„Překročte hranici!“ Šokující výpověď ruského brance. Bylo 24. února 2022

04.06.2022 10:48

Traumatizovaný ruský voják pro britskou stanici BBC hovořil o špatném stavu ruské armády a o svých zkušenostech v přední linii na začátku invaze, kvůli nimž v Rusku již podnikl právní kroky, aby nemohl být poslán zpátky na frontu. Rozhovor zveřejnily Novinky.cz.

„Překročte hranici!“ Šokující výpověď ruského brance. Bylo 24. února 2022
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Ruský voják, jenž si přál zůstat v anonymitě, strávil na frontě celkem pět týdnů. Vstoupil do armády jako branec. Po několika měsících se ale rozhodl podepsat dvouletou profesionální smlouvu, která by mu zajistila plat.

Hovoří o tom, jak vystřízlivěl z původních představ o vysoké úrovni ruské armády. „Myslel jsem si, že naše armáda je ta nejsuprovější na světě,“ uvedl s tím, že jednotce ale chybělo i základní vybavení, jako například brýle pro noční vidění.

„Byli jsme jak slepá koťata. Jsem v šoku z naší armády. Tohle vybavení by moc nestálo, tak proč jsme ho neměli?“ uvedl.

  • Původní text ZDE

V lednu byl poslán k ukrajinským hranicím na vojenské cvičení. Pak 24. února, v den, kdy Rusko zahájilo invazi, mu bylo nečekaně řečeno, že má překročit hranici. „Byl jsem v naprostém šoku. První, co mě napadlo, bylo: Opravdu se mi to děje? Byli jsme neustále ostřelováni. V naší 50členné jednotce zemřelo deset lidí, dalších deset bylo zraněných,“ popsal.

Jednotky tvořili lidé mladší 25 let, z nichž někteří ani nevěděli, jak se střílí ze zbraně. A chyběla vzdušná podpora. „Postrádali jsme jakoukoli strategii. Posily nedorazily a nebyli jsme dostatečně vybavení na dobývání velkých měst. Šli jsme v zástupu jak na nějakou přehlídku,“ dodal.

Podle jeho slov jednotky postrádaly dostatečnou výbavu, tím byli vojáci velmi zranitelní. Na špatné vybavení armády si stěžovali další ruští vojáci; jejich hovory domů zachytili Ukrajinci.

Do Ruska se vrátil začátkem dubna. Když byl znovu povolán, aby jel bojovat na Ukrajinu, odmítl. Jelikož měl obavy z reakce armády, rozhodl se vyhledat pomoc advokáta, který mu poradil, aby na velitelství odevzdal zbraně a dopis s vysvětlením, že je morálně a psychicky vyčerpaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…