To není vtip: Aby se uprchlíci neztratili, připravila jim evropská instituce program do inteligentního mobilu

24.08.2016 13:01

Uprchlíci mířící do zemí EU mají k dispozici novou aplikaci pro chytré mobilní telefony. Připravil ji Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO). Informoval o tom server Euractiv.cz.

 To není vtip: Aby se uprchlíci neztratili, připravila jim evropská instituce program do inteligentního mobilu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Pokud jste uprchlík, máte smartphone a chcete postupovat podle evropských pravidel, s hledáním útočiště vám pomůže nejnovější mobilní aplikace. Nabízí zjišťování polohy nejbližších azylových center, ale také praktické informace o budoucí zemi pobytu.

Celý text je ZDE

Nová aplikace má pomoci 160 tisícům osob

EASO tak chce reagovat na potřeby uprchlíků. Jak totiž uvádí jeho ředitel Jose Carriera, pracovníci úřadu si v hotspotech všimli, že mnozí žadatelé o azyl mají chytré telefony a právě jim je nová aplikace určená. Má pomoci až 160 tisícům osob s nárokem na mezinárodní ochranu, které v Řecku a Itálii čekají na přemístění v rámci Unie.

Aplikace nabízí informace v angličtině, arabštině a dalších třech jazycích. Její základ tvoří praktické seznamy, které mají předejít zmatku, frustraci a nereálným očekáváním. Žadatelům o azyl například vysvětlují, že otisky prstů musí odevzdat všechny osoby starší 14 let nebo to, že si cílovou destinaci v rámci Unie není možné vybírat.

Řada deportací se neuskutečnila

Server A2larm.cz upozorňuje na to, že německá vláda plánuje za tento rok vystěhovat až sto tisíc imigrantů. Podle televizní stanice Deutsche Welle došlo v Německu za posledních osmnáct měsíců ke zhruba 35 tisícům deportací. Více než šest set z nich se však neuskutečnilo: ve 160 případech bylo důvodem odmítnutí aerolinek či pilotů migranty přepravit. Podle ministerstva vnitra se nejvíce případů týkalo společností Lufthansa, Air Berlin a Germanwings. Ve 108 případech nebyla deportace provedena kvůli zdravotnímu stavu přepravované osoby.

Celý text je ZDE

Na pomoc uprchlíkům vznikla stránka w2eu, podle níž se policie při deportacích často chová velmi agresivně. Autoři webu radí lidem, kterým hrozí vystěhování, aby se pasivně bránili a odmítali nastoupit do letadla: „Obvykle stačí hlasité ‚ne‘, a když to nepomáhá, křičte, odmítněte se připoutat nebo se vrhněte na zem.“ Na dodržování lidských práv a transparentnost při deportacích dohlíží nezávislí pozorovatelé, ti prý však často stojí na straně úřadů a protiprávní jednání nehlásí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…