„Teď se zprasím!“ Babiš řekl, co nemá ráda jeho žena. A rozjel show

28.07.2019 19:31

Vládní prázdniny se blíží mílovými kroky, ale předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se svým týmem dál pracuje na budování obrazu aktivního premiéra a sepsal další provolání k občanům. Pokusil se lidem představit i jako velký jedlík. Článek totiž doprovodil obrázkem, na kterém má před sebou 18 ovocných knedlíků a ve tváři výraz, který se těžko popisuje. Je třeba ho vidět. Babiš poznamenal, že se „zprasí“.

„Teď se zprasím!“ Babiš řekl, co nemá ráda jeho žena. A rozjel show
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Babiš s ovocnými knedlíky

„Čau lidi, teďka se zprasím. Mám tu šest meruňkových, šest švestkových a šest jahodových. Ale můj trenér říká, že to je v pohodě. Protože jsem už dva týdny nejedl sladké, tak si prý moje tělo řekne, že jsem se zbláznil, a začne překotně spalovat, takže ještě tu malinkou pneumatiku údajně ztenčí,“ odstartoval Babiš své týdenní hlášení.

Posléze na sebe prozradil, že o dovolené pracuje snad ještě víc, než když jede v klasickém pracovním zápřahu, což se ani trochu nelíbí jeho manželce Monice. Tentokrát jí prý proto zkusí vyjít vstříc a vyčistí si mozek.   

„Většinou jsem teda ještě daleko akčnější, než když jsem v kanclu. Esemesky, e-maily, jo, někdy je to brutál, ale teď se budu mírnit, hlavně proto, že Monika to nemá ráda a stěžuje si, že jsem pořád na mobilu a nevěnuju se jí. Ale i proto, že bych se měl fakt konečně odříznout od práce a vyčistit si mozek. Aspoň na chvilku. Budeme týden na Krétě, týden ve Francii. Zkusím vám občas poslat fotku,“ slíbil předseda vlády.

Babiš prý v Praze pozval manželku na oběd, pak se spolu prošli stověžatou Prahou a narazili na směnárnu, kde se jedno euro prodávalo za 18 korun. Babiš prý hned žhavil a telefonoval si s guvernérem České národní banky Jiřím Rusnokem. Od toho se dozvěděl, že nabízet kurz 18 korun za jedno euro není nezákonné, ačkoli podle kurzovního lístku ČNB by teď cizinci měli za jedno euro dostat přes 25 korun. Volal prý také ministryni financí za hnutí ANO Aleně Schillerové a ta slíbila, že usedne ke stolu a napíše Rusnokovi dopis.  

Vyfotil si také přeplněný odpadkový koš a napsal pražskému pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi, že by s tím měl něco udělat. Zdeněk Hřib brzy odpověděl. Ač si prý nebyl jist, zda to psal sám předseda vlády nebo jeho marketingový expert Marek Prchal, ujistil oba, že vedení hlavního města pracuje na nápravě a uvítá každé upozornění, které mu občané předají.   

Babiš si do primátora přesto rýpl.

„Viděl jsem, jak pan primátor a jeho fanoušci tvrdí, že ty koše přetékající odpadky vlastně problém nejsou. Já vám teda nevím, ale kdybych byl primátor, tak mě by taková věc štvala. Chodil bych to občas kontrolovat. No a vždycky, když bych to viděl, tak bych volal šéfovi Pražských služeb. To je ta firma, která uklízí v Praze odpadky, 100 % jí vlastní město, takže to s ní primátor může řešit. No ale asi jsem prostě divnej, protože ten bordel Pirátům a primátorovi podle reakcí na sociálních sítích asi nevadí,“ konstatoval předseda vlády.  

„Jak se tak bavím s lidmi, tak mám pocit, že Praha se spíš mění v jakýsi skanzen pro návštěvníky s nižším příjmem. Alkoturisté z Anglie. Mladí Italové, co spí v motelech. Rusů i Japonců jezdí míň. Chybí totiž luxusnější hotely pro bohatší klientelu. Takže se tu lidi hlavně opijou, posprejujou Lennonovu zeď, opilí se vyfotí na nějakém památníku a pak se jedou domů vyspat,“ pálil dál do Hřiba.

A přidal ještě jeden rýpanec. Ve věci Číny, která kritizuje Hřiba za slova o tom, že partnerská smlouva s Pekingem Praze nic zásadního nepřináší, a upozorňuje na to, co se v Číně děje.

„Po cestě na Staromák jsem potkal velké množství Číňanů, jezdí jich sem 650 000 ročně. Otevřeli jsme už tři letecká spojení, Peking třikrát týdně, Šanghaj pětkrát týdně, z toho dvakrát s mezipřistáním v Xianu, Čcheng-tu dvakrát týdně. Byla by podle mě velká škoda přijít o tyto příjmy. Co velká škoda, byl by to naprostý nesmysl, to snad všichni chápete,“ nešetřil kritickými slovy šéf hnutí ANO.

