„Špíno, zrádci.“ Putin vyděsil. Projev zní i Západem

17.03.2022 7:07

Prezident Ruské federace Vladimir Putin se včera opět vyjadřoval k ukrajinsko-ruskému konfliktu. Obvinil Ukrajinu, že připravovala útok na Donbas a Krym a že slouží zájmům „vládců ze Západu“. A také že chtěla vyvíjet biologické a jaderné zbraně. Hovořil ale též o páté koloně, která žije či „žije“ v Rusku a hlásí se k Západu. „Tito lidé jsou ochotni prodat své matky, jen když jim bude dovoleno sedět v předpokoji této nejvyšší kasty,“ řekl a varoval, že dotyční jsou pro Západ zbytní. „Jakýkoliv národ, a zvláště ruský národ, je schopen odlišit pravé patrioty od špíny a zrádců a prostě je vyplivne jako mouchu, která mu vletěla do úst,“ řekl a mluvil o „samoočistě společnosti“. Vystoupení reflektují např. televize BBC a CNN a mezi západními uživateli sítě Twitter bylo označeno za projev fašismu.

„Špíno, zrádci.“ Putin vyděsil. Projev zní i Západem
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Včera na téma války na Ukrajině opět promluvil ruský prezident Vladimir Putin a vysvětloval, proč válku vede, ale také reagoval na sankce a rétoriku ze strany Západu. Podle ruské hlavy státu byl konflikt jediným řešením, jak ukončit řadu let trvající krveprolití na východě Ukrajiny. A pokud by byl konflikt omezen jen na území Donbasu, jediné, čeho by se prý dosáhlo, by bylo posunutí frontové linie na západ, což by samo o sobě nebylo řešení. Ukrajina dle Putina připravovala operaci na jejich obsazení a také na obsazení Krymu. „Podporována Spojenými státy a dalšími západními zeměmi se Ukrajina vědomě připravovala na silový scénář, masakr a etnickou čistku na Donbasu. Masivní útok na Donbas a posléze na Krym byl jen otázkou času. Ale naše ozbrojené síly tyto plány zhatily,“ uvedl.

O projevu informovala například CNN, BBC nebo server Business Insider. Celý je ZDE.

Také obvinil ukrajinskou vládu, že otevřeně deklarovala úmysl opatřit si zbraně hromadného ničení, konkrétně jaderné zbraně a jejich nosiče. Dle Putina by pak tyto zbraně byly zacíleny na Rusko. Kromě toho také tvrdil, že s podporou USA Ukrajina vyvíjela v laboratořích biologické zbraně. „Na Ukrajině byla síť laboratoří, kde probíhal vojenský biologický výzkum pod dohledem a s podporou Pentagonu včetně experimentů s kmeny koronaviru, anthraxem, cholerou, africkou prasečí chřipkou  a dalšími smrtelnými nemocemi,“ řekl ruský prezident.

Zopakoval, že pod bedlivým dohledem západních loutkovodičů se vláda v Kyjevě změnila v antiRusko. A jejím cílem je prý konflikt protahovat, bez ohledu na to, co pokračování konfliktu přinese civilistům a co ještě bude zničeno. „Vidíme zas a znovu, že kyjevskému režimu, kterému vládci ze Západu dali za úkol vytvořit agresivní antiRusko, nezáleží na osudu Ukrajinců,“ prohlásil a dodal, že je zřejmé, že Západ tlačí ukrajinskou vládu, aby v krveprolití pokračovala a poskytuje jí vojenskou i zpravodajskou podporu. Odsoudil také „šokující cynismus“ Západu ve vztahu k raketovému útoku na Donbas, při němž údajně zahynulo 20 civilistů.

Jako prapůvod konfliktu označil snahu Západu udržet svou globální nadvládu. „Dnes celý svět platí účet za snahu Západu udržet svou drolící se nadvládu jakýmikoliv prostředky,“ pravil a obvinil západní elity, že do tohoto stavu dovedly situaci svými krátkozrakými rozhodnutími. „Chci, aby mě vyslechli i obyčejní lidé na Západě. Neustále vám opakují, že za vaše současné těžkosti mohou výhrůžné akce Ruska a že musíte platit za to, aby byla ruská hrozba potlačena. To vše jsou lži,“ vzkázal.

Věnoval se také těm, kdo proti válce a ruským krokům protestují v Rusku či jinde. „Pamatujeme si, jak podporovali separatismus, terorismus, podporovali teroristy a bandity na severním Kavkaze. Stejně jako v devadesátých letech a na počátku tisíciletí chtějí zopakovat svůj pokus nás rozdrtit, znovu rozdrtit, zahnat ‚za Možaj‘, udělat z nás slabou, závislou zemi, rozbít naši územní celistvost, rozparcelovat Rusko tak, aby to pro ně bylo co nejvýhodnější. Nefungovalo to tehdy a nebude to fungovat ani teď,“ obvinil Západ.

„Ano, samozřejmě se budou snažit vsadit na takzvanou pátou kolonu, na zrádce národa, na ty, kteří vydělávají peníze tady, v naší zemi, a žijí v ní, a ‚žijí‘ dokonce ne v zeměpisném slova smyslu, ale svými myšlenkami, svým otrockým vědomím. Vůbec neodsuzuji ty, kteří mají vilu v Miami nebo na francouzské Riviéře, kteří se neobejdou bez foie gras, ústřic nebo takzvaných genderových svobod. To rozhodně není problém, ale opakuji, problém je v tom, že mnoho z těchto lidí je mentálně tam a ne tady, ne u nás, ne v Rusku,“ cílil na domácí opozici.

„To je podle jejich názoru – podle jejich názoru! – znamení příslušnosti k vyšší kastě, k vyšší rase. Tito lidé jsou ochotni prodat své matky, jen když jim bude dovoleno sedět v předpokoji této nejvyšší kasty. Chtějí být jako oni a napodobovat je ve všech možných ohledech. Zapomínají však nebo vůbec nechápou, že tato takzvaná vysoká kasta, pokud je potřebuje, je potřebuje jako postradatelný materiál, aby je mohla využít k co největšímu poškození našeho lidu. Kolektivní Západ se snaží rozdělit naši společnost spekulacemi o vojenských ztrátách, o socioekonomických důsledcích sankcí, vyvolat občanskou konfrontaci v Rusku a pomocí své páté kolony se snaží dosáhnout svého cíle. A cílem je zničení Ruska, jak jsem již řekl,“ pokračoval Putin.

„Ale jakýkoliv národ, a zvláště ruský národ, je schopen odlišit pravé patrioty od špíny a zrádců a prostě je vyplivne jako mouchu, která mu vletěla do úst. Vyplivne je na chodník,“ poznamenal a řekl: „Jsem přesvědčen, že takovýto přirozený a nutný proces samoočisty společnosti jen posílí naši zemi, naši solidaritu, jednotu a schopnost řešit každý problém.“

Putinovy rétoriky už si všiml například editor BBC na téma Rusko, Steve Rosenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…