„Řeší jen Ukrajince. Proč to neudělají pro naše lidi?!“ Babiš se neudržel. Fiala pod palbou

16.04.2022 10:40

Bývalý premiér Andrej Babiš zopakoval, že vládní pětikoalice se v migrační krizi nestará dostatečně o české občany. „Fiala nedal lidem vůbec nic. Lidé mají pocit, že na ně vláda kašle a stará se jen o Ukrajince,“ uvedl v sobotním rozhovoru pro Právo bývalý ministerský předseda.

„Řeší jen Ukrajince. Proč to neudělají pro naše lidi?!“ Babiš se neudržel. Fiala pod palbou
Foto: Repro FB Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Petr Fiala (ODS) není v zahraniční politice dost „proaktivní“, ve smyslu, aby se snažil o ukončení samotné války na Ukrajině. „Pan premiér Fiala má unikátní šanci zapojit se už teď, ale zatím se nepotkal mezi čtyřma očima ani s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem,“ vytýká Fialovi jeho předchůdce Babiš.

„Chtělo by to vylepšit. Nespoléhat jen na Polsko, volat přes něj německému kancléři. Už teď by se mělo hledat mírové řešení. Musí dojít k dohodě,“ zdůrazňuje předseda opozičního hnutí ANO.

Kabinet dnes mluví o bezpečnostním riziku v souvislosti s migrační vlnou z Ukrajiny. Podle Babiše by se česká vláda měla inspirovat v Německu. „Tam při registraci zjišťují, jakou mají běženci profesi. Z Ukrajiny přicházejí i bohatí lidé v drahých autech, kteří čerpají dávky, to by se mělo filtrovat,“ zní jeho doporučení.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Babiš opět zdůraznil, že za největší chybu pokládá, když kvůli pomoci válečným utečencům z Ukrajiny zapomíná vláda ČR na vlastní občany. „Hlavní problém je, že vláda se nestará o české občany. Například samoživitelky, lidé, kteří jsou zdravotně postižení, čekali na byty, nedostali je, a teď najednou byty jsou, najednou umí úřad práce přes aplikaci vyplácet dávku. Proč to neudělají i pro naše lidi? Musí být rovnost, protože pokud naši lidé mají pocit, že na ně naše vláda kašle a stará se jen o Ukrajince, a zatím to tak vypadá, tak to nedopadne dobře.“ zdůrazňuje.

Babiš míní, že vládu nikdo neřídí: „Pan premiér se stará hlavně o zahraniční politiku, o Ukrajinu, ale pro Českou republiku nemá čas. Ministři v podstatě nic neudělali. Příspěvek na bydlení je legrace, zájem projevilo asi 40 tisíc lidí,“ míní Babiš, že kabinet je „neakční“, že vláda by měla ihned začít řešit energie, zastropování cen pohonných hmot a především rostoucí inflaci.

„Fiala nedal lidem vůbec nic, my jsme dali,“ dodává expremiér Andrej Babiš.

  • Původní zdroj ZDE

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…