"Tak už konečně skoč!" Místní v jednom německém městě povzbuzovali uprchlíka a pak se to stalo

24.10.2016 17:17

Ve dvanáctitisícovém městě Schmölln ve spolkové zemi Durynsko došlo k tragické události, při které byl usmrcen mladý uprchlík ze Somálska. Patnáctiletý hoch seděl několik minut na okenním parapetu a poté skočil dolů.

"Tak už konečně skoč!" Místní v jednom německém městě povzbuzovali uprchlíka a pak se to stalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Německou veřejnost a politiky však ani tak nepobouřila samotná sebevražda, jako údajně cynické reakce některých obyvatel města, kteří celému neštěstí přihlíželi. V médiích se totiž objevují informace, podle kterých měli hocha chystajícího se k sebevraždě mnozí ještě povzbuzovat. Podle očitých svědků se z davů přihlížejících ozývalo zcela jasné „tak už skoč“. Starosta městečka Sven Schrade (SPD) přitom popírá, že by vztahy mezi uprchlíky a místními byly napjaté.

Schrade celou záležitost okomentoval na svém facebookovém profilu. Zatímco jeho předchozí příspěvky „lajkovalo“ maximálně pár desítek lidí, tento komentář označilo jako „To se mi líbí“ více než 1300 lidí a další dvě stovky jej sdílely. Starosta ve svém komentáři vyjadřuje upřímnou soustrast pozůstalým a lítost nad chlapcovou sebevraždou. Vedle toho však také odsuzuje reakce těch, kteří jej v jeho úmyslech spáchat sebevraždu ještě povzbuzovali.

„Něco takového je z mého pohledu skutečně nepřípustné. Nabádat někoho ke skoku z okna je odporné a nelidské. Všichni jsme přece lidé, lhostejno, jestli se jedná o rodáka ze Schmölln, či uprchlíka,“ uvedl Schrade, který také v médiích hovořil o tom, že vztahy mezi zdejšími obyvateli a uprchlíky byly vždy bezproblémové a nemá informace o tom, že by snad ve městě působily krajně pravicové síly. Kritizoval také fakt, že někteří lidé si událost nahrávali a fotili.

Ospalé maloměsto, které se nachází na samé východní hranici Durynska a asi 35 kilometrů od Chemnitzu, se rázem dostalo na titulní stránky německých deníků a magazínů. K celému znepokojivému incidentu se vyjadřují vrcholní představitelé prakticky všech politických stran, z nichž někteří s největší pravděpodobností o Schmöllnu nikdy před tím neslyšeli a možná ani nyní by jej dokázali najít na mapě.

„Považuji za neskutečný hyenismus, pokud se někdo snaží přiživovat či přímo vybízet k tak tragické události. Je to děsivé,“ zareagoval premiér Durynska Bodo Ramelow z Die Linke. Údajné nabádání somálského uprchlíka ke skoku z okna ostře odsoudila také šéfka Zelených Katrin Göring-Eckardt. „Jsem šokována, říkat něco takového je opravdu nelidské. Je neuvěřitelné, jaké nenávisti a opovržení musí čelit ti, kteří u nás hledají ochranu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…