„Spojenec i válečný veterán“. Pavlova návštěva Izraele v líčení redaktora ČT

18.01.2024 22:35

Český prezident se vrátil z cesty po Blízkém východě, navštívil dvě klíčová místa pro aktuální ozbrojený konflikt – Izrael a Katar. O prezidenta byl v Izraeli nebývalý zájem nejen proto, že jsme loajálním spojencem, ale protože je to bývalý generál, řekl v pořadu Interview ČT24 bývalý dlouholetý zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó, který Pavla při návštěvě doprovázel.

„Spojenec i válečný veterán“. Pavlova návštěva Izraele v líčení redaktora ČT
Foto: ČT24
Popisek: Jakub Szántó

„Byla to velice nabitá návštěva, v zásadě to bylo tak, že každý, kdo v tuto chvíli v Izraeli něco znamená ve vysoké politice, měl možnost se setkat s prezidentem,“ uvedl Szántó k návštěvě prezidenta Pavla v Izraeli.

Došlo i k neobvyklému jednání mezi čtyřma očima: „Většinou to bývají delegace. A v zásadě všichni, kdo s prezidentem Pavlem jednali, s ním chtěli mluvit mezi čtyřma očima. K tomu došlo při jednání s jeho izraelským protějškem Isaakem Herzogem, došlo k tomu při jednání s premiérem Netanjahuem, tam kamera České televize nebyla. Netanjahu je známý svou averzí k mezinárodnímu tisku,“ uvedl Szántó v pořadu Interview ČT24.

Poté následovalo také jednání v izraelském parlamentu, kde došlo k jednání mezi čtyřma očima se spolu lídrem opozice Bennym Gantzem, který je zároveň v tuto chvíli kooptovaný člen toho nejužšího politicko-vojenského vedení. Kromě toho se prezident setkal s izraelským ministrem zahraničí a s rodinami tří unesených Izraelců.

Divočejší fází návštěvy pak byla prohlídka vypálené vojenské základny v Erezu, kde před třemi měsíci teroristé zaútočili v prvním sledu.

V Izraeli projevili neobyčejný zájem o českého prezidenta, protože jde o prezidenta země, která je velmi loajálním spojencem, i tím, že do válečné zóny přijíždí člověk, který je válečný veterán, míní Szántó. „Česká republika je jednou z nejvstřícnějších zemí, ne-li tou nejvstřícnější zemí Evropské unie, co se týče vztahu s Izraelem. Máme s ním koneckonců strategické partnerství. To je velice podstatné. Ta úroveň vztahů je mimořádně vysoká, je na úrovni vztahu, jako máme se Slovenskou republikou.

To, že českým prezidentem je člověk, který rozumí vojenskému stavu, bylo klíčové. V tuto chvíli jsou ve vedení Izraele všichni bývalí vojáci a někteří z nich vysoce postavení, jako Beny Gantz, o kterém jsem mluvil, je jakousi dvojkou dnes ve válečném kabinetu. Benjamin Netanjahu je sám veteránem speciálních jednotek. A samozřejmě i sám prezident Herzog je také absolventem vojenské služby.

Český prezident v Izraeli prohlásil, „nejste tím, kdo zaútočil“, čímž sdělil, že Izrael má právo na sebeobranu po útoku Hamásu na Izrael 7. října. Apeloval také na to, aby Izrael zintenzivnil dodávky humanitární pomoci do pásma Gazy či je umožnil.

Tato slova nezazněla pouze pro formu: „Tato slova zazněla opakovaně. Je velice dobré si uvědomit tu komplexnost celé té situace. Pouhé nazývání České republiky jako loajálního partnera a loajálního spojence není úplně přesné. Prezident zmínil nejen to, že apeluje na humanitární pomoc, ale i to, že apeluje na to, aby si Izrael dával pozor a nenavýšil se počet civilních obětí. To zmínil tak jasně, že dokonce oproti zvyklostem prohlášení domácího prezidenta a prohlášení hosta, tak ještě poté nezapomněl dodat, že o tom vědí, ale dělají vše, co mohou, a musejí se nějak bránit. A to nebylo naplánované. V tomto ohledu zastoupení české diplomacie nejvyšším ústavním činitelem je velice komplexní. Náš vztah k Blízkému východu je komplexní a naše vztahy s palestinskou samosprávou sahají velmi hluboko do minulosti,“ upozornil redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…