„Strach, hroznej strach, denně zbitá šestiletá dcera?!“ Pirátský radní šokoval návrhem na sloučení „bílých“ dětí do „romské“ základky na Žižkově

11.04.2019 4:34

V pondělí byla na radnici Prahy 3 slavnostně vyvěšena romská vlajka. Tento akt měl vyslat zprávu o harmonickém soužití všech občanů v městské části, kde má romská menšina jedno z nejvýraznějších zastoupení. Historicky se ovšem převážně Žižkov a navazující Karlín (již Praha 8) řadily mezi čtvrti, kterým bylo doporučováno se vyhnout.

„Strach, hroznej strach, denně zbitá šestiletá dcera?!“ Pirátský radní šokoval návrhem na sloučení „bílých“ dětí do „romské“ základky na Žižkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předvolební akce České pirátské strany s cílem požádat úředníky magistrátu, aby neskartovali dokumenty a smlouvy, které Praha v minulosti uzavřela ještě před nástupem Pirátů do funkcí pražských zastupitelů.

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí
Tento stav se za poslední roky zcela změnil. Obě čtvrti procházejí postupnou přestavbou a stávají se spíše zónou prémiového bydlení nežli romskou baštou. Každopádně romská menšina je především na Žižkově stále silná. Někteří Romové se úspěšně integrovali do většiny a stali se běžnými občany, kteří spokojeně fungují v místní komunitě, starají se o své rodiny a jsou dobrým příkladem toho, že zdánlivé rozdíly nejsou ničím jiným než předsudky.

Tuto pozitivní změnu nabourává fakt, že někteří místní Romové stále fungují jako součást té nepřizpůsobivé skupiny, která je většinovou společností považována za zneužívače sociálních dávek a původce drobné kriminality. Právě na Žižkově jsou symbolem této situace početné skupinky mladistvých Romů, které se srocují na dobře známých místech, jako jsou Kostnické nebo Prokopovo náměstí. Paradoxně je to právě Kostnické náměstí, které má symbolickou roli v kauze, která je posledních několik týdnů motorem politických rozepří místních představitelů a občanů.

Středobodem této kauzy je základní škola Cimburkova, která se nachází v sousedství zmíněného náměstí.

ZŠ Cimburkova, která je ve správě městské části, je dlouhodobě jednou z akademicky nejhorších škol na území hlavního města. Zároveň jde o školu, kde šedesát procent studentů tvoří děti z romských rodin a která se těší popularitě mezi Romy z celé Prahy jako škola, kam Romové umísťují své děti, aby byly v komunitě takzvaně mezi svými. Na této situaci, která je dlouhodobě známá, by nebylo nic zvláštního, kdyby se do ní nevložil místostarosta Prahy 3 za Pirátskou stranu Štěpán Štrébl, do jehož působnosti na radnici spadá právě resort školství.

Štrébl totiž ZŠ Cimburkova nečekaně navštívil a její vedení informoval o záměru školu spojit s jinou institucí, a to konkrétně se Scio školou z Prahy 4, která díky hraničnímu počtu žáků shání prostory pro další rozšíření. Výsledkem spojení těchto dvou naprosto odlišných institucí by mělo být vytvoření jedné školy, která by sdružovala žáky z obou ústavů. Součástí této rovnice by tedy na jedné straně měla být škola pro děti z převážně romských a sociálně slabých rodin, z nichž čtyřicet procent trpí poruchou učení (statistika od MČ, pozn. red.), a na druhé straně škola pro nadané děti z rodin s běžným zázemím.

„Denně by mi mlátili dceru, to bych se strachy zbláznila, to snad nemůže ten člověk myslet vážně, to si ze mne děláte legraci?!“ reagoval na dotaz naší redakce jeden z rodičů z Prahy 4, jichž se měl plán na sloučení týkat.

Taková kombinace se bez nutnosti hlubší analýzy jeví jako budoucí zdroj mnoha problémů, které by mohly být pro děti z obou škol nebezpečné a stresující. Nejedná se pouze o rozdílný způsob výuky, který by se při takto odlišném konceptu škol jen těžko přetvářel, ale hlavně o možné konflikty mezi dětmi, plynoucí z propastných sociálních rozdílů a rodinných zvyklostí. Podle vyjádření jednoho z učitelů ze ZŠ Cimburkova „má toto spojení mnoho možných výsledků, ale žádný nemůže být pozitivní.

