“Stát musí brutálně zeštíhlit, jinak se nedoplatíme.” Pavel Sehnal má recept pro bohatou společnost

21.07.2021 15:05

Lidé za feudalismu odváděli vládci desátek. Dnes platíme víc než půlku a státu je to pořád málo, to se musí změnit. Předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal načrtl, jak zreformovat nejen státní správu, ale kompletní pravomoci státu. Soukromý sektor podle něho nesmí mít svázané ruce a prázdné kapsy.

“Stát musí brutálně zeštíhlit, jinak se nedoplatíme.” Pavel Sehnal má recept pro bohatou společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Na téma monstrózních výdajů států bylo řečeno mnohé a kdejací politikové se, zvláště v předvolební kampani, předhání, kdo z rukávu vytasí vyšší částku, kterou slibuje po volbách v rozpočtu ušetřit za státní výdaje a úředníky. Podle Pavla Sehnala je problém v tom, že u těch slibů nakonec všechno končí. 

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí

“Nejenže politici na výdajích státu nešetří, naopak je dlouhodobě a souvisle zvyšují. Stát nabírá další a další úředníky, vymýšlí nové úřady a přidává si nové a nové pravomoci. To všechno na úkor nás, občanů. Proto z nás vlády tahají stále více peněz na daních. Proto nám ubývá občanských svobod. Všechno si bere stát. Tohle se musí konečně otočit, na což je Aliance pro budoucnost připravena,” konstatuje.

Nejde prý pouze o to, jak a kolik ušetřit na výdajích státu, kolik úředníků je možné propustit, byť i to je důležité. “Vzpomeňme si všichni na hodiny dějepisu, kdy nám učitelé říkali, jak lidé museli za feudalismu panovníkovi odvádět tzv. desátek. Desátek! Tedy deset procent. My dnes odvádíme víc než polovinu a státu je to pořád málo,” srovnává Sehnal.

“Přišel čas znovu definovat úlohu státu. Správná cesta je o tom, že stát má zajišťovat nezbytné funkce, které nemůže vykonávat soukromá sféra a občané. Nelze donekonečna směřovat k tomu, že cokoli vyrobíme, stát nám z toho vezme peníze a pak je bude rovnostářky přerozdělovat a část z nich spolkne na vlastní aparát,” připomíná šéf Aliance pro budoucnost.

Stát musí podle Sehnala dramaticky zeštíhlit a nejde pouze o škrtání ve státní správě, ale i v kompetencích státu. “Je nutné zahájit omezování státu na všech frontách, jinak se nedoplatíme. Daleko efektivnější v konečném důsledku je ponechat víc peněz soukromému sektoru. Od soukromníků a firem si pak najdou cestu na různé společensky prospěšné účely, jako například sport nebo kultura. Pokud bude stát privátní sektor finančně škrtit, nezbydou mu prostředky na podporou dobročinných a společenských akcí,” je přesvědčen.

“Budeme-li jako Česká republika mít bohaté firmy a bohaté podnikatele, pak mohou sponzorovat veškeré občanské aktivity dle potřeb daného regionu. Zůstane-li víc peněz lidem v peněženkách, budou se lépe mít všichni,” vzkazuje Pavel Sehnal. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…