„Potřebujeme protiraketovou obranu.“ Vojenský analytik nalezl slabiny v obraně

10.10.2023 22:50 | Monitoring

Riziko, že bude Česká republika nucena potýkat se s hrozbou balistických raket, v posledních letech rychle roste. Vojenský analytik Jiří Vojáček v komentáři na serveru Drbna vysvětloval, proč Česká republika potřebuje protiraketovou obranu. Válka na Ukrajině podle něj jasně dokázala, že země, která si zakládá na svém lidském, ekonomickém a kulturním bohatství, nemůže ve 21. století zůstat nekryta alespoň základním počtem kompletů protiletadlových řízených střel větší vzdálenosti, a to ať už má jakkoli silné letectvo. Tím spíše, pokud má méně početné vzdušné síly jako Česká republika.

„Potřebujeme protiraketovou obranu.“ Vojenský analytik nalezl slabiny v obraně
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Zatímco přibývá zemí, jež disponují pokročilými raketovými systémy, Česká republika podle Vojáčka zaostává a zůstává zcela nekrytá, pokud jde o ochranu proti balistickým raketám. „Nakupujeme systém SPYDER, toho je však málo a umí působit jen proti letadlům,“ upozorňuje.

„Ze systémů, které by pro Českou republiku připadaly v úvahu, musíme zmínit izraelské typy Barak-8 a Davidův prak a nakonec etalon mezi systémy protivzdušné obrany tohoto typu, americký MIM-104 Patriot,“ uvádí s tím, že cílů k bránění je v České republice dost.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí
Patrně nejzajímavějším systémem z hlediska výkonu i interoperability s již provozovanými či objednanými systémy je izraelský systém Davidův prak, který má v samotné izraelské armádě nahradit všechny verze amerických raket Patriot. Je schopen napadat letouny, drony, balistické rakety krátkého a středního doletu a střely s plochou dráhou letu ve vzdálenostech od 40 do 300 kilometrů, uvádí Vojáček ve svém komentáři.

Navádění by mělo systému umožňovat efektivně napadat například i ruské balistické rakety středního doletu Iskander a Točka, které jsou široce používány v konfliktu na Ukrajině.

„O systém Davidův prak, který je součástí izraelské protivzdušné obrany, mělo zájem Švýcarsko, v letošním roce pak oznámilo svůj záměr vybrat tento typ PVO Finsko. Cena systému se těžko odhaduje, protože ještě nedošlo k exportu, nicméně podle komunikace výrobce s americkým Kongresem se dá cena za osm odpalovacích zařízení s palebným průměrem odhadnout na částku mezi půl a jednou miliardou dolarů,“ dodává vojenský analytik.

„Riziko, že bude Česká republika nucena potýkat se s hrozbou balistických raket, v posledních letech rychle roste a kromě omezených možností letectva nás před touto hrozbou neubrání nic jiného než protivzdušná obrana s protiraketovým přesahem, který v současnosti provozované či objednané systémy nemají,“ upozorňuje.

I pokud bychom se zapojili do chystaného německého systému s izraelskými superraketami ARROW 3, je nutné mít i národní prvek protiraketové obrany, abychom k němu měli přístup 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. „I proto nám nezbývá než doufat, že politická reprezentace rychle doplní strategické dokumenty o pořízení systémů takového typu,“ zakončuje Vojáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…