„Táhni do hajzl*, č*ráku!“ Ucpali centrum Prahy kvůli planetě. Ale tentokrát...

01.04.2022 20:46 | Ze sítí

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se v tomto týdnu rozhodli znepříjemňovat život lidem v Praze do doby, než vláda přistoupí na jejich požadavky. Zaveďte „radikální řešení klimatické krize“, vyzývají. Tím, že znemožňují průjezd řidičům, lidem jedoucím do práce MHD, ale i omezují možnosti průjezdu metropolí hasičům a sanitkám, prý bojují nejen za klima, ale i za Ukrajinu. Zastavit ruskou agresi má podle nich například nařízení ztlumit dětem ve školách topení na minimum. Během páteční blokády již však tentokrát někteří řidiči nevydrželi klidně přihlížet. „Už toho mám dost, ty vole! Táhni do hajzlu čůráku!“ rozeznělo se ulicí.

„Táhni do hajzl*, č*ráku!“ Ucpali centrum Prahy kvůli planetě. Ale tentokrát...
Foto: Repro Extinction Rebellion
Popisek: Aktivisté opět blokovali pražské ulice

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion bránili řidičům osobních aut, zásobování, ale i MHD či sanitkám a hasičům v průjezdu pražskými ulicemi v rámci své iniciativy 3 °C pro Ukrajinu, jejímž prostřednictvím požadují například vládní nařízení omezení spotřeby plynu.

Po blokaci frekventovaných tepen jako Žitné ulice či Nuselského mostu během pátku se aktivisté usídlili v Tomášské ulici u pražského Malostranského náměstí.

Skupina aktivistů s transparenty v barvách ukrajinské vlajky usedla na přechod pro chodce a zůstala na něm sedět i poté, co již svítila zelená na semaforu pro přijíždějící auta. Řidiči vjíždějící na křižovatku začali na aktivisty troubit, ti se však nehodlali hnout z vozovky, a motoristům tak nezbývalo nic jiného než narychlo začít prudce brzdit.

Nepříjemný moment motoristé přijíždějících vozidel tentokrát již nenesli s velkým klidem. „Už toho mám dost, ty vole! Táhni do hajzlu, čůráku!“ spustil na jednoho z aktivistů dosti rozladěný řidič a chopil se jednoho z transparentů.

Když i další řidiči po obhlédnutí situace poznali, že se právě setkali s aktivisty a mezilidská domluva ve vyřešení situace příliš nepomůže, začaly se ozývat další porce vulgarit. „Běžte do hajzlu,“ padalo, zatímco se jeden z projíždějících stále snažil přítomným slušně říct, že se snaží pouze dostat do práce.
Snahy o domluvu však nadále nepadaly na úrodnou půdu, a když se sedící muž s transparentem snažil zdůvodnit blokaci ulice s upozorněním, že jsou nedaleko Parlamentu, řidič dodávky mu jasně dal najevo, co si myslí: „To je mi jedno. Já tady skládám zboží, ty debile!“

„Proč tady? Proč si nevyberete jiný místo,“ nechápe další z řidiček. „Já potřebuju do práce, já nejedu někam na kafe, vážená,“ snaží se debatovat s natáčející aktivistkou. „To je jasný, ale policie tady bude za chvilku. To je pětiminutový zdržení,“ odpovídá jí kameramanka.

Po chvíli k přítomným přichází i postarší muž a vysvětluje, že blokací dopravy v Praze asi těžko pomohou Ukrajině. „Dá se to někde podepsat? Mně by to přišlo stokrát smysluplnější než tohle,“ podivoval se nad formou protestu. Natáčející žena však vysvětluje, že se mýlí, jelikož právě tento způsob protestu je ten nejlepší, který skupinu napadl.

Po osmi minutách dorazila policie a příslušníci se snažili s aktivisty také řešit situaci debatou. A rovněž neúspěšně.

Skupinka čtyř aktivistů se i po příjezdu policie odmítá zvednout a vysvětluje, že páchá „důležitou věc“. „To je důležitá věc. To, že plno lidem znemožňujete jít do práce, je důležitá věc? To máš dobrý, vole,“ nechápe přihlížející.

Následně policisté přítomné vyzvou, aby uposlechli výzvy a odešli. Jeden z mužů však odmítne policii uposlechnout a sedí na přechodu i nadále. Po poučení, že jej čeká převezení na služebnu se tak policistka obrátí na své kolegy. „Takže pánové,“ naznačí jim a policisté se dají do práce.

Dva příslušníci popadnou aktivistu za ramena a odtáhnou ho mimo vozovku. Následuje „odklizení“ i dalšího aktivisty.



Zatímco přítomní doufají, že se již ulice uvolní, natáhne se poslední ze čtveřice na vozovku a roztáhne se, policisté se však připraví i na něj, odtažení posledního aktivisty již však video neobsahuje.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, které bylo ve Velké Británii umístěno tamní protiteroristickou jednotkou policie na seznam extremistických skupin, akcí chtějí docílit, aby vláda přijala nařízení, kterým omezí teplotu v komerčním sektoru, na úřadech a školách na zákonem dané teplotní minimum. „To je 20 °C v kancelářích a školách a 18 °C tam, kde lidé vykonávají lehkou fyzickou aktivitu. Pokud teplotní omezení potrvá do konce topné sezóny (trvá většinou do konce dubna až konce května), ušetříme si tak náklady v řádu miliard na vytápění plynem, kterými nepodpoříme Putinův režim ve financování války,“ komentují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…