„To jim Putin nenařídil, to mají v sobě!“ Ukrajinka přináší svědectví z města Irpiň: Ruští vojáci rabují. Znásilňují i 12leté dívky

05.04.2022 18:01 | Rozhovor

„To, co nám teď udělali Rusové, je opravdu neuvěřitelné, asi to souvisí s tím, jak se dívají na všechny okolní národy, které považují za méněcenné. Kdyby raději investovali ty ohromné finanční částky, které je teď stojí válka, do svých lidí, aby jim zlepšili jejich životní podmínky,“ říká ukrajinská zdravotnice Nadia žijící už třetím rokem v Česku. Ta teď usilovně pomáhá svým uprchlým krajanům a také tvrdě kritizuje ruské vojáky za zvěrstva, kterých se mají dopouštět na civilním obyvatelstvu.

„To jim Putin nenařídil, to mají v sobě!“ Ukrajinka přináší svědectví z města Irpiň: Ruští vojáci rabují. Znásilňují i 12leté dívky
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Fyzioterapeutka Nadia z ukrajinského Lvova nyní pomáhá svým uprchlým krajanům s tlumočením ve zdravotnických zařízeních a podílí se také na organizování nejrůznějších humanitárních sbírek

Brutální napadení Ukrajiny putinovským Ruskem bylo jistě šokem pro celou civilizovanou Evropu. Zvláště citlivě ho pak prožívají lidé v postkomunistických státech, kteří si už sovětskou diktaturu v minulosti prožili na vlastní kůži. Válečný konflikt s sebou přinesl obrovskou humanitární krizi, kdy zejména do států střední a východní Evropy putovaly miliony uprchlíků, především žen a dětí, které si chtěly zachránit alespoň holý život. Podle nejnovějších dat přijala Česká republika za 5 týdnů války okolo 300 tisíc běženců, kterým poskytuje solidární pomoc. Na ní se velmi často významně podílejí i naturalizovaní Ukrajinci, kteří svým krajanům pomáhají najít vhodné ubytování, vyřídit si potřebné úřední náležitosti, zajistit alespoň základní finanční pomoc a mnoho dalších nezbytných činností spojených s nucenou emigrací.

Samozřejmě, že se tito lidé snaží dostat do bezpečí, pryč od všech válečných hrůz, i své rodiny a přátele. Nejinak si počíná i mladá fyzioterapeutka Nadia Piontkivska z Kyjeva, která už 2,5 roku pracuje v okresní krnovské nemocnici v Moravskoslezském kraji.

„Ze začátku války odvezl můj manžel dvě ženy i s dětmi od našich bývalých ukrajinských kolegů z bombardovaného okolí Kyjeva do Česka. Přijel si pro ně na polsko-ukrajinskou hranici ještě v době, kdy se humanitární pomoc teprve formovala. Chtěla jsem, aby také odvezl moje rodiče, ale ti to odmítli a zůstali zatím ve Lvově. Táta se dokonce přihlásil do armády, ale jen si ho zaevidovali vzhledem k jeho věku. Většina našich mužů včetně těch, co žijí v jiných zemích, se hromadně hlásí k vojsku, ne všichni ale uspějí. Největší zájem je o profesionální vojáky a i přes velkou pomoc evropských států, zvláště z Polska a České republiky, má Ukrajina stále nedostatek zbraní. Někteří moji známí dokonce říkají, že standardní vojenské vybavení má tak jen každý šestý ukrajinský voják, no a také bychom potřebovali nová letadla a lepší protivzdušnou obranu,“ uvažuje sympatická fyzioterapeutka Nadia.

Na vině není jenom Putin

Ukrajinská zdravotnice se narodila ve Lvově a po absolvování vysokoškolského studia pracovala deset let v Kyjevě i se svým manželem. Podle jejich vlastních slov se neměli zrovna špatně, ale využili nabídku pracovat v Čechách, kde je přece jen o něco vyšší životní úroveň a lépe zde fungují některé služby. Současný válečný konflikt ale Nadia vůbec nechápe.

„To, co nám teď udělali Rusové, je opravdu neuvěřitelné. Asi to souvisí s tím, jak se většinou dívají, se svým povýšeným despektem, na všechny okolní národy, které považují za méněcenné. Přitom jim to není vůbec zapotřebí, je to na jedné straně velmi bohatá země na nerostné bohatství, která však na straně druhé neumí využít lidského potenciálu, a tak má i přesto poměrně nízkou životní úroveň. Kdyby raději investovali ty ohromné finanční částky, které je teď stojí válka, do svých lidí, aby jim zlepšili jejich každodenní životní podmínky. Asi to je už zakořeněné v ruské mentalitě vnutit svoji vůli ostatním zemím jen tvrdou silou. Jak to, že tolik zejména bohatých Rusů emigruje mimo svou zemi, když tam u nich přece funguje tak perfektní svobodný režim a v ostatních státech Evropy i v Americe žijí jen samí rasisté a fašisté, jak to oficiálně tvrdí jejich vláda?“ uvádí dále Nadia. 

Ta si ale nemyslí, že za děsivý konflikt je na vině pouze ruský prezident Putin. Její známí z města Irpiň ležícího nedaleko Kyjeva jí totiž vyprávěli o tom, jak tam ruští vojáci často rabují. Bezostyšně prý vpadnou do jakéhokoliv bytu či domu, kde kradou elektroniku, šperky a jiné cenné věci a dokonce mají znásilňovat i dvanáctileté dívky. „To už asi v rozkazech nemají, aby se chovali jako zvířata. To jim Putin zřejmě nenařídil, tu brutalitu už nosí v sobě,“ konstatovala mladá Ukrajinka.

Nadia v současné době hodně pomáhá s tlumočením v krnovské nemocnici, když tam leží ukrajinští uprchlíci, a to zvláště maminkám s malými dětmi. Má na starosti hlavně dětské oddělení. Často ji také volají praktičtí lékaři z ambulancí, aby jim při kontaktu s jejími krajany pomohla. Spolu s dalšími zdravotníky a lékaři ukrajinského původu pak pomáhají při finančních sbírkách, a také sami organizují sbírky různých věcí i potravin, které ukrajinští emigranti naléhavě potřebují.

„Naprostá většina našich lidí, včetně mých známých, kteří nedávno utekli před válkou, se chtějí vrátit co nejdříve domů. Jak celý konflikt dopadne, to opravdu nevím. Samozřejmě si přeju, abychom zvítězili. Domnívám se totiž, že když Ukrajina padne, Putin se nezastaví a může zaútočit i na některou další sousední zemi,“ zakončila své vyprávění obětavá zdravotnice Nadia.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Štěpán

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…