalením růstu důchodů. Svědčili u něj ministři, odborníci, na verdikt čekáme. Mohla vláda takto zasáhnout? 

„Je to právo opozice dát tento podnět k soudu. Jsme všichni rádi, že budeme mít do budoucna verdikt soudu,“ odvětila Pekarová Adamová a hovořila mimo jiné také o důvodech, zejména o vysoké inflaci.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
„Neusuzoval bych nic z probíhaného slyšení, probíhalo dokazování. Je jiná doba, je jiné personální složení Ústavního soudu, nedokážu předjímat, jak rozhodnutí dopadne. To, že máme silné argumenty, potvrdí i odborníci, kteří nám nejsou vždy nakloněni,“ sdělil k probíhajícímu soudu Vondráček. Podle něj je nutné, aby byla respektována při rozhodování pravidla. 

A kdyby soud dal hnutí ANO za pravdu, jaký by byl podle Pekarové Adamové ekonomický dopad? „Soud může mít mnoho výroků, respektive výsledek může mít mnoho podob. Já jsem přesvědčená, že jsme neporušili pravidla,“ sdělila Pekarová Adamová. 

Hnutí SPD v minulosti napsalo, že pokud by to dopadlo v neprospěch vládní koalice a soud by dal za pravdu opozici, budou volat po demisi vlády. Jaké budou další kroky hnutí ANO? „Tak to asi nedokážu říct ze své pozice. To bychom se museli domluvit na stínové vládě. Já jsem se nad tím nezamýšlel. Jsem zaměřený na tu právní věc,“ řekl Vondráček.


(Screen: CNN Prima News)

Následovala debata o tom, jak se vypořádal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s kauzou kolem večírku, jenž se konal v den střelby na Filozofické fakultě UK a ministr jej neukončil.

„Myslím, že ta omluva měla přijít o něco dříve a měl se k tomu postavit čelem hned od začátku. To se domnívám, že bylo na celé kauze nejméně šťastné. Samozřejmě, že chyboval, ale on to i uznává. A myslím si, že tím, že si posypal takhle hlavu popelem, by to mohlo skončit,“ zmínila Pekarová Adamová.

„Nebudu panu Jurečkovi doporučovat, co měl a co neměl udělat. Za těchto okolností mlžil, mlžil, až lhal. A omluva je málo,“ podotkl Vondráček, že moralizovat však Jurečku nebude. „Máme člena vlády, který lhal. Omluva stačí? Nestačí. Nikomu nebudu říkat, jak se měl zachovat,“ opakoval Vondráček, že v rukou to měl premiér Fiala (ODS).

„Na rozdíl od Andreje Babiše, který byl u soudy mnohokrát uznán lhářem a měl se i soudně následně omluvit, to panu Vondráčkovi nestálo za to, aby vyzýval, aby pan Babiš skončil," kontrovala následně Pekarová Adamová. – „Na to nebudu reagovat, bavíme se o Marianu Jurečkovi,“ řekl Vondráček. 

Závěrem byla řeč o korespondenční volbě pro české občany žijící v zahraničí. Ve středu 17. ledna se totiž uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, na které ji poslanci projednají.

„Je to jak pro studenty, tak pro lidi, kteří nějakou dobu pobývají v zahraničí. Ale nebude to pro člověka, který pojede na týdenní dovolenou,“ sdělila Pekarová Adamová, pro koho bude korespondenční volba určena.

„Změnili jsme názor proto, že víme víc. Čím dále, tím více se dozvídám o korespondenční volbě, čtu studie, kolikrát došlo k porušení korespondenční volby. Je to znalost. A nedostatek představivosti, co může korespondenční volba znamenat, když otevřete tuto Pandořinu skříňku,“ řekl Vondráček. Podle něj se mění pravidla během utkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Většinou takové pořady nesleduji., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGary , 14.01.2024 14:10:11
Ale dnes, když jsem viděl u Tománkové tu dvojici, tak jsem si to nenechal ujít. A zklamán nejsem, Rozdíl v inteligenci a přehledu byl markantní. Vondráček MPA smetl. Dával té arogantní a naprosto nesebekritické paní co proto. Když ji vysvětloval rozdíl mezi slovy legitimní a legální, tak to bylo něco. Myslím, že to stejně nepochopila.

|  35 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…