„Tohle neříkejte! ODS jste to nikdy neřekla.“ Dusno ve studiu ČT. Juchelka se po slovech Witowské neudržel

12.07.2022 21:16

Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna Česku kvůli zpoždění v implementaci evropských předpisů hrozí pokuta až 2 miliardy korun. Poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka v pořadu Interview ČT24 odmítl, že by se tak dělo kvůli obstrukcím opozