„Putin by mohl dožít v Číně.“ Exdiplomat se pustil na tenký led

22.02.2023 20:50 | Ze sítí

Možné směry, kterými by se rusko-ukrajinský konflikt mohl začít ubírat, pokud by se do něj výrazně vtáhla Čína, nastínil v CNN Prima NEWS bývalý generální konzul ČR v Petrohradě Vladimír Votápek, který je přesvědčen, že Ukrajina tuto válku neprohraje.

„Putin by mohl dožít v Číně.“ Exdiplomat se pustil na tenký led
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Votápek

Čína vyvíjí snahy ukončit konflikt na Ukrajině. Vysoce postavený čínský diplomat Wang I přicestoval do Moskvy, kde se setkal s Vladimirem Putinem s cílem zvýšit čínskou roli v urovnání konfliktu na Ukrajině.

Podle Votápka by Čína skutečně mohla válku na Ukrajině významně ovlivnit. „Čína může sehrát obrovsky významnou roli při hledání spravedlivého míru na Ukrajině. Pokud se rozhodne, že se přikloní k Západu a nebude brutálně sabotovat sankce, přispěje k tomu, že Rusku dojde dech a válka skončí dříve,“ uvedl diplomat Votápek.

V souvislosti s tím hovořil o čestném azylu, který by Čína mohla Putinovi nabídnout: „Takové řešení by mohlo být ve prospěch celého světa. Bude moct dožít v Číně i s rodinou, a umožní tím výměnu vládnoucí vrstvy v Kremlu,“ navrhoval.

Čínské zapojení má ale i druhou stranu mince, tu problematickou. „V případě, že by se Čína rozhodla dodat smrtící zbraně do Ruska, vykompenzovat Moskvě chybějící kapacitu, tak válku velmi prodlouží a počty obětí obrovským způsobem narostou,“ popsal Votápek i možné komplikace.

„Nemůžeme ale válku ukončit tím, že by si Rusko udrželo něco, co na Ukrajině uloupilo. Po takové vlně zločinů není možné Rusku ponechat ani Krym, ani Donbas, ani jakoukoliv jinou část,“ dodal Votápek s tím, že Ukrajina válku „neprohraje“, pokud si Západ udrží svůj dosavadní postoj.

Díky pomoci Západu je podle diplomata nyní Ukrajina dobře připravena na očekávanou ofenzivu ze strany Ruska. „Očekává se, že Rusové přijdou s ofenzivou, je otázka, jestli ji budou časovat k výročí. Ale rozhodně nehrozí rozsáhlé územní ztráty jako na počátku války. Rozhodně ji ale spustí dříve, než na Ukrajinu dorazí vlna západní vyspělé výzbroje,“ predikoval Votápek.

Na konferenci v Mnichově o víkendu Wang I oznámil, že Čína má mírový plán řešení války na Ukrajině, který představí u příležitosti blížícího se výročí války. Rusko Ukrajinu napadlo loni 24. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…