„Prosím, nezvykejme si na válku!“ Papež přednesl poselství Urbi et Orbi

17.04.2022 17:44

„Ukrajina je těžce zkoušena násilím a destrukcí kruté a nesmyslné války, do které byla zatažena,“ řekl během svého poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) papež František. Lidé by podle papeže měli světové lídry žádat o mír, dokud je nevyslyší. Vyzval, abychom si „nezvykli na válku“ a „úpěnlivě prosili o mír z našich balkonů i v našich ulicích“.

„Prosím, nezvykejme si na válku!“ Papež přednesl poselství Urbi et Orbi
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Papež se válce na Ukrajině věnoval většinu svého poselství. „Viděli jsme příliš mnoho krve, příliš mnoho násilností… přestaňte s ukazováním svalů, když lidé trpí,“ uvedla hlava katolické církve poprvé po dvou letech přímo na Svatopetrském náměstí.

Papež František poděkoval za pomoc ukrajinským uprchlíkům a vyzval, abychom si na válku nezvykli. „Prosím, nezvykejme si na válku!“ vyzval. Podle papeže máme na světové lídry tlačit našimi prosbami o mír. „Všichni se zavažme k tomu, že budeme úpěnlivě prosit o mír z našich balkonů i v našich ulicích! Aby světoví lídři vyslyšeli prosbu lidí o mír,“ vyřkl.

Vzpomenul také na hrůzy, které jsou ve válce vyvolané Ruskem k vidění, přičemž jmenoval „všechny ukrajinské oběti, miliony uprchlíků a vnitřně vysídlených osob, rozdělené rodiny, staré lidi, kteří zůstali na všechno sami, i na zničené životy a města srovnaná se zemí“.

Papež sice Rusko přímo nejmenoval, odmítl však hovořit o dění na Ukrajině v souladu s ruskou propagandou jako o „speciální vojenské operaci“ a situaci v zemi označil za válku.

Se slovy filozofa Bertranda Russella a fyzika Alberta Einsteina z roku 1955 pak varoval před jadernou válkou. „Skoncujeme s lidskou rasou, nebo se lidstvo zřekne války?“ tázal se papež.

Kromě Ukrajiny papež hovořil i o dalších konfliktech ve světě. Zmínil též spor mezi Izraelci a Palestinci, Libanonci či konflikty v Sýrii, Iráku, Libyi, Barmě a Kongu, jež má navštívit v červenci.

Velikonoční mše a poselství, které se kvůli covidu-19 uskutečnilo loni a předloni uvnitř svatopetrské baziliky, podle agentury AP na místě sledovalo až sto tisíc lidí.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…