„To se dělalo naposledy za Husáka.“ Projev Pavla běžel „živě“? Už je tu podezření

01.01.2024 17:06 | Monitoring

Prezident Petr Pavel pronesl svůj první novoroční projev ve funkci. Ocenil snahu vlády řešit zadlužení země. Některé nepopulární a nepříjemné změny označil za nezbytné. Mluvil také o mladé generaci, o euru i o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jaké byly reakce, které na jeho hlavu přišly?

„To se dělalo naposledy za Husáka.“ Projev Pavla běžel „živě“? Už je tu podezření
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Červeném Kostelci v podhůří Krkonoš má prezident Petr Pavel dům po otci a je tam oblíbený

„Prezident Pavel v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná," ohodnotila prezidentova slova předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Po dlouhé době jsme se dočkali důstojného projevu prezidenta. Byl klidný, věcný, povzbuzující a nikoho neurážel. Velká a příjemná ZMĚNA," reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Oceňuji vyvážený, realistický a povzbuzující projev prezidenta republiky. Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled," dodal Petr Fiala.

„Jak řekl prezident Pavel. ,Jako společnost musíme překonat strach a mít naději v lepší časy. Naše země musí z uplynulého roku vyjít silnější a jednotnější'," poznamenal europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil

„To je rozdíl, co?" dodal ještě Pospíšil.

Pro ČT24 na projev reagoval také místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), podle kterého řeč přednášek „politik pětikoalice". Dočkali jsme se podle něho nálepkování, o seniorech nebyla zmínka, zato se lobbovalo za přijetí eura.

 

 

Předseda SPD Tomio Okamura ve vstupu pro ČT24 vyčetl prezidentovi, že jen vytahoval "narativy" současné "nepopulární vlády".

 

 

„Tak máme za sebou nepokrytou agitku prezidenta Petra Pavla ve prospěch pětikoalice před letošními volbami. Nemám také ráda falešnou pozitivitu, kterou jsme dnes viděli. Faktem totiž zůstává, že došlo ke zkrácení důchodů, extrémnímu propadu reálných mezd - nejvyššímu v rámci OECD. O inflaci či cenách energií ani nemluvě. Na tom všem měl svůj podíl prezident - ať už aktivně, když podepisoval příslušné zákony, nebo pasivně, když vládě veřejně vyjadřoval podporu v tom, co dělá. Chápu, že musel národu, který je nucen toto všechno snášet, zkusit říct něco pozitivního, pravdou ovšem je, že v příštím roce mají opět nejlepší vyhlídky banky, zbrojaři, nadnárodní korporace a miliardáři. Těm tato vláda a prezident jdou na ruku. Na závěr mi chyběla už jen rada, abychom se předzásobili živočišným uhlím, protože dodávky léků pod vedením pana Válka jsou nejisté a z toho všeho, co vláda dělá, by se nám mohlo udělat špatně…" prohlásila k prezidentskému projevu europoslankyně Kateřina Konečná

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39641 lidí
Své k projevu napsal také advokát Michal Hašek. „Hezké odpoledne. Se zvědavostí jsem se podíval na první novoroční projev prezidenta Petra Pavla. Vypadal dobře (pan prezident). Škoda, že si nechal projev předtočit, to se dělalo tuším naposledy za Gustáva Husáka. Těch střihů bylo moc, někdy i po jedné delší větě, a celkově to dojem z projevu hlavy státu rušilo a kazilo. Z obsahu je jasné, jakou agendu bude pan prezident a jeho tým akcentovat a podporovat. Pětikoaliční vládu, Green Deal, zavedení eura, vysoké výdaje na obranu země. Sympatické bylo oslovení mladých lidí, chyběla však naopak jakákoliv zmínka o seniorech a dopadech vládní politiky na ně, stejně tak jakákoliv hlubší zmínka o ekonomických a sociálních problémech občanů i podnikatelského sektoru v uplynulém roce. Žádná konkrétnější zmínka o zahraniční politice, o vztazích se sousedy. Oceňuji, že pan prezident připomněl letošní trojí volby a fakt, že jejich výsledek ovlivní národní i evropskou politiku. Už aby to bylo," uvedl. „V obsahu ať si každý najde svoje pro či proti. Nicméně na živé a nesestříhané projevy pánů prezidentů Havla, Klause i Zemana bude muset pan prezident Pavel ještě trénovat…" dodal.

„Slušný projev PP. Nejvíc se mi líbilo, že po 10 letech na mě nikdo nemával pěstí, nepřál mi bolest a nevykládal, že to je jejich země," podotkl komentátor Jindřich Šídlo.

„Velmi dobrý projev prezidenta, za který to schytá ze všech stran," okomentoval Ivo Zelinka.

„Dobrý projev prezidenta Petra Pavla: vystihl konflikt strachu a svobody, dostatečně empatický, jako první výslovně mluvil k mladým lidem, jako první otevřeně řekl, že pro ČR je euro (€) ,logickou volbou'," sdělil Petr Fischer.

„Na tom prezidentském projevu je nejvíce pozitivní, že prezident Pavel říká skutečně, co si myslí. Nemusíte s lecčíms souhlasit, ale má to obsah, je to odvážné, nastavuje agendu a hlavně se nepodbízí," podotkl komentátor Michal Půr.


Screen: ČT24

„Dobrý nápad zasadit projev ven. Vypadá to dobře, civilně. Obsahově místy odvážné, nebude se to některým líbit. Zároveň je asi třeba, aby hlas pro Euro začal opravdu znít, pokud ho máme někdy přijmout. V konkurenci posledních prezidentských projevů IMHO obstál," řekl k projevu také moderátor Čestmír Strakatý.

„Myslím, že žádný český prezident se za posledních několik let neobrátil na mladou generaci tak jako nyní prezident Petr Pavel. Věnoval mladé generaci nezvykle mnoho slov. A myslím, že zvolil správná slova. To mě v jeho novoročním projevu zaujalo nejvíce," vypíchl z projevu reportér Radek Bartoníček.

„V jinak střízlivém projevu prezidenta úplně zbytečná rozbuška, která bude zbytečně odvádět pozornost od těch opravdu podstatných témat. Euro. Štěpí to i vládní koalici. A zrovna na tohle se musíme dívat jen a jen tvrdě pragmaticky. Co je pro nás ekonomicky výhodné? Nepotřebujeme si dokazovat civilizační vyspělost ani západnost společnou měnou. Na to už snad máme dost sebevědomí. Téma stejně odklánějící debatu od podstatného jako ohňostroje Víra Rakušana. Nenaskakujme na bílé pejsky," komentovala komentátorka Lenka Zlámalová.

„Prezident Petr Pavel velmi dobře. Jasně pro euro. Jasně pro nepopulární kroky, které by se stejně musely udělat v budoucnu. Proti populistickým slibům. S velkou poklonou mladým lidem, ‚kteří to mají těžké, přesto někdy mají pevnější hodnoty, než jsme měli my.’ Výborný projev," komentoval Petr Honzejk.

„Panebože, ten gumák v novoročním prezidentském projevuje zase kouří Evropskou unii a vyzývá k přijetí Eura, které tu 3/4 národa nechce. Kdo tam tohoto psychopata dal, tvl...." řekla Peťulína Markvartová.

„Prezidentův projev byl v mezích možností a při kvalifikaci Petra Pavla dobrý, věcný a povzbudivý. Dokonce zariskoval přímluvou za euro a sázkou na mladou generaci. Ale zahraničnímu dění se přesto mohl věnovat důkladněji, třeba na úkor manželky. To zanedbal podobně jako premiér," dodal politolog Lukáš Jelínek.

„Vážený pane prezidente, děkuji za Váš jasný apel týkající se přijetí společné evropské měny euro. Vážený pane premiére Petře Fialo, a předsedové koaličních stran Víte Rakušane, Mariane Jurečko, Markéto Pekarová Adamová a Ivane Bartoši, velmi oceňuji jasnou prozápadní orientaci vaší vlády. Pojďme i v této věci, prosím, už konečně přejít od slov k činům," řekl viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar.

„Prezidentský projev je terč ideální pro každého střelce - nelze se do něj netrefit. Z obvyklých nášlapných min neobešel jen jedinou významnou - přijetí eura. Celkový dojem - stmelující, ale to je přece úkol hlavy státu!" řekl Ondřej Neff.