„No nic. Pojďme k mému hlášení a k tomu, co jsem vám chtěl napsat hned na začátku, dokud jsem se nevytočil kvůli té směnárně a odpadkům. Jsou to věci, nad kterými přemýšlím,“ odpoutal se od tématu premiér.

Přislíbil, že se bude kabinet zabývat zákonem, který by ochránil české zahrádkáře.

„Zahrádkářský zákon, za který svaz bojuje, by konečně zahrádkářskou činnost uznal jako veřejně prospěšnou a určil by, jak se může nakládat s pozemky k zahrádkářské činnosti. Prospěšnost není jen v tom, že lidi a celé rodiny se můžou částečně samozásobit kvalitním podomácku vypěstovaným ovocem a zeleninou, ale taky díky tomu, že když pečují o půdu, která je častokrát ne úplně kvalitní, tak se podílejí na zachování a ochraně půdního fondu, přispívají k zadržování vody, zmírňují dopad klimatických změn a podporují druhovou rozmanitost v krajině,“ uvedl Babiš.

Pak přehodil tematickou výhybku a posteskl si, že se v Česku rodí příliš málo dětí. Pokud se Češi nebudou častěji milovat a množit se, dojde k tomu, že v roce 2060 budou dva miliony občanů České republiky z celkových deseti milionů v důchodovém věku. Sešel se kvůli tomu i se šéfem neziskové organizace pro život Radimem Ucháčem a chválil ho.

„Tahle neziskovka je pěkně akční, má 15 tisíc členů, nebere nic od státu a žije jen z příspěvků sympatizantů. Bavili jsme se, jak lidi motivovat ke třetímu dítěti, a na Twitteru se kvůli tomu rozjela i docela mela. Třeba Daniel Prokop nám vyčítal, že chceme ekonomicky podporovat rodiny se třetím dítětem a místo toho se máme soustředit na větší dostupnost míst ve školkách. Pane Prokope, stavte se někdy na kafe, pořád o nás píšete, máme rádi vaše výzkumy, ale rád vám vysvětlím, že my už tyhle věci dávno děláme, investujeme spoustu peněz do zvýšení kapacit dětských skupin a školek. Speciálně k tomu mám skvělou zprávu. Všechny úspěšně podané projekty na mateřskou školu z EU fondů budou podpořeny. S ministryněmi Dostálovou a Schillerovou jsme našli další zdroje na kofinancování projektů. Celkem podpoříme projekty mateřských škol za šest miliard korun, z toho 5,4 miliardy z evropských zdrojů a jedna miliarda z národních zdrojů od roku 2014. Myslíme i na základní školy, kde podpoříme projekty z EU zdrojů za celkem 8,2 miliardy korun,“ uvedl premiér.

Babiš by ocenil, kdyby Češi obětovali část svého pohodlí a pořídili si třetí dítě.

Kromě toho popsal, jak se na Ústecku seznamoval se sysly a s kozami, u kterých nechyběl ani pastevecký pes.

Pak se Babiš zase jednou rozzlobil.

„Teď vám chci napsat něco, co mě osobně štve. Pořád z nejrůznějších stran slyším, že prý zadlužujeme zemi v době hospodářského růstu. Říká to pravicová opozice, ale i spousta médií. Fakt by mě zajímalo, jak na to přišly. Tvrdá čísla totiž mluví jasně: za Babiše se dluh snižuje. Naši kritici schválně neuvádějí, že právě v éře našich předchůdců státní dluh neustále rostl a vystřelil až na 41,1 procenta HDP v roce 2013. Teprve po mém nástupu na Ministerstvo financí v roce 2014 jsme tenhle nárůst zastavili a máme státní dluh pod kontrolou. A nejen to. Podíl státního dluhu na HDP jsme rok od roku snižovali, a to až na loňských 30,6 procenta. Až takhle nízko státní dluh od roku 2009 vůbec nebyl. A absolutní čísla? Státní dluh za stejné období KLESL zhruba o 61 miliard,“ uvedl premiér.

Tím však předseda vlády stále ještě neskončil. Vysvětlil voličům, že se nám jednoznačně vyplácí naše členství v Evropské unii. Vymezil se tak proti politikům, kteří volají po czexitu.

„Jen za letošní půlrok jsme z rozpočtu EU získali o 24,4 miliardy korun víc, než kolik jsme do něj přispěli. Oproti prvnímu pololetí 2018 jsme si polepšili o víc než dvojnásobek. A za celou dobu členství jsme v plusu neuvěřitelných 765,7 miliardy. Drtivá většina těchto peněz přitom nekončí ve státní kase, ale putuje živnostníkům, obcím, krajům, nemocnicím nebo školám,“ zdůraznil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…