„To je konec.“ Xaver, Lipovská a Pikora jdou dál. Klaus ml. gratuluje. Jinde zavládlo zděšení, mluví se o Putinovi

07.02.2020 17:49

Maraton prvního kola výběru členů do mediálních rad se uzavírá. Členové sněmovního volebního výboru vybrali šest osobností, z nichž poslanci definitivně vyberou dvě, které nakonec v rozhlasové radě opravdu usednou. Zároveň bylo také vybráno 18 finalistů pro Radu ČT, z nichž poslanci vyberou šest nových radních. Již teď je jasné, že nikdo ze současných členů Rady ČT svůj mandát neobhájí. Některá jména, jež postoupila, vzbudila ohlas.

„To je konec.“ Xaver, Lipovská a Pikora jdou dál. Klaus ml. gratuluje. Jinde zavládlo zděšení, mluví se o Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

O místa v mediálních radách – v Radě České televize a v Radě Českého rozhlasu – je velký zájem. Na celkem osm míst se hlásilo přes sto uchazečů. Z toho v Radě Českého rozhlasu nakonec usednou dva. Členové sněmovního výboru vybrali do užšího předvýběru šest uchazečů, z nichž si nakonec budou vybírat poslanci.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí

Podle informací serveru iDNES.cz se do užšího výběru z původních 32 zájemců dostal např. historik Jaroslav Šebek, jenž se specializuje na církevní dějiny, nebo generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, porodní asistentka Zoša Vyoralová, bohemistka Markéta Pravdová, v letech 2005–2016 vedoucí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, ale také dosavadní předsedkyně Rady ČRo Hana Dohnálková.

Pokud jde o Radu České televize, o šest volných míst se utkalo 86 uchazečů. Mezi nimi se objevil i moderátor Luboš Xaver Veselý nebo brněnská ekonomka Hana Lipovská, která se nikdy netajila obdivem k Václavu Klausovi. Do Rady ČT ji nominovala Česká biskupská konference a vzbudila tím značný rozruch.

Do užšího výběru osmnácti kandidátů se ale nakonec Lipovská přece jen dostala. Poslanci vybrali Luboše Xavera Veselého, někdejšího viceguvernéra České národní banky Pavla Kysilku nebo hokejistu z Nagana a poté také poslance za ČSSD Jiřího Šlégra, který si kdysi vysloužil přezdívku Guma, a to kvůli své obdivuhodné tělesné odolnosti.

„Dobrá zpráva ze Sněmovny a jejího volebního výboru: Do užší nominace radních státní televize prošli jak Luboš Xaver Veselý, tak Hana Lipovská. Blahopřeji a děkuji racionálním poslancům z výboru,“ netajil se následně svou radostí poslanec za hnutí Trikolóra Václav Klaus ml.

Na jeho slova pak reagoval i radní České televize Zdeněk Šarapatka, jenž dlouhodobě brojí proti prezidentu Miloši Zemanovi či premiéru Andreji Babišovi (ANO). „Klaus ‚junior‘ má radost. Pátá kolona Putina zas o krok blíž k cíli,“ komentuje Šarapatka. A připomíná i slova Klause mladšího z 24. října loňského roku. „Jedná se o státní televizi – slovo veřejnoprávní je mistrovskou marketingovou floskulí, která nic reálného neznamená – tak ji má ovládat stát," cituje Šarapatka Klause mladšího. A nezapomíná ani na slova moderátora XTV Luboše Xavera Veselého: „Mám pro vás jednu dobrou zprávu, pane Klausi. Až budou volby, máte jistý jeden hlas.“

Moderátora Luboše Xavera Veselého si všímá také facebookový profil Deníku N. „Do užšího výběru osmnácti kandidátů do Rady České televize poslanci kromě ekonomky Hany Lipovské vybrali například i moderátora Lubomíra Xavera Veselého, ekonoma Vladimíra Pikoru či bývalého hokejistu Jiřího Šlégra,“ píše se na sociální síti.

A čtenáři Deníku N z toho přílišnou radost nemají, spíše naopak – vyjadřují své zděšení.

„Jen toho vepřeka vidím a hned se mi přitížilo,“ poznamenal jeden ze čtenářů. Další pak dodává. „Je třeba zabít Sekala. Moc pěkný film, doporučuji.“

„No tak doufám, že ČT má dost široké dveře, nákladní výtah, protože jestli se tam dostane ten tukem obrostlý mozek Xaver, tak schody nevyfuní,“ píše další.

„Tak se nám asi rýsuje další krok k uchvácení absolutní moci,“ míní další čtenář.

A ani další nesdílí nadšení. „ ... můžeme se začít loučit se svobodnými médii veřejné služby,“ uvedl.

Definitivní verdikt o nových radních vynesou poslanci v průběhu měsíce března. V kuloárech se šeptá, že mohou dostat přednost kandidáti podporovaní opozičními stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …