„Prezident?“ Generál Pavel ke smrti Sulejmáního. A zase padlo, co řekl kníže...

07.01.2020 13:44

Šéfredaktor MF Dnes se vysmál generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi za to, jak se vyjádřil k úmrtí velitele íránských jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního. Pavel prý vydal tak neurčité stanovisko, že dokonce i stanovisko čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bylo lepší.

„Prezident?“ Generál Pavel ke smrti Sulejmáního. A zase padlo, co řekl kníže...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Přípravy pohřbu velitele íránských elitních jednotek Kuds se staly pro desítky tísíc Íránců příležitostí manifestovat jednotu národa a odpor proti USA. K úmrtí generála Sulejmáního se vyjádřila i řada českých politiků. mezi nimi i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jenž zdůraznil, že vyrůstal ve světě, kde zabití generála jedné země vojáky jiné země na území třetí země bývalo možné až po vyhlášení války.

Anketa

Milion chvilek pro demokracii se pochlubil patnáctiletou aktivistkou. Je dobře, že takto mladí lidé politicky vystupují?

4%
96%
hlasovalo: 14787 lidí

To, co udělal prezident Spojených států Donald Trump, bylo podle Schwarzenberga nepřijatelné.

„Já jsem ještě vyrostl v době, kdy se válka vyhlašovala. Teď se ale začíná střílet, bombardovat a odpalovat rakety, aniž by nějaký takový formální krok proběhl. Mě tento vývoj děsí. Překračujeme všechny meze mezinárodního práva. Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě. Ovšem je něco poněkud jiného, jestli se jedná o film, nebo o skutečnost,“ napsal Schwarzenberg na sociální síti Facebook. 

„Dle mého názoru se vydáváme na velmi, velmi nešťastnou cestu. Samozřejmě, i jiné mocnosti páchají podobné činy, které k takovým výsledkům vedou. Zde je třeba připomenout zabití a pokus o zabití bývalých ruských rozvědčíků v Anglii. Už to bylo překročení jistých mezí, ale ještě to byla spíše válka tajných služeb. Teď se ovšem stalo to, že ten, který tento útok nařídil, tak to ještě hrdě oznámil svému národu a celému světu. Pokud si zvykneme, že můžeme kdekoliv a kdykoliv zabíjet, je to hrozivý vývoj,“ varoval kníže.

Dodnes si myslí, že Spojené státy jsou demokratickou zemí, od které se toho můžeme hodně naučit, ale ani prezident USA se, podle Schwarzenberga, nesmí stavět nad mezinárodní právo.

Schwarzenberg o Íránu

Jaroslav Plesl srovnal Schwarzenbergovo vyjádření s komentářem generála Petra Pavla ke smrti Sulejmáního. Generál podotkl, že pro některé obyvatele Blízkého východu představoval Sulejmání pozitivní postavu, zatímco jiní ho vnímali jako riziko.  

„Pro celý region byl velice uznávaným, respektovaným vojenským stratégem a velitelem. Byl člověkem, který působil jako svorník mezi všemi šíitskými milicemi. Realizoval také snahu Íránu o prosazení šíitského vlivu od Íránu až po Středozemní moře. Ovlivňoval i všechny šíitské skupiny, a to včetně Hizballáhu, Z tohoto pohledu byl pro všechny státy regionu nejen symbolem, ale i určitým rizikem, protože takto silný vliv Íránu mnoho zemí v regionu nevítá,“ konstatoval Pavel pro Český rozhlas.

Své prohlášení uzavřel konstatováním, že smrt jednoho člověka zhorší bezpečnostní situaci v regionu.  

„Tomu říkám jasný prezidentský postoj! To Schwarzenberg aspoň označil prezidenta USA za zločince,“ vysmál se generálu Pavlovi Plesl.

Jaroslav Plesl o Íránu a generálu Pavlovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …