„Skandální. To nepatří do našeho století!“ Nerudová se opřela do Stanjury

10.06.2022 22:22 | Ze sítí

Ministerstvo financí brzdí podle zjištění Deníku N podporu rovných příležitostí. „Chtějí ženy udržet doma co nejdéle,“ zaznívá podle všeho z Ministerstva práce a sociálních věcí. A právě na toto reaguje prezidentská kandidátka, ekonomka Danuše Nerudová.

„Skandální. To nepatří do našeho století!“ Nerudová se opřela do Stanjury
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

„Je nás 51 %! Ve srovnání s ostatními zeměmi EU máme nízkou participaci žen na trhu práce. Přístup Ministerstva financí je skandální a nepatří do našeho století. Stát má povinnost vytvářet rovné příležitosti a podporovat ženy, které se chtějí vracet do práce,“ píše na svém twitterovém profilu Danuše Nerudová. 

Reagovala tak na článek serveru DeníkN.cz, že Ministerstvo financí brzdí podporu rovných příležitostí. „Chtějí ženy udržet doma co nejdéle,“ zní z resortu práce. Minulý týden totiž byly na programu vlády novely zákona o příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a návrh zákona o státní sociální podpoře. A právě tyto novely řeší podporu zkrácených úvazků a zrušení omezení u čerpání rodičovského příspěvku.

Dříve se však oba návrhy setkaly s tvrdou kritikou ze strany resortu financí – podle všeho ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozporoval věcný obsah změn. „Jejich představa je, že žena bude doma co nejdéle. Všechny tendence k vyrovnávání rolí v domácnosti a k většímu podílu mužů na výchově jsou vnímány jako sociální progresivismus,“ říká podle Deníku N zdroj blízký ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Podle dalšího ze zdrojů pak Ministerstvo financí prosazuje postoj, že se muž stará o peníze a žena o domácnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…