„Z projevu prezidenta republiky Petra Pavla souhlasím s tím, že si nelze zajistit absolutní bezpečnost a obětovat kvůli tomu naši svobodu. Obávám se, že návrhy v tomto směru nás čekají a bránit osobní svobody bude i po tragických událostech na FF mnohem složitější. Nesouhlasím s jeho apelem na přijetí eura. Česká koruna není brzdou ekonomického vývoje v naší zemi. Naše ekonomika potřebuje spoustu změn, ale koruna našemu vývoji nijak neškodí. I s korunou dokázali exportéři v předchozí dekádě realizovat stále rostoucí a rekordní výsledky. O jejich konkurenceschopnosti budou rozhodovat spíše ceny energií. Souhlasím s nutností lépe vysvětlovat kroky vládní koalice tak, aby jim rozuměla větší část společnosti. Vysvětlovat dennodenně kroky je nedílnou součástí práce politika, zvlášť toho vládního. Úspěšný nový rok!" podotkl k projevu ekonom Jan Skopeček.

„Ten projev psala umělá neinteligence," poznamenal Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes. A povšiml si i toho, že nepadlo ani slovo o Ukrajině.

Projev prezidenta Petra Pavla zhodnotil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Plusy: Lepší než Zeman a Klaus, odvaha za zmínění eura, dobře, že se nebál pochválit práci EU a NATO, zmínil svou ženu. Minusy: chyběly vize a nějaké hlubší myšlenky. Přednes trošku bez energie," uvedl Zdechovský.

„V posledních letech jsem projev hlavy státu ignorovala a ještě několik dní poté vytěsňovala všechny informace o tom, koho to vemeno zase urazilo a jakou ostudu udělalo. Dnes nebudu znechuceně a s odporem TV vypínat. Naopak, na prezidentský projev se po letech podívám. S chutí," poznamenala Lucie Amálka.

„Symbolicky v den, kdy vstupuje v účinnost zrušení slevy na studenta, snížení podpory stavebního spoření na polovinu, omezení prací na dohody či pokuty za předčasné splacení hypotéky, které prezident Petr Pavel bez mrknutí oka podepsal, oznámil jako své priority bydlení a mladou generaci. Čas bohužel nevrátí ani prezident a omluva mladým také nezazněla. Tak snad to aspoň znamená, že se servilním přístupem k vládě, které místo na mladých a na bydlení záleží na bankách, energo byznysu a zahraničních obchodních řetězcích, je pro příští rok na hradě šmitec. Byl by pro to u ,nadstranického' prezidenta opravdu nejvyšší čas," poznamenala exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Pan prezident Pavel dnes v projevu prosil, aby si politici dali mezi předsevzetí i kultivaci veřejné diskuse a brali víc v potaz názory a starosti mladých. To mi na seznamu chybí, ale to já beru jako samozřejmost. Naopak jsem si připsal pár bodů, ve kterých bych letos nechtěl pokulhávat," ukázal svá předsevzetí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Po letech jsem čekal na novoroční projev prezidenta bez obav, koho urazí a jak moc společnost rozdělí. Dočkal jsem se. Navíc to byl projev konkrétní a věcný, v němž mohl každý slyšet povzbuzení, snahu společnost spojovat a dívat se do budoucna. Oceňuji i racionální zhodnocení uplynulého období a zejména realistické i citlivé ohlédnutí za tragickou událostí na pražské Filozofické fakultě. Přidal odmítnutí populismu a přesvědčivou výzvu do budoucna, abychom byli na krizové situace co nejlépe připraveni, nenechali se ochromit strachem a připravit o svobodu. A jako člen vlády přijímám kritiku nedostatečného vysvětlování našich nutných a často nepopulárních kroků. Tomu budeme věnovat ještě víc pozornosti a přidáme i informace o krocích vlády, které nesou dobré ovoce a lidem pomáhají," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Prezident se plete. Vláda nemá 20% důvěru proto, že neumí vysvětlovat věci. Má ji tak nízkou proto, že lže, porušuje sliby a zadlužuje zemi na další dekády," zhodnotil Matěj Gregor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trochu projev Pavla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 01.01.2024 22:29:55
přpomíná projevy Husáka v sedmdesátých letech. Chybí tam jen soudružský pozdrav čest práci. Tak pracuje vlastizrádný rozvědčík.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…