„Povinně“ do první linie! Studentky vyslyšely výzvu hejtmana a nastoupily do nemocnice. Jedna měla smůlu na pacienta s koronavirem a teď...

25.04.2020 9:04

REPORTÁŽ Unavené, psychicky vyčerpané a v nejistotě, zda je náhodou nenakazil pacient s koronavirem. Máme exkluzivní dojmy studentek zdravotnické školy z Mostu, které se teď měly učit na maturitu. Místo toho se na příkaz hejtmana nečekaně dostaly do přímého nemocničního dění: v době pandemie slouží „dvanáctky“ tam, kde se točila Nemocnice na kraji města.

„Povinně“ do první linie! Studentky vyslyšely výzvu hejtmana a nastoupily do nemocnice. Jedna měla smůlu na pacienta s koronavirem a teď...
Foto: M. Marková
Popisek: Studentky z mostecké zdravotnické školy (zleva) Miroslava Stádníková, Monika Marková a Barbora Kalbáčová na pokyn hejtmana pomáhají v místní "nemocnici na kraji města".

Poslání ještě před maturitou

Deset studentek ze Střední zdravotnické školy v Mostě se v dubnu stalo sestřičkami i bez maturitního vysvědčení. Skutečné pracovní směny teď spolu s pěti frekventantkami oboru „diplomovaná všeobecná sestra“, vyučovaném na vyšší odborné škole, vykonávají tam, kde se točila Nemocnice na kraji města.

Nastoupily přímo na výzvu hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. „Znamená to, že nastoupily povinně,“ potvrdila na náš dotaz Soňa Valušková, zástupkyně ředitelky instituce s předlouhým názvem Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola.

Nevnímají to nijak špatně, koneckonců jim byl umožněn výběr oddělení, jak iniciativně uvádějí pro ParlamentníListy.cz. Žákyně v oboru „praktická sestra“ jsou tak nyní zaměstnány jako sanitářky a studentky vyšší odborné školy jako praktické sestry.

  

Klid před bouří…

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Nemocnice na ně v období upraveného režimu působí jinak, než ji znají. „Zdá se nám klidnější provoz nemocnice. Například centrální příjem není zahlcen tak častými příjmy jako v normálním provozu,“ shodují se v prvotních pocitech z atmosféry poté, co před pár dny vstoupily do poloprázdného špitálu, kde – stejně jako ve zbytku republiky – byly samozřejmě odloženy plánované výkony.

Své dojmy u nečekaného poslání v době epidemie COVID-19 nám svěřily devatenáctiletá Barbora Kalbáčová a dvaadvacetileté spolužačky Monika Marková a Miroslava Stádníková.

„Ze začátku jsme pociťovali strach z neznámého, jelikož na nás byla kladena nová a vysoce zodpovědná práce. Dále musím zmínit nedostatečnou informovanost ze strany Ministerstva školství. Největší obavy plynuly v té chvíli z nejistoty ukončení ročníku a následné maturitní a absolventská zkouška,“ svěřuje se jedna z nich v souvislosti s tím, že až před pár dny se veřejnost dozvěděla rámcový harmonogram návratů do škol.

Na interním oddělení pracují ve 12hodinových směnách. Je to prý něco jiného, než znaly dosud během školní praxe ve zdravotnických zařízeních. „Rozdíl je ve směnách, zodpovědnost, přístup personálu, zvýšená hygienická péče a nouzový stav, který v nás vyvolává obavy,“ vyjmenovávají a napadá je toho dost.

Smůla na pacienta s koronavirem!

Jedné z „posil“, Mirce Stádníkové, se stalo to, co je v této době noční můrou asi nejen pro začínající zdravotníky. Setkala se s člověkem, který byl nakažen virem COVID-19:

„Než byla na oddělení zřízena jednotka Covid, byl vytvořen pokoj pro suspektní pacienty, kde se dodržovala bariérová ošetřovatelská péče. Tam jsem se setkala i s pozitivním pacientem, načež následovala karanténa celého interního oddělení. Je před námi druhý kontrolní odběr na SARS – CoV2, kdy se usilovně modlíme za negativní výsledek,“ sdělila.

