Před 25 lety vznikla strana ODA. Vzpomínáte na Kalvodu, Dlouhého, Žantovského?

16.12.2014 11:16

Pouhý měsíc po tvrdém policejním zásahu proti demonstrantům na pražské Národní třídě, 17. prosince 1989, vznikla Občanská demokratická aliance (ODA). Jedné z prvních porevolučních stran by dnes bylo 25 let, kdyby se ovšem již před sedmi lety nerozpadla.

 Před 25 lety vznikla strana ODA. Vzpomínáte na Kalvodu, Dlouhého, Žantovského?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Její kořeny sahaly až k disidentským bytovým seminářům v 80. letech, v 90. letech pak měla tato malá pravicová strana poměrně stabilní okruh sympatizantů. Až do prosince 1997 byla ODA členkou vládních koalic, s jejími představiteli je do značné míry spojena transformace ekonomiky. Stranu ale opakovaně podporoval i Václav Havel, který podle svých vlastních slov ODA volil v parlamentních volbách v letech 1992 i 1996.

Z řad ODA ve vládách zasedali například Vladimír Dlouhý, Jan Kalvoda, Tomáš Ježek, Jiří Skalický, později Vlasta Parkanová či Karel Kühnl. V čele strany se vystřídali Jan Kalvoda, Michael Žantovský, Jiří Skalický a nakonec Daniel Kroupa.

Po skandálech se stranickým financováním ODA postupně svůj vliv ztrácela. Pro volby do Sněmovny v roce 1998 ani nesestavila kandidátku, o čtyři roky později byla součástí projektu čtyřkoalice, který se však ještě před volbami především kvůli dluhům ODA rozpadl. Aliance nakonec kandidovala sama, avšak neuspěla; zanikla koncem roku 2007.


 

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…