„To se dělalo naposledy za Husáka.“ Projev Pavla běžel „živě“? Už je tu podezření

01.01.2024 17:06 | Monitoring

Prezident Petr Pavel pronesl svůj první novoroční projev ve funkci. Ocenil snahu vlády řešit zadlužení země. Některé nepopulární a nepříjemné změny označil za nezbytné. Mluvil také o mladé generaci, o euru i o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jaké byly reakce, které na jeho hlavu přišly?

„To se dělalo naposledy za Husáka.“ Projev Pavla běžel „živě“? Už je tu podezření
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Červeném Kostelci v podhůří Krkonoš má prezident Petr Pavel dům po otci a je tam oblíbený

„Prezident Pavel v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná," ohodnotila prezidentova slova předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Po dlouhé době jsme se dočkali důstojného projevu prezidenta. Byl klidný, věcný, povzbuzující a nikoho neurážel. Velká a příjemná ZMĚNA," reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Oceňuji vyvážený, realistický a povzbuzující projev prezidenta republiky. Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled," dodal Petr Fiala.

„Jak řekl prezident Pavel. ,Jako společnost musíme překonat strach a mít naději v lepší časy. Naše země musí z uplynulého roku vyjít silnější a jednotnější'," poznamenal europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil

„To je rozdíl, co?" dodal ještě Pospíšil.

Pro ČT24 na projev reagoval také místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), podle kterého řeč přednášek „politik pětikoalice". Dočkali jsme se podle něho nálepkování, o seniorech nebyla zmínka, zato se lobbovalo za přijetí eura.

 

 

Předseda SPD Tomio Okamura ve vstupu pro ČT24 vyčetl prezidentovi, že jen vytahoval "narativy" současné "nepopulární vlády".

 

 

„Tak máme za sebou nepokrytou agitku prezidenta Petra Pavla ve prospěch pětikoalice před letošními volbami. Nemám také ráda falešnou pozitivitu, kterou jsme dnes viděli. Faktem totiž zůstává, že došlo ke zkrácení důchodů, extrémnímu propadu reálných mezd - nejvyššímu v rámci OECD. O inflaci či cenách energií ani nemluvě. Na tom všem měl svůj podíl prezident - ať už aktivně, když podepisoval příslušné zákony, nebo pasivně, když vládě veřejně vyjadřoval podporu v tom, co dělá. Chápu, že musel národu, který je nucen toto všechno snášet, zkusit říct něco pozitivního, pravdou ovšem je, že v příštím roce mají opět nejlepší vyhlídky banky, zbrojaři, nadnárodní korporace a miliardáři. Těm tato vláda a prezident jdou na ruku. Na závěr mi chyběla už jen rada, abychom se předzásobili živočišným uhlím, protože dodávky léků pod vedením pana Válka jsou nejisté a z toho všeho, co vláda dělá, by se nám mohlo udělat špatně…" prohlásila k prezidentskému projevu europoslankyně Kateřina Konečná

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trochu projev Pavla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 01.01.2024 22:29:55
přpomíná projevy Husáka v sedmdesátých letech. Chybí tam jen soudružský pozdrav čest práci. Tak pracuje vlastizrádný rozvědčík.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…