„Takového d*bila nevymyslíš.“ Pád Pirátů v Praze: Co jste neměli vědět

19.01.2022 4:44

Stahují se mraky nad pirátským vedením Prahy? Podle zdrojů redakce z pražského magistrátu je to nad slunce jasné. „Končí a dobře to vědí, proto kolem sebe tak kopou a házejí jednu lež za druhou. Mají interní průzkumy a vidí pro sebe smutnou realitu,“ zaznělo jasně. A nejde prý zdaleka jen o údajně falešnou anketu top primátorů v EU. ParlamentníListy.cz se zajímaly, kdo bude od podzimu vládnout české metropoli.

„Takového d*bila nevymyslíš.“ Pád Pirátů v Praze: Co jste neměli vědět
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Zdeněk Hřib

Neuplynuly ani tři týdny od počátku nového roku, a už se intenzivně řeší, v jakém složení budou strany v Praze na podzim v komunálních volbách bojovat o vedení nad pražským magistrátem. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí
 
Jednání za zavřenými dveřmi již proběhlo požehnaně, ale některé osobní animozity dosud brání finální dohodě. Není tak vůbec jasné, zda bude opět TOP 09 kandidovat po boku hnutí STAN, anebo po vládním vzoru spíše zvolí partnerství s ODS, která v minulých volbách v Praze skončila, byť těsně, na prvním místě.
 
Co se momentálně děje v pražské vládnoucí koalici? Kdo s kým může jít do voleb? A jaké výsledky jsou za současným pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem?
 
Pokud jde o zmiňované TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých, v jednáních prý hrají roli nepříliš dobré osobní vztahy, jemně řečeno. Hlavními tvářemi sporu pražských TOP 09 a STAN jsou podle našich informací Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák. Aktuálně to prý kvůli tomu se spoluprací těchto dvou stran nevypadá moc dobře. 
 
„Jde hlavně o Polčáka, ten vždy hrál přes mrtvoly své zájmy. Všichni o něm vědí, že je poněkud více ‚snaživý‘. Důležité je, že STAN a jeho pár tváří se to snaží hrát za každou cenu k pokračování spolupráce s TOP 09, byť bez Jirky Pospíšila. Oni totiž moc dobře vědí, že jestli nepůjdou s topkou, tak v Praze končí, proto tak vyvádějí a kopou. Totožný případ jsou Piráti, pro ně je to s budoucností ještě horší. Jistě také mají vlastní průzkumy a vědí velmi dobře, jaká je situace a jak si Pražany postavili proti sobě tím chaosem.“ 
 
Občas se prý v médiích objeví zprávy o tom, že TOP 09 nemá žádný problém v pokračování partnerství se STAN. „To jsou spíš zbožná přání, která daným novinářům servírují lidé z pražského STAN. Ti, kdo mají přehled o tom, co se v Praze děje, vědí, jaká je realita. Jednání o finální podobě, kdo s kým atd. probíhají a jasněji by mohlo být do konce ledna,“ konstatuje zdroj redakce znalý dění v kuloárech pražského magistrátu. Obdobně informoval o zjitřených vztazích mezi Polčákem a TOP 09 (konkrétně Jiřím Pospíšilem) už v neděli server PrahaIn.cz
 
Chování primátora Zdeňka Hřiba, kterého nakonec Piráti opět vybrali za lídra pražské kandidátky, prý budí stále víc nevole. „No, upřímně, nechci být sprostý, ale takovýho debila si nemůže nikdo ani vymyslet. Jinak to už říct nejde. Všichni, kdo chtějí Piráty odstranit z vedení Prahy, si mnou ruce, protože jim dělá reklamu zadarmo. Chová se primitivně amatérsky a ve své propagaci lže, jako by byl placeným agentem proti Pirátům,“ popisuje dále zdroj ParlamentníchListů.cz.
 
Naráží také na kauzu „ocenění“ pro primátora Hřiba, který na svých sociálních sítích zveřejnil, že byl v rámci evropské ankety zvolen mezi top 5 primátorů v Evropské unii. Brzy se ovšem ukázalo, že to s touto anketou bude trochu jinak. Stopy vedly do Chorvatska a v metadatech dokumentu, který Hřib zveřejnil, byl místo informací o primátorské anketě popis ankety o nejkrásnější adventní trhy v chorvatských městech. 
 
„Nevěděl jsem, jestli se smát, nebo brečet. Oni si sprostě vymýšlejí, nechají si vyrobit falešnou anketu a všechno je to tak amatérský, že se to proflákne během pár minut na Twitteru. To jsou prý Piráti – skvělí IT experti... Co na to máte říct? Ukazuje se, že když jsou Piráti pod větším tlakem, dělají jednu primitivní chybu za druhou. Také mají interní průzkumy, vědí, že je Pražané chtějí poslat k šípku, proto tak kopou, chovají se jako šílenci a jednu lež vytloukají další a ještě větší lží. Pevně doufám, že se kapitola zvaná Piráti v čele hlavního města na podzim uzavře a zbude z toho pouze neveselý odstaveček v knihách o dějinách Prahy,“ uzavírá náš dobře obeznámený zdroj z pražského magistrátu.
 
Interní odhady výsledku magistrátních voleb již hlavním městem skutečně kolují. V jednom z nich, který redakce ParlamentníchListů.cz měla možnost vidět a který byl zpracován koncem listopadu minulého roku, je rozhodnuto volit Piráty jen 9,6 procenta dotázaných. Ještě hůře v daném šetření dopadlo koaliční hnutí Praha sobě Jana Čižinského, které se propadlo až na 7,2 procenta podpory.
 
Závěrem si připomeňme, jak dopadly minulé komunální volby v české metropoli. Vyhráli občanští demokraté se ziskem 17,86 procenta a 14 křesly, přesto skončili v opozici. Piráti získali od voličů 17,07 procenta a obsadili křeslo primátora. Hnutí Praha sobě mělo 16,56 procenta a stalo se součástí vládnoucí koalice, podobně volební koalice STAN a TOP 09, která získala 16,28 procenta. 
 
Hnutí ANO mělo 15,36 procenta a stejně jako ODS skončilo v opozici. Šlo tak patrně o nejtěsnější výsledky  v historii Prahy. ČSSD ani KSČM se už v minulých volbách do křesel na pražském magistrátu neprobojovaly. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…