"Souložíte s nezletilým jezevčíkem?" Veselá tiskovka Gazdíka a Rakušana

17.10.2016 18:41

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) hodnotí proběhnuvší krajské a senátní volby jako jednoznačný úspěch, na který se chtějí příští rok pokusit navázat ve volbách parlamentních. Zda a s kým STAN kandidaturu spojí, prozatím není jasné, uvedl předseda hnutí Petr Gazdík po jednání předsednictva a celostátního výboru hnutí.

"Souložíte s nezletilým jezevčíkem?" Veselá tiskovka Gazdíka a Rakušana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Na úvod tiskové konference Gazdík okomentoval výsledky krajských a senátních voleb. Uvedl, že hnutí je vyhodnotilo jako jednoznačný úspěch, když se mu společně se sedmnácti regionálními a celostátními partnerskými uskupeními povedlo získat 74 mandátů.

Do druhého kola senátních voleb postoupilo celkem 7 kandidátů, z nichž hned 6 získalo mandát. Dva kandidáti – Jan Horník a Michael Canov kandidovali s podporou Strany soukromníků České republiky. Senátní klub Starostové a nezávislí tedy po druhém kole senátních voleb bude nově čítat jedenáct členů. Bude tak jedním z nejsilnějších senátorských klubů. Z této pozice chtějí Starostové prosadit svého zástupce do vedení Senátu. Místopředseda hnutí Vít Rakušan na tiskové konferenci oznámil, že se za ně o funkci místopředsedy bude ucházet Jiří Šesták.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

Deníky ze stáje šéfa hnutí ANO – MF Dnes a Lidové noviny – v pondělním vydání spekulovaly o tom, že STAN půjde do parlamentních voleb s lidovci. Tuto informaci Gazdík označil za výmysl. Hnutí prý zatím oficiálně jednat o spolupráci pro sněmovní volby v příštím roce nezačalo.

Gazdík zdůraznil, že prvním, koho hnutí osloví, bude dosavadní partner TOP 09, jehož se budou ptát, jak vidí spolupráci s hnutím dál. Smlouva mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí o společné kandidátce pro sněmovní volby platí do konce tohoto roku. O případném partnerovi do sněmovních voleb povede nejprve STAN diskuzi uvnitř hnutí – na úrovni krajů. Jasno chce mít hnutí do Vánoc.

Předseda STAN rovněž popírá, že by hnutí vedlo o svém případném partnerovi do sněmovních voleb jednání neformální. Když se ho na tuto skutečnost zeptal jeden z přítomných novinářů, Gazdíka tím rozesmál. „Vím, že na otázku, souložíte s nezletilým jezevčíkem, není odpověď, nesouložím s nezletilým jezevčíkem. Protože pak bude následovat otázka: souložíte se zletilým jezevčíkem, bernardýnem…“ zavtipkoval předseda Starostů.

Následněji o poznání vážněji uvedl, že zatím STAN nevede ani neoficiální jednání. „Samozřejmě, že se s některými kolegy potkáváme. Není to ale nic, co se takto dalo nazvat,“ konstatoval Gazdík.

Místopředseda hnutí Vít Rakušan upřesnil, že nejprve se skutečně odehraje jednání vedení hnutí s vedením TOP 09, které má přijít v řádu několika týdnů. „My v tuto chvíli žádná jednání ani vést nemůžeme, protože nejdříve musíme přijít s nějakým závěrem, který vzejde z našeho celostátního výboru. Těm jsme dnes dali domácí úkol, aby si členové ve svých krajských organizacích probrali různé pracovní varianty, a závěr oznámíme do Vánoc,“ vysvětlil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…