Schwarzenbergovi kreativci, nebo ambasáda USA? Pátrali jsme, kdo stojí za protesty proti Zemanovi

20.11.2014 17:19

Konspirační teorie. Několik nových vzniklo kolem demonstrací 17. listopadu v Praze, které se změnily v nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana. ParlamentníListy.cz zjistily, že za nimi stojí kreativci z různých reklamek. Někteří z nich pracovali pro Karla Schwarzenberga. Nicméně Marek Vocel ze společnosti OPONA odmítá, že by demonstrace organizoval někdo z týmu jeho prezidentské kampaně. K nařčením se vyjadřuje i velvyslanectví USA.

 Schwarzenbergovi kreativci, nebo ambasáda USA? Pátrali jsme, kdo stojí za protesty proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 25.výročí pádu komunismu poněkud zastínily transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Za posledních pár dní se objevilo nespočet spekulací o tom, kdo všechno řídil oslavy výročí sametové revoluce, které se změnily v protizemanovské demonstrace. Některá internetová média dokonce píší, že vše zorganizovalo americké velvyslanectví v Praze. ParlamentníListy.cz se tedy vydaly po stopách různých konspiračních teorií. „V případě ulice Národní a oslav 25 let svobody se jednalo o o. p. s. Opona, oslavu 17. listopadu hlásila na Národní spol. s. r. o. Nový horizont, studentský pochod z Národní do Opletalovy pořádal Daniel Steindler a akci Vzpomínkové shromáždění k 25. výročí 17. listopadu na Albertově nahlásila Univerzita Karlova v Praze," vyjmenovává tisková mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Petra Hrubá všechny organizátory. Někteří mají  blízko k šéfu TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi anebo ODS.

Podivné internetové médium

„Víme, kdo organizoval rozdávání červených karet proti Zemanovi! Důkaz o bezprecedentním vměšování se amerického velvyslanectví do vnitřních záležitostí republiky. Američané organizují demonstrace skrze své bývalé vyškolené zaměstnance," zní titulek internetových AE News, které sídlí v nizozemském Eindhovenu. Článek je podepsán zkratkou VK, což na stránkách rozklíčovávají jako Vedoucí kolotoče, takže anonym. Ostatně v článku není uveden důkaz ani jediný, většinou se beze jména píše o informátorech redakce. Za adresáta krabice s červenými kartami je označena Šárka Kadlecová, která pracovala pro velvyslanectví USA v Praze a nyní je v neziskovce In Iustitia.

„Jde o snahu poškodit dobré jméno naší organizace a naší zaměstnankyně. Jde o mix pravdivých informací z veřejných zdrojů se lživými historkami. Vždyť paní Kadlecová v době, kdy se rozdávaly na Národní třídě ty červené karty, ještě nebyla v Praze. Přijela až později. Nikdo z toho serveru nás ani nekontaktoval, aby slyšel náš názor," sdělila ředitelka In Iustitia Klára Kalibová.

ParlamentnímListům.cz se dokonce vyjádřila i napadená ambasáda. „Velvyslanectví USA se žádným způsobem nepodílelo na organizování protestů proti prezidentu Zemanovi. Tvrzení, že velvyslanectví USA je jakkoli zapojeno do těchto veřejných demonstrací nebo politických kampaní, je rozhodně mylné," reagoval tiskový mluvčí velvyslanectví USA Daniel Ernst.

Kdo rozdával červené karty

„Není to tak elegantní jako červená karta, ale neumím zhodnotit, co je moc. Jestli za to někdo nese zodpovědnost, tak je to prezident republiky. Musel minimálně během posledních čtrnácti dnů vidět, že to přepískl, a místo toho, aby aspoň ubral plyn, začal ještě v sobotu dehonestovat průvod v listopadu 1989," řekl o házení vajec na prezidenty MF Dnes Martin Přikryl, autor nápadu s červenou kartou. Je to šéf pražské reklamní agentury JANDL. Na Facebooku svolal názorové oponenty hlavy státu pod výzvou „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente“. Jako symbol protestu vymyslel vystavení červené karty, která ve sportu znamená vyloučení ze zápasu. Je kapelníkem, kytaristou, textařem a zpěvákem české indie-punkové skupiny The Prostitutes.

Ostatně už jen pro pobavení lze uvést rozhovor na dalším obskurním serveru G.cz, kde o redakci nejsou vůbec žádné informace. Jmenuje se „Exkluzivní výpověď spoluorganizátora demonstrace proti Zemanovi: Díky Američanům si vás teď koupím všechny." V této taškařici padají perly typu: „Máte pravdu. Já osobně jsem bojoval za češtinu, ale dohoda s Amíky zněla jasně. 120 USD za každou červenou kartu a 5000 USD za transparent s překladem. A vždyť to znáš, z něčeho ty složenky platit musíme."

Tvůrci pankáče Karla

Obecně prospěšnou společnost OPONA zakládali Marek Vocel a David Gaydečka. První šéfuje agentuře MVP agency zaměřené na pořádání kulturních a společenských akcí, druhý provozuje hudební agenturu „Joe´s Garage" a je programovým ředitelem festivalu United Islands of Prague. Spojuje je i politická práce pro Karla Schwarzenberga. První byl hlavním manažerem jeho prezidentské kampaně pro volby v roce 2013, druhý kreativním ředitelem. Vocelovi poslaly ParlamentníListy.cz přes jeho spolupracovnici pár otázek a inkriminovaný článek. „Společnost Opona, o. p. s. červené karty nerozdávala. Demonstraci neorganizoval nikdo z týmu prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga," napsal Marek Vocel. „Myslím, že na fantazie není třeba reagovat," napsal navíc Vocelův kolega a jednatel MVP agency Vít Rozehnal.

„Když jsme do toho loni v létě šli, tak první, s čím jsme se museli ztotožnit a následně s tím pracovat, byly Karlovy zásady. Už na neformální schůzce v srpnu, kde se ptal, kdo by s ním do toho šel, jsme pochopili, že nehledá nikoho, kdo to vezme jako zakázku," sdělili Vocel s Gaydečkou loni časopisu Reflex. Ostatně díky prezidentské kampani Karla Schwarzenberga se stali vítězi České ceny za PR.

„Schwarzenberg byl ochotný akceptovat bizarní vizuál s čírem a zvýrazněným `Sid` (Vicious ze Sex Pistols) ve slově `president`. Na otázku, co má společného s punkovou kapelou, odpovídala Anna Matušková, že na rozdíl od většiny Čechů tuto kapelu alespoň viděl hrát na živo. Podobně jste si možná nad nápadem s čírem zkoušeli obhajovat představu Karla pankáče. Kritici tohoto spojení poukazují na to, že konzervativní politik má přeci k revoltě daleko," říká Gaydečka v rozhovoru pro časopis Strategie. Ostatně kapelu Sex Pistols lze přeložit jako pinďové, kokoti či č....i, jak je komu libo.

Další organizátoři  

Společnost Nový Horizont sídlí v klubu Rock Café, který má adresu na ulici Národní. Jejím jednatelem je Michael Pánek, jenž je starostou Dobřichovic, místopředsedou regionu ODS střední Čechy a spoluvlastníkem zmíněného klubu. Kromě Univerzity Karlovy je posledním organizátorem Daniel Steindler, což je student její Právnické fakulty.

„Pro většinu z nás byl rok 1989 zlomovým rokem. Já jsem v té době právě dokončil vysokou školu a naše generace získala možnost podnikat, cestovat, vzdělávat se, podílet se na politickém životě a dělat vše, po čem touží. To na rozdíl od generace mých rodičů, kteří svůj produktivní věk prožili v hlubokém komunismu. Můj otec strávil v komunistickém vězení jako politický vězeň 14 let a let svobody se dožil již v důchodovém věku," řekl Pánek v projevu k 17. listopadu 2014.

Jak je patrno, celá polovina organizátorů akcí k 17. listopadu 2014 je pupeční šňůrou napojena na pravicové strany. Prezident Zeman se nedávno vyjádřil ve smyslu, že demonstrace byly pokračováním prezidentské kampaně a vedli je lidé, co se nemohou smířit s prohrou Karla Schwarzenberga. Z výše uvedených informací, které většinou pocházejí z veřejně dostupných zdrojů, je to znát. Podobně se vyjádřil i bývalý premiér Jiří Paroubek, ale smířlivě dodal: „Všichni aktéři sporů o interpretaci listopadu 1989 by měli poněkud zchladit hlavu a snažit se o zahájení diskuze vedoucí ke společenskému konsenzu."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…