Tereza Spencerová k videu, na kterém prý Islámský stát zaživa upaluje člověka

04.02.2015 9:12

Před několika dny Islámský stát zveřejnil video, na kterém je v přímém přenosu sťat japonský novinář Gota. Včera se na veřejnost dostalo další video, které všechny předchozí svojí brutalitou snad ještě předčí. Na dvaadvacetiminutovém záznamu je zaživa upalován jordánský pilot Maáz Kasásba. Expertka na Blízký východ a novinářka Tereza Spencerová však o pravosti videa pochybuje.

 Tereza Spencerová k videu, na kterém prý Islámský stát zaživa upaluje člověka
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Stále však není zcela jasné, kdy přesně bylo video pořízeno a zda se skutečně jedná o jordánského pilota. Americký deník Washington Post uvádí, že podle jordánské státní televize byl pilot zavražděn již 3. ledna. Nebylo však řečeno, jak k těmto důkazům jordánští novináři přišli. Nicméně podle posledních informací světových tiskových agentur může být video staré až jeden měsíc. Washington Post se pozastavuje nad způsobem provedení této bestiální vraždy. „Poprava stětím hlavy není v arabském světě nic mimořádného. A to i v Saúdské Arábii, která patří k americkým spojencům. Upálení zaživa však představuje další vystupňování brutality,“ informuje deník.

POZOR: Následující záběry jsou drastické

Anketa

Myslíte si, že video je pravé?

66%
34%
hlasovalo: 119 lidí

„Ještě jsem nebyl informován o všech podrobnostech týkajících se zveřejněného videa, ale i tak mohu říci, že jde o další z důkazů bezprecedentního barbarství Islámského státu,“ cituje americký deník vyjádření prezidenta Baracka Obamy. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová sdělila, že zpravodajské služby v těchto hodinách zjišťují, jestli lze potvrdit pravost videa. „Spojené státy ostře odsuzují jednání Islámského státu. Vyzýváme k okamžitému propuštění všech osob držených v zajetí ISIL. Soucítíme s vládou v Jordánsku a jordánským lidem,“ dodala dle informací Washington Post Meehanová.

celý text v angličtině z Washington Post je ZDE

Šestadvacetiletý jordánský pilot se dostal do zajetí bojovníků Islámského státu loni v prosinci. Islámský stát na konci roku zveřejnil video, na kterém jeho bojovníci vytahují Kasásba z řeky, kam údajně dopadlo jeho sestřelené letadlo. Americké úřady však později uvedly, že letadlo nebylo sestřeleno, ale na zem dopadlo v důsledku technických problémů. Islámský stát požadoval za propuštění Kasásba, aby Jordánsko pustilo několik jeho vězněných bojovníků a pohrozil, že pokud se tak nestane, pilot bude usmrcen. Jordánské úřady se nechaly slyšet, že pokud pilot zemře, stihne stejný osud i několik zajatých bojovníků ISIL. Podle posledních informací se tak již stalo. Popravena byla irácká teroristka Rišáviová a usmrceno má být v odvetě za upálení Kasásba i několik dalších vězňů z ISIL.

Britský deník Telegraph na svých internetových stránkách publikoval video, na kterém jordánský král Abdalláh ve státní televizi informuje obyvatele své země o upálení pilota Kasásba. „Zbabělý Islámský stát nemá nic společného s naším náboženstvím. Je povinností našeho lidu prokázat jednotu a odhodlání v boji proti těmto skupinám teroristů,“ prohlásil jordánský král ve svém krátkém vystoupení. Ke zveřejněnému videu se včera vyjádřil na svém Twitteru i britský ministerský předseda David Cameron, který řekl, že upálení jordánského pilota ještě více posílí úsilí koalice v jejím společném cíli porazit Islámský stát. „Budu se za něj dnes večer modlit společně s jeho rodinou,“ napsal dále Cameron ve svém twitterovém komentáři. 

celý text v angličtině v deníku Telegraph máte najdete ZDE

Ne všichni jsou však přesvědčeni, že video je skutečné. O jeho pravosti pochybuje např. publicistka Tereza Spencerová, která se Blízkým východem a arabským světem zabývá 25 let. „Kdo někdy viděl nějaké klasické staré arabské filmy nebo televizní inscenace, tomu ten silně přehrávaný patos z videa okamžitě přijde povědomý – a tím pádem neuvěřitelný. "Hlavní hrdina" kráčí neohroženě, s hlavou vztyčenou a vstupuje do klece, vojáci Islámského státu v kuklách a nezvyklých uniformách jako sochy přihlížejí, jeden z nich obřadně pokleká a pochodní zapaluje (asi) střelný prach, který pak kolem klece vytvoří ohnivý kruh... Hlavní hrdina hrdě vzhlíží ke svému osudu zpoza mříží, kolem plameny a nakonec na něj bagr nasype jakousi suť...  Je to podivné "dílko", a jestli opravdu popisuje popravu jordánského pilota, pak je jasné, že se Daeš (Islámský stát- pozn. red.)  hodně naučil od hollywoodských scenáristů, a co víc, že zajatec hraje ochotně a nadšeně s Daešem. Je to zkrátka celé až moc bizarní. Realita sice někdy bývá podivnější než fikce, ale nemyslím, že to platí i pro toto video,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz Spencerová, která nedávno publikovala rozhovor se syrským prezidentem Asadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…