„Senát je zlo. Kandidáti? Směšné figury.“ Klaus velmi přitvrdil

22.12.2022 11:25

Exprezident Václav Klaus zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS) i prezidentské kandidáty. Danuši Nerudovou popsal jako kandidátku, které zřejmě její zrcadlo říká, „že je nejkrásnější“. V obecné rovině konstatoval, že se o prezidentský úřad ucházejí „směšné exempláře“. Vyčinil i Mirku Topolánkovi. Stejně tvrdý byl i vůči Senátu. „Myslím, že Senát je zlo,“ poznamenal přímo.

„Senát je zlo. Kandidáti? Směšné figury.“ Klaus velmi přitvrdil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Druhý český prezident Václav Klaus poskytl krátce před Vánoci rozhovor Lidovým novinám. Věnoval se blížící se přímé volbě prezidenta, ale stranou jeho pozornosti nezůstala ani vláda Petra Fialy (ODS). Tu zkritizoval.

„Ta nekomunikativnost je tak nějak zabudována v lidech, kteří tam jsou. Lidé typu Fialy a Stanjury a dalších nejsou komunikátoři, to je evidentní. Jsou to spíš introverti, kteří najednou musí mluvit před veřejností.“

K vládě se kriticky postavil opakovaně, mimo jiné i v rozhovoru pro Blesk.cz. Ministrovi financí Stanjurovi vyčetl, že nezvládá uspořit peníze.

„Poslední mé vystoupení v roli poslance, které bylo devět dní předtím, než jsem byl zvolen prezidentem, byla obhajoba zákona o povinně vyrovnaném rozpočtu. Stát se nemá zadlužovat na úkor svých občanů, trvám na tom,“ dodal s tím, že tolik miliard deficitu je mimo jeho chápání.

Podle Klause teď nastal čas tvrdě pracovat a krotit inflaci.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Vyhrnujme rukávy. Mně už bylo 81 let, tak nevím, jestli takto staří lidé mají stát v čele průvodu a vybízet k tomu, ale já si i tak nedokážu představit, že nejedu ve svém věku ráno do práce,“ podotknul s úsměvem. „Natahování rukou ke státu se slovy: Dejte mi více. Na to není potřeba vyhrnovat rukávy,“ zmínil Klaus s tím, že si lidé mají vyhrnovat rukávy k práci.

V rozhovoru se seniory v Trutnově připomínal, že inflace a boj s inflací je jeho celoživotní téma.

„Před dvěma týdny jsem byl v Helsinkách, minulý týden v Ženevě a příští týden jedu do Budapešti, kde mám přednášky. Mezitím jsem přijel mezi seniory do Trutnova. Nemohl jsem odmítnout,“ svěřil se Klaus, který zároveň pogratuloval předsedovi Klubu seniorů Miroslavu Šafaříkovi k jeho 96. narozeninám. Jako dárek mu mimo jiné předal knihu o inflaci.

„Inflace je moje celoživotní téma. Před 55 lety jsem obhájil kandidátskou dizertační práci na téma inflace, kterou jsem začal psát jako mladíček v roce 1964 a v roce 1967 ji dokončil,“ připomněl pro Krkonošský deník.

Uhodil i na Fialova předchůdce Mirka Topolánka.

„Dnešní strany autentickými politickými stranami nejsou, nevidím tam žádné stranictví. Fialovi a jeho předchůdcům, zejména Topolánkovi, se podařilo jakýkoli stranický smysl ODS vynulovat,“ vyjádřil svůj názor.

Pokud jde o přímou volbu prezidenta, tam prý nevidí žádného kandidáta, kterého by osobně preferoval a k prvnímu kolu volby prý možná vůbec nepůjde. Přímou volbu jako takovou vnímá jako neštěstí. Od jednoho z politiků prý už před deseti lety slyšel, že bude lepší, když se budou do volby hlásit někteří lidé sami, protože pokud někoho nominuje politická strana, onen kandidát pak neuspěje, předseda strany za to ponese odpovědnost.

„To není nominování někým, výběr založený na prosazování politicko-ideového programu. Je to sebevybírání a ty směšné exempláře, které dnes vidíme v prezidentské volbě, to neštěstí naší země jen potvrzují,“ pravil Klaus. Konstatoval také, že funkce prezidenta je bytostně politická funkce a politická nezakotvenost řady kandidátů je podle exprezidenta „do nebe volající“. Končící prezident Miloš Zeman je naproti tomu podle Klause politicky velmi pevně zakotven.

I to je důvod, proč si myslí, že nemá moc z koho vybírat.

Kriticky se stavěl i k úvahám některých senátorů, že by se možná hodilo upravit, resp. oslabit pravomoci prezidenta, abychom zůstali parlamentní zastupitelskou demokracií.

„Myslím si, že Senát je zlo. Senát u nás nikdy neměl vzniknout. Já jsem proti němu ze všech sil jako předseda vlády, předseda největší politické strany, bojoval, ale prohrál jsem ve vládě i ve své politické straně v této věci. Senát, to jsou lidé, kteří ve většině případů nejsou hluboce zakotveni v politickém systému, a proto to jsou nahodilé výstřely. Myslím, že nemá smysl, z mé zkušenosti prezidenta, sahat do prezidentských pravomocí. Respektujme něco, že jsme jednou přijali tento systém, a zkusme se v něm pohybovat, jak nejlépe umíme,“ řekl Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Souhlasím, že kandidáti na prezidenta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 22.12.2022 13:44:58
jsou směšné figury. Jaroslav Bašta je ovšem výjímka. Má ovšem hendikep, není krásný a ani mladý.A to je pro naše ovčany to hlavní.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…