„To by se mohlo zvrtnout.“ Ministr Vojtěch na ČT odmítl promořování. Rozvolňovat chce postupně

15.04.2020 22:11

Vláda hledá způsoby, jak dovršit boj s koronavirem. Hovoří se o masivním testování, o chytré karanténě, ale také o promořování, o čemž v pořadu Interview na ČT24 promluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„To by se mohlo zvrtnout.“ Ministr Vojtěch na ČT odmítl promořování. Rozvolňovat chce postupně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Teď jsme možná ještě v těžší fázi, než na začátku epidemie,“ narážel na plán rozvolňování, kdy bude zapotřebí velmi pečlivě vyhodnocovat situaci, aby se neudělala chyba a nedošlo k rapidnímu nárůstu počtu případů nakažení.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

„Jakékoli zbrklé rozvolňování těch mimořádných opatření by mohlo také vést k tomu, že budeme mít zahlcené jipky, a nemocnice by nezvládaly nápor pacientů,“ zdůraznil, že zdraví je oproti negativním ekonomickým dopadům stále na prvním místě.

„Pokud by se situace zhoršovala, další rozvolňování bude muset být zbržděno a odloženo,“ podotkl ministr zdravotnictví. Základní pravidla týkající se nošení roušek, odstupů mezi lidmi a hygieny budou platit v následujících měsících stále.

V posledních dnech se často skloňovalo slovo „promořování“, což značnou část české populace vyděsilo. Vojtěch připomíná, že žádný stát není schopen virus zastavit. „Ten virus tu stále bude, stejně jako je tu virus chřipky, a jednou za čas se vždy aktivizuje,“ odpověděl na otázku, zda jde rozvolňování ruku v ruce s touto imunizací. Zopakoval, že důležité bude chránit rizikovou populaci.

Prozradil, že sám není příznivcem masivního promořování. „Pokud by se nemoc pustila živelně do společnosti, snadno by se to mohlo zvrtnout. Že nemoc covid-19 do jisté míry prostoupí společností, s tím nic neuděláme,“ uvedl ministr a připomněl, že proto je plán rozvolňování postupný, aby kroky měly časovou prodlevu a aby šlo o řízený proces.

Podle Vojtěcha je jasně, že řada lidí si již touto nemoci prošla, aniž by měla symptomy nemoci, a mají tak už vytvořené protilátky. „Na základě připravované studie, kde na vzorku zhruba 30 tisíc lidí chceme otestovat protilátky, zjistíme, kolik takových lidí v české společnosti zhruba je,“ věří ministr.

Když je Vojtěch proti promořování, nebojí se, že nemoc udeří ve druhé vlně? „Proto jsme raději opatrní. Virus známe pouhé tři měsíce. Zjišťuje se, jak dlouho je člověk imunní, odhaduje se tak dva roky. Na sedmdesáti různých místech probíhá vědecké bádání ohledně vakcíny. Budeme doufat, že se to podaří dotáhnout brzy do konce, pak by se situace výrazně zlepšila,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…