„Stál opřený, nehýbal se.“ Očkování: Svědectví matky pro Fialu

05.04.2022 11:21 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala ohledně onemocnění covidem řekl, že si nedokáže představit, jaký by měl průběh, kdyby očkován nebyl. To sdružení SMIS, které protestuje proti povinnému očkování, neví rovněž. Ale připomíná, jak skončil šestnáctiletý mladík, který nejdříve prodělal mírný covid a pak se nechal očkovat, aby mohl jet na závody. Na ty ale stejně nemůže, se zánětem srdce skončil v nemocnici. A sdružení SMIS si klade otázku, zda se premiér, když covid prodělal, nechá očkovat i čtvrtou dávkou vakcíny.

„Stál opřený, nehýbal se.“ Očkování: Svědectví matky pro Fialu
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Premiér Petr Fiala si nedávno prošel onemocněním covid-19, zrušil kvůli němu například cestu do Německa. Průběh onemocnění ho podle jeho slov překvapil. „Musím říci, že intenzita průběhu onemocnění covidem mne nepříjemně překvapila. Jsem plně očkovaný a nedokážu si představit, jaké by to bylo bez toho,“ uvedl premiér v sociálních médiích. Věří, že se po skončení izolace postupně vrátí k plnému pracovnímu vytížení.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Proti tomuto příběhu staví sdružení SMIS jiný. Figuruje v něm mladý muž, kterému bylo v době očkování 16 let. Byl zdráv, sportoval a covid prodělal v prosinci 2020 s lehkými příznaky. „K očkování se jako jeden z posledních dětí ve třídě odhodlal poté, co byly opakovaně ohroženy jeho účasti či odlety na sportovní turnaje kvůli dlouhým dobám vyhodnocování a krátkým dobám platnosti PCR testů, a také kvůli přijatým opatřením, která mu prakticky znemožňovala účastnit se (nejen) studentského života. O nutnosti vakcinace ze zdravotního hlediska a o účinnosti současných vakcín proti onemocnění covid-19 však nebyl přesvědčen, a tento názor sdílí celá naše rodina,“ uvádí jeho matka na stránkách občanské platformy Iniciativa 21.

„O rizicích očkování svých synů jsem opakovaně hovořila s pediatrem i s lékařkou, která očkování podávala. Obávala jsem se negativních účinků vakcín na dospívající chlapce, které již v té době byly pozorovány a popsány. Oba lékaři mě přesvědčili, že obavy nejsou na místě. Pediatra jsem dokonce předem žádala o vystavení kontraindikace z toho důvodu, že oba chlapci jsou sledováni na kardiologii pro (podle diagnózy neškodné) šelesty, ale odpověď byla, že Česká kardiologická společnost očkování podporuje a doporučuje. Protilátky u syna nebyly kontrolovány; bylo nám řečeno, že zbytečně vyhodíme peníze za test a že se k výsledkům stejně nepřihlíží, protože se neví, jaké hladiny zjištěných hodnot jsou dostatečné,“ popsala.

Očkováni byli její synové v listopadu. „Oba večer dostali horečku, byli schvácení, unavení. Mladší syn se z tohoto stavu do dvou dnů zcela zotavil,“ uvedla matka. Ovšem u staršího syna byly komplikace mnohem vážnější, horečky ve výši 39 °C přetrvávaly, mladík trpěl nechutenstvím, průjmy, bolestmi břicha, hlavy i těla a byl obecně zesláblý. Pediatr, se kterým matka problémy konzultovala, radil vytrvat.

„V noci ze středy 24. na čtvrtek 25. 11. šel syn na toaletu, slyšela jsem, že se vrátil do pokoje. Šla jsem ho raději zkontrolovat. Stál před skříní, opíral se o ni hlavou a slabým hlasem mi sdělil, že se nemůže pohnout, protože ho neposlouchá tělo. Byl však plně při vědomí. Odtáhla jsem ho na postel, položila a ihned zavolala tísňovou linku. Synův stav se do cca 5 minut zlepšil, byl už schopen pohybovat končetinami. Byl převezen nejprve na dětskou kliniku FNKV, kde ho přijali k hospitalizaci. Diagnózu ‚zánět srdečního svalu‘ mi sdělili v průběhu následujícího dopoledne. Kvůli možným komplikacím byl později odpoledne převezen na JIP dětského oddělení v FN Motol,“ popsala matka kritický moment a dodala, že péče v nemocnici byla příkladná. Syn se nyní zotavuje, v červnu se pak uvidí, zda se ze srdečního zánětu zcela uzdravil.

Matka poukazuje na to, že syn se nechal očkovat výhradně na nátlak okolí, aby mohl sportovat a reprezentovat. Ale nežádoucí účinky očkování ho právě o tuto možnost připravily. „Psychický dopad události především na syna, u kterého došlo k zásadní ztrátě víry ve společenský systém, ale na celou rodinu, je pochopitelně těžko sdělitelný, natož vyčíslitelný. A jakkoli není na prvním místě, ve hře je také finanční stránka všech zaplacených a zameškaných aktivit,“ podotýká matka, že za syna už byly zaplaceny tréninky, startovné, zájezdy apod.

„Tatáž společnost, která jej přinutila k očkování, mu nyní není schopna pomoci, aby mohl běžně fungovat – kontraindikace vydaná v ČR neplatí mimo území naší republiky; bylo nám tedy doporučeno ‚necestovat do zahraničí‘. I když chápu, že toto není problém pouze ČR, nechci se s tímto stavem spokojit. Jako jedinec jsem bezmocná, proto velmi vítám podporu a aktivitu Iniciativy 21,“ vítá matka snahy, aby očkování nebylo pro cesty do zahraničí povinné. Lékař Iniciativy 21 ze zpráv poskytnutých rodině pak myokarditidu potvrdil. V Iniciativě 21 se angažuje např. profesor Jiří Beran, anesteziolog Emil Berta, lékař Vladimír Čížek nebo kardioložka Jana Gandalovičová.

Sdružení SMIS pak k premiérově nemoci v souvislosti s tímto příběhem dodává: „Nevím, zda po zážitku s covidem bude pan premiér přemýšlet o vakcinaci jinak. Zda bude mít chuť se nechat počtvrté očkovat, nebo ne. Je to zbytečné, protože ochráněn už je. Imunita ví, na co má vystartovat. A všeho moc škodí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…