Jako nejpravděpodobnější vidím postupné vytlačení romských žáků ze školy a jejich rozdělení mezi jiné školy na Praze 3, případně jinde. Výsledkem tak bude, že Scio škole připadne budova, ve které bude většinově vychovávat děti z jiné městské části za peníze obyvatel trojky, přičemž romské děti budou upozaděny.“

Zdánlivě jediný člověk, který situaci nevnímá jako problematickou, je autor záměru, místostarosta Štrébl, který byl na téma spojení škol dotazován jak zastupiteli, tak občany městské části ihned poté, co se informace o chystaném spojení dostaly ven.  Způsob Štréblových reakcí a odpovědí naší redakci vylíčili lídři místní opozice – bývalý starosta Prahy 3 a místní šéf ODS Alexander Bellu a místní šéf hnutí ANO, poslanec Petr Venhoda. Podle obou lídrů bylo v začátku interpelací patrné značné překvapení i mezi členy rady a koaličními zastupiteli.

Jak se totiž ukázalo, místostarosta Štrébl o své návštěvě školy v Cimburkově a plánu na její spojení nikoho neinformoval, a to ani své kolegy radní. Tento krok ospravedlnil tím, že jednání o spojení považuje za jednu z možností řešení dlouhodobě špatného stavu školy. Jak Bellu, tak Venhoda však upozorňují na to, že s představiteli školy hovořili a spojení obou ústavů bylo Štréblem prezentováno jako jediná a konečná varianta. Samotní zástupci školy si nepřejí být jmenováni z obavy o svou pozici, jelikož spadají pod Štréblův přímý vliv.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Na povrch tak postupně vyplouvají detaily, které ukazují na přinejmenším zavádějící jednání tohoto Piráta.

O konečném motivu je možné jen spekulovat, ale nabízí se jak varianta služby Scio škole na Praze 4, tak varianta prostého vymazání ZŠ Cimburkova z mapy tak, aby tato „romská“ škola nekazila pověst Prahy 3. Poslední zmíněný motiv by dokresloval i zápis z jednání komise pro vzdělávání městské části. V tomto zápisu Štrébl označuje tuto romskou školu za „Potěmkinovu vesnici“. Citovaný zápis byl však den po zveřejnění stažen a nahrazen novou verzí, ze které bylo Štréblovo konstatování odstraněno (redakce má originál k dispozici.).

Proti označení školy za Potěmkinovu vesnici se ihned ohradilo jak vedení školy, tak sbor učitelů, kteří díky charakteru instituce čelí každý den nebývalému tlaku a kteří jsou mezi učiteli z jiných škol považováni za výjimečné a odolné profesionály. O tom však zřejmě není přesvědčen místostarosta Štrébl, který své prohlášení korunoval útokem na učitelku školy, která ho interpelovala v rámci zastupitelstva s tím, že si vyprošuje použitý tón. Je nutné podotknout, že Štréblovi je 27 let, přičemž dotčená kantorka je v důchodovém věku.  

Kdo je místostarosta Štěpán Štrébl?

Postava místostarosty Štrébla, který je na Praze 3 odpovědný za oblast školství, je dobře známá nejen v rámci Prahy 3, ale i takzvaně velké Prahy. Sám Štrébl je na pražské politické scéně nováčkem, kterého do vysokých pater vynesl nečekaný výsledek Pirátů. Místostarostou Prahy 3 se tak stal člověk, který nemá výraznější politické nebo pracovní zkušenosti.

Do očí bijícím příkladem je jmenování Štréblovy stranické kolegyně, ale především životní partnerky  Anny Kratochvílové do rady třetí městské části. Sám Štrébl v jejím jmenování nevidí střet zájmů a na dotazy zastupitelů, zdali se mezi Piráty nenajde jiný expert než jeho vlastní přítelkyně, nereaguje. Každopádně samotné angažmá Kratochvílové postupem času získává hořký nádech. Od svého jmenování se totiž neúčastnila 60 procent jednání rady městské části, přičemž mzdu za výkon funkce pobírá dál.

Na základě tlaku ze strany veřejnosti, rodičů dětí a zastupitelů bylo místostarostou Štréblem komunikováno, že záměr spojení škol nebude realizován. Zároveň však nedokázal poskytnout ujištění o jasné budoucnosti Cimburkovy ZŠ. Plán její obnovy prý má vzejít z expertní komise zřízené speciálně za tímto účelem s tím, že doporučení komise nebude pro radu ani pro Štrébla závazné.

Dění kolem této kauzy budeme dále sledovat.

Z webu ZŠ Cimburkova:

Žižkovská školička je určena pro děti od 3 do 5 let převážně ze sociokulturně znevýhodněného prostředí a jejich rodičům. Každá třída má svou učitelku a asistentku. Cílem školičky je poskytnout dětem soubor znalostí, dovedností a návyků, které jsou nezbytné pro jejich další rozvoj. Zároveň je naším cílem poskytnout rodičům dětí čas na své povinnosti, možnost využít nabízených pracovních příležitostí, popř. si doplnit své vzdělání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…