„Rus je pro vás nový Žid, nejradši ho v peci upálit.“ Zpívá populární kapela Leningrad

16.03.2022 10:23 | Ze sítí

Rus se teď cítí jako Žid v Berlíně v roce 1940. U doktora na dveřích visí nápis: „Rusům a psům vstup zakázán!“ To rapuje v klipu jeden z nejbohatších ruských zpěváků Sergej Šnurov z nejpopulárnější tamní skupiny Leningrad. Nový klip má přes milion zhlédnutí a spoustu kladných ohlasů.

„Rus je pro vás nový Žid, nejradši ho v peci upálit.“ Zpívá populární kapela Leningrad
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

„V úžasu křičím, parchanti. Zbůsobují kousek po kousku genocidu,“ zpívá v refrénu zpěvačka Zoya alias Xénia Ruděnko s kokošníkem – tradiční ruskou pokrývkou hlavy. Klip „Vstup zakázán Rusům a psům“, jen byl právě přejmenován na „Žádný vstup!“, který se na YouTube objevil minulý čtvrtek, už má skoro 1 200 000 zhlédnutí a v komentářích se těší velké popularitě.

Příběh národního vyloučení

Lídr Leningradu v klipu začíná rapovat, že mu volal kamarád z ciziny, který tam už žije deset let a stěžoval si, že je to všechno na h***o a bude hůř. „Rus se teď cítí jako Žid v Berlíně v roce 1940. U doktora na dveřích visí nápis: Rusům a psům vstup zakázán!,“ vypráví dál Šnurov, přičemž za ním stojí dva chlapíci v rubáškách s našitou davidovou hvězdou, a začíná výše zmíněný ženský refrén.

Dál je text o tom, že v práci řeknou, ať držíš hubu a je jedno, jestli jsi pro anebo proti režimu, protože jsi stejně člověk druhé třídy. Píseň končí  replikou: „Evropane, řekni a nemlč. Rus je pro vás nový Žid, nejradši je všechny v peci upálit.“

Hymna naší elity

„Oficiální hymna už ne naší elity,“ napsala třeba Valentina. Rusové, jak vyplývá z komentářů, vnímají své krajany žijící v zahraničí za elitu, která si pohanu zaslouží. „Svět se změní. K těm, co odešli z domova, už se nikdo nebude chovat jako dřív,“ napsal další s tím, že je lídr Šnurov chlapík.

Dobré skamelodie – zvuk kapely vytváří mnoho dechových nástrojů, provokativní texty ve formě příběhů a často výtečně provedené klipy. Na tom je založena popularita kapely Leningrad z Petrohradu, jak jinak, která vznikla v roce 1997. Další její zfilmované příběhy jsou třeba o neslavných přípravách dívky na rande (skoro 185 milionů zhlédnutí), peripetiích holky s malými ňadry nebo o vyhozeném manažerovi, který se rozchlastá v Petrohradu. Všemu vévodí chuligánská vizáž Šnurova, který si zahrál i v několika filmech, naposled epizodní roli v americkém akčňáku Nikdo.

Ožralí anarchisté?

Skupina Leningrad je známa svými přirozeně anarchistickými postoji a občas se dotkne i politických témat, například v písni Svoboda. Kvůli ní měla třeba zakázáno účinkovat na všech větších akcích v Moskvě. Zákaz vyhlásil samotný starosta Jurij Lužkov, který šéfoval v hlavním městě Ruska mezi lety 1992 až 2010. Někteří členové kapely občas absolvují koncerty v podroušeném stavu.

Šnurov, přezdívaný Šnur, byl v roce 2016 vyhlášen časopisem Forbes zpěvákem s nejvyšším příjmem v Rusku, bylo to 11 milionů dolarů. Na internetových stránkách zmíněného časopisu také píšou, že v roce 2020 vstoupil do marginální Strany růstu, která se hlásí k liberálnímu konzervativismu. „Do strany jsem vstoupil proto, že se považuji za byznysmena. Celý život jsem vydělával sám a zabýval se kulturou. To se o mnoha našich estrádních umělcích říct nedá,“ řekl k tomu.

Jelikož předseda Strany růstu Boris Titov působí jako ombudsman pro záležitosti podnikatelů v administrativě Vladimira Putina, bývá strana označována za prokremelskou, i když formálně působí v opozici s jedním poslaneckým mandátem ve Státní dumě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…