„Stejně to nikde nechtěli.“ Do hospody bez očkování: Je veselo

02.02.2022 13:24 | Ze sítí

Nejvyšší správní soud dnes napsal další kapitolu příběhu, zpochybňujícího vládní pandemická opatření. Zrušil mimořádné opatření, kterým měli neočkovaní zakázaný vstup do restaurací, klubů a krátkodobého ubytování.

„Stejně to nikde nechtěli.“ Do hospody bez očkování: Je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Ministerstvo nemá oporu pro omezování tohoto typu provozoven v tzv. pandemickém zákoně, nejde-li o technická opatření, jako je například používání dezinfekce či rozmístění míst k sezení. Jejich činnost by ministerstvo mohlo omezit jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nicméně to jen vůči osobám podezřelým z nákazy,“ uvedl soudce NSS Petr Mikeš.

Podle něj není možné, aby byl každý považován za podezřelého z nákazy.

Rovněž se ohradil proti tomu, aby cílem opatření bylo lidi nepřímo donutit k očkování, čímž ministerstvo v procesu argumentovalo. Podle soudce by tak mimořádné opatření činilo z dobrovolného očkování de facto povinné.

Soud dal ministerstvu na nápravu stavu lhůtu sedm dní. Důvodem byla akutnost epidemické situace.

Jeho rozsudek vyvolal značný rozruch. Server Seznam Zprávy přinesl svědectví z Poslanecké sněmovny, kde byl ministr Vlastimil Válek viditelně zaskočen.

Redaktoři Seznam Zpráv se ocitli u situace, kdy se Válek sháněl po náměstkovi pro legislativu Radku Policarovi. „Ať přijede hned nebo nemusí jezdit vůbec,“ zaznělo prý z úst ministra.

PODROBNOSTI ZDE

Rozhodnutí soudu samozřejmě vyvolalo rozličné reakce i mezi občany a komentátory. Zatímco novinář Tomáš Jirsa poznamenal, že stát, který po občanech vymáhá zákony klidně násilím, sám předvádí sérii rozhodnutí, která jsou v rozporu s vlastními zákony, parlamentní zpravodaj MF DNES Josef Kopecký se divil.

„A teď, jak to mnohde v reálu funguje. Když jsem šel naposledy na oběd či večeři do restaurace, nikdo žádné potvrzení nechtěl. A když jsem sám nabízel mobil s Tečkou, dívali se na mě dost útrpně,“ dodal novinář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…