„S*áči dostávají ceny.“ Covid: Zvrat v ČT. Vše je OK! A pak nastalo velké zle

25.08.2021 7:47 | Ze sítí

„Odvážní dostávají anticeny a hloupí sráči České hlavy“. Imunolog Jiří Šinkora se v úterý neudržel při sledování večerního vysílání na ČT24, kde vystupoval profesor téhož vědního oboru Václav Hořejší. A hovořil zcela jinak, než v posledním roce, což Šinkoru přivedlo ke vzpomínkám, jak agresivně se choval k oponentům, jejichž názory si nyní suverénně osvojil.

„S*áči dostávají ceny.“ Covid: Zvrat v ČT. Vše je OK! A pak nastalo velké zle
Foto: Repro DVTV
Popisek: Imunolog Václav Hořejší

Imunolog Václav Hořejší patřil v debatě o covidu dlouho na stranu zastánců maximální restrikce. Vloni na podzim hovořil o tisícovkách mrtvých a vinil z nich ty lékaře, kteří kritizují vládní opatření.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

„Předpovídám, že do měsíce tu bude několik tisíc mrtvých a do konce roku jich bude ještě o dost víc. Tyhle starosti budeme v té době mít. Jestli někdo v této atmosféře přijde, že ho utlačuje roušková totalita a cítí se nesvobodný, tak to musí být opravdu blázen,“ řekl vloni v říjnu.

A pokračoval: „Hodně lidí si myslí, že za špatnou koronavirovou situaci v Česku může vláda, ministr zdravotnictví nebo premiér Andrej Babiš. Vždycky jsem si ale říkal, že hodně velkou vinu nesou spíše ti nezodpovědní, populární lékaři, kteří několikrát vystoupili s otevřenými dopisy nebo peticemi kritizujícími vládu za to, že tvrdá opatření vedou k omezení svobod, ekonomickým ztrátám a tak dále.“

Když se před rokem začali scházet první demonstrace, profesor Hořejší veřejně nabádal k tomu, ať je policisté natvrdo rozhánějí.

V lednu za své postoje dostal prestižní vědecké ocenění Česká hlava.

Nyní se zdá, že profesor Hořejší přešel na opačnou stranu názorové barikády. V úterý vystoupil v České televizi ve večerní „Devadesátce“ a prohlásil, že „situace je nadmíru výtečná“. Soudí, že v Česku má imunitu proti covidu vybudovanou, ať už očkováním nebo proděláním nemoci, až devět milionů lidí.

Genetik Jan Pačes, sedící proti němu, viděl situaci mnohem dramatičtěji a strašil, že „varianta, kterou očekáváme, že tady bude na podzim, je bohužel mnohem více infekční, než byla ta loňská“.

Hořejší ale nesouhlasil. „Zatím se nevyskytla žádná varianta, která by výrazně unikala působení protilátek. Takže ať je to varianta jakákoli, i delta, tak je dobře zládnutelná působením protilátek, které vznikly očkováním nebo proděláním nemoci,“ ujišťoval.

Jeho postoj velmi zaujal imunologa Jiřího Šinkoru. Ten od počátku patři do skupiny, kterou Hořejší vloni nazýval „nezodpovědní populární lékaři“. Proslavil se tím, že o covidu již na jaře řekl, že po naočkování rizikových skupin z něj zůstane jen „hnusná rýma“ a o striktních opatřeních na celou loňskou zimu hovořil jako o „ekonomické a sociálně-politické sebevraždě“.

„Ti, kteří infekcí prošli, budou ve velké většině imunní i proti variantám. Přirozeně vzniklá imunita je mnohem pestřejší než ochrana očkováním a je namířená proti celému viru, mutace ji nejspíš neobejdou,“ říkal pro ParlamentníListy.cz už v dubnu.

Nyní překvapeně zjistil, že „hardliner“ Hořejší dospěl k jeho vlastní argumentaci. „Teď jsem se dozvěděl, že Hořejší se od mě už všechno naučil a teď to vykládá na Hyde Parku,“ konstatoval pobaveně.

V diskusi přidal osobní vzpomínku, jak na něj v časech kdy byl ještě na druhé straně profesor Hořejší ječel do telefonu.

Ještě připomněl, že v covidových časech se zastáncům tvrdé linie rozdávala prestižní vědecká ocenění, zatímco lékař z terénu a olympijský vítěz Lukáš Pollert, který se proti opatřením od počátku stavěl otevřeně, dostal posměšnou anticenu Bludný balvan.

„Ale i to je Česko. Odvážní dosávají anticeny a hloupí sráči České hlavy,“ dodal ve večerních hodinách zklamaně.

Na poznámky diskutujících o možná až příliš příkrém odsudku přidal doktor Šinkora vysvětlení, že „Rozdíl mezi Lukášem Pollertem a Vaškem Hořejším je v tom, že když Lukáš něco použije, tak o tom informuje autora. Vašek se tváří, že to vymyslel. Dokonce říká - podle mého názoru“.

I jiní diskutující zkonstatovali, že úterní vystoupení Václava Hořejšího bylo v podstatě shrnutí názorů Jiřího Šinkory za poslední rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…