  

Čína je poznat

V důsledku pracovního přetížení a školní zátěže pociťují únavu a psychické vyčerpání. Ptali jsme se proto i na to, jak kvalitní mají ochranné pomůcky, když si na některých místech i profesionálové stěžují na nekvalitní kusy z Číny: „Ze začátku byl omezený počet ochranných pomůcek. Nyní je to o něco lepší. Pomůcky z Číny jsou poznat – jejich kvalita je nižší.“

Jako pozitivní věc vidí, že se po koronakrizi jistě změní vnímání zdravotnické profese: „V těchto těžkých chvílích jsme zjistili, že naše zdraví je to nejdůležitější. Okolí si uvědomilo, že zdravotnictví je potřebné pro všechny,“ vyjádřila se Bára.

Na druhou stranu prý nelze zastírat, že v tuto chvíli společnost ztrácí respekt k dodržování státních nařízení a že onemocnění bagatelizuje. „Přitom určitě jeden z prvních pocitů byl strach z neznámého, vzrůstající panika mezi lidmi, která panovala mezi všemi,“ reaguje sestřička na moje slova o jejich škole, která byla v březnu jedním z prvních míst, kde někteří museli do karantény – tehdy byly pocity jistě jiné a nikdo příliš nepředvídal další průběh.

(Most byl jedním z prvních měst, kde šli do domácí karantény tři lidé po návratu z karnevalu v Benátkách. Šlo o dvě učitelky střední zdravotnické školy a dceru jedné z nich. Pozn. red.)

Více hygieny, prosím

Nedostudované hrdinky z „první linie“ střídavě odpovídají na závěrečné otázky redaktorky:

Co si z toho všeho odnesete? „Že bychom určitě neměli nové onemocnění bagatelizovat a měli bychom k tomu přistupovat zodpovědně a vydržet až do konce.“

Co by si z vašeho pohledu měli odnést lidé? „Populace by měla více dodržovat hygienické návyky. Společnost by si měla více vážit zdravotníků, což by se mělo odrazit i v jejich finančním ohodnocení.“

Maří podle vás někteří lidé práci zdravotníků? „Určitě jsou mezi námi lidé, kteří maří práci zdravotníků…“

  

Dostudovat a zároveň sloužit v pandemii

Studentky zdravotnických oborů nyní zažívají zápřah na dvou frontách. Tou druhou je jejich vzdělávání, když se v březnu změnila forma vzdělávání, náročná je především on-line výuka. „Na studenty, respektive studentky, je kladen větší důraz na samostudium. Po výzvě k pracovní povinnosti, kdy nastoupily pouze některé studentky do nemocnice, tomu není studium uzpůsobeno,“ podotýká zástupkyně Soňa Valušková.

„Máme obavy z ukončení studia,“ shodují se mladé ženy, které nastoupily do nemocnice 7. dubna na plný úvazek. Přesné datum ukončení v tuto chvíli neznají, ale předpokládají, že své mimořádné poslání budou vykonávat do konce nouzového stavu nebo do otevření škol.

Každopádně v podstatě jednohlasně jim velmi riskantní připadá rozvolňovací plán, který 15. dubna představilo Ministerstvo školství. Z pohledu studentek a zároveň zdravotnic vnímají, že každý žák přijde z jiného prostředí, což může způsobit novou vlnu zamoření. 

Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola v Mostě patří mezi páteřní školy Ústeckého kraje. Poskytuje střední vzdělání, střední vzdělání s maturitou a vyšší odborné vzdělání: Schválená kapacita je celkem 2 150 žáků a studentů, z toho 1 290 žáků střední školy, 860 studentů vyšší odborné školy. Konkrétně zdravotnická škola poskytuje v denní formě maturitní vzdělávání v oborech: zdravotnický asistent, praktická sestra, zdravotnické lyceum, sociální činnost, masér ve zdravotnictví, masér sportovní a rekondiční, ošetřovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…