„Se SPOLU ne.“ Nalezeno u Pirátů. Radši by to smazali

23.09.2021 8:44

Komentátor MF Dnes Petr Kolář v pár větách zhodnotil předvolební situaci v Česku. Všiml si, jak předseda ODS Petr Fiala zaútočil na svého kolegu z koalice SPOLU Mariana Jurečku a obvinil ho ze zdevastování této republiky. Zavzpomínal také na rok starý rozhovor Ivana Bartoše, v němž se šéf Pirátů opravdu hodně tvrdě vymezil proti dnešní koalici SPOLU, tedy koalici ODS, lidovců a TOP 09.

„Se SPOLU ne.“ Nalezeno u Pirátů. Radši by to smazali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Když koalice SPOLU zahajovala nejostřejší část kampaně, Petr Fiala, kandidát koalice SPOLU na premiéra, udeřil na Mariana Jurečku. Při svém kandidátském projevu totiž poznamenal, že po volbách není možné vládnout s těmi, kteří tady posledních 8 let devastovali zemi. Lidovci přitom byli součástí vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL z let 2013 až 2017.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

V úvahu by tedy přišlo vládní spojení s Piráty a Starosty, kteří posledních 8 let nevládli.

Jenže Kolář si vzpomněl, na rozhovor Ivana Bartoše pro MF Dnes z loňského září.

„Děláme středovou politiku, která je svým zaměřením progresivní, je zaměřená na moderní technologie, ale má i velkou míru společenské zodpovědnosti. Pro mě je důležité nenechat padnout lidi, kterým se nedaří. A jaké bychom měli styčné body s politikou konzervativní frakce, což má ODS a TOP 09 ve stanovách a KDU-ČSL konzervativní prokazatelně je? Jaké by byly styčné body třeba v oblasti vzdělávání, když ODS je spíš pro elity? Jaká by byla sociální politika, zdravotnictví, školství? Při hledání průniků v takto zásadních oblastech bychom si vylámali zuby. Nelze jít do voleb s disjunktními stranami, z nichž se některé mimo českou politiku poplácávají po zádech s Viktorem Orbánem,“ poznamenal v loňském roce Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ale po dvanácti měsících je situace zjevně jiná a obě opoziční koalice hlásí, že jsou po volbách připraveny vládnout v jedné koalici pěti stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…