„Takový nástroj nepatří politikům do ruky!“ Fialův poradce alarmuje

21.11.2022 18:58 | Kauza

Čeští výrobci elektřiny budou podle nejnovější novely energetického zákona platit odvody z nadměrných zisků. Poradce českého premiéra a hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu popisoval obavy z dvojího zdanění. Kritizoval windfall tax, která nás podle něj posouvá směrem na východ. „Snažím se pochopit důvod přijetí toho řešení, takové nástroje politikům do rukou nepatří,“ uvedl.

„Takový nástroj nepatří politikům do ruky!“ Fialův poradce alarmuje
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Odvod z nadměrných příjmů elektřiny se bude podle Ministerstva průmyslu vztahovat už na elektřinu vyrobenou od letošního 1. prosince. Bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatthodinu. Podle ministra průmyslu by na nich měl stát za rok získat 80 miliard.

Podle Křečka jde o reálný odhad: „Víme, jak se zhruba vyvíjí produkce u jednotlivých zdrojů, vidíme, jak se zhruba drží ceny energií, lze tedy udělat určité propočty. Klíčové samozřejmě bude, jak se bude cena elektřiny vyvíjet v následujícím roce. Samozřejmě pokud by ta tržní cena dramaticky propadla, tak se na ty stropy možná nedostane,“ uvedl ekonomický poradce premiéra.

„Samozřejmě všechny ty odhady jsou na vodě z toho důvodu, že se bavíme o tom, jaké peníze vybereme v budoucnu, aniž tu budoucnost pořádně známe. Ty odhady skutečně berme s rezervou,“ pokračoval Křeček s tím, že aktuální odhad 45 miliard z příjmů windfall tax je reálnější. „Ceny jsou nestabilní, proto jsou odhady zatížené nejistotou,“ podotkl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Počítá stát s tím, že se výrobci elektřiny budou snažit optimalizovat své finanční toky, aby platili co nejméně? „Těch výrobců elektřiny není tolik, abychom je nemohli hlídat. Myslím, že s tím problémy nebudou. U bank ale s windfall tax problémy budou enormní. Již nyní vidíme, že banky raději zvyšují úroky na vkladech klientů, aby snižovaly svůj zisk, než aby ty peníze raději daly státu. Banky už připravují svou strategii na další rok, kdy se začne windfall tax platit,“ říká Křeček.

Křeček připomněl, že byl jako poradce premiéra proti windfall tax. „Byl jsem v tomto ale v menšině… Ale uznal jsem porážku a snažím se tedy pochopit důvod kolegů, proč bylo přijato toto řešení. Já se domnívám, že bychom politikům neměli dávat do rukou nástroj, který jim vlastně umožní ukazovat na jednotlivé firmy, na které budou uvalovány speciální daně.

Pro mne je to otevření Pandořiny skříňky a obávám se, aby v budoucnu nezačal nějaký politik vyhrožovat konkrétním společnostem, že pokud třeba nedostane nějaký sponzorský dar, uvalí nějakou enormní daň. To by naši zemi posouvalo na východ. Myslím, že tuto kulturu jsme v České republice neměli zavádět,“ uvedl Křeček.

Odvody z nadměrných zisků výrobců elektřiny spolu s nedávno schválenou windfall tax jsou podle Křečka dvojím zdaněním. „Je to dvojí zdanění, samozřejmě. Výrobcům vezmeme poprvé peníze tím stropem a podruhé jim vezmeme peníze, pakliže udělají ještě mimořádný zisk. Takže myslím si, že výrobci utrpí velkou ztrátu hned dvakrát. U jiných společnosti, než je ČEZ samozřejmě, zaznívají obavy z toho, co politici vymysleli,“ dodal Štěpán Křeček, poradce českého premiéra a hlavní ekonom společnosti BH Securities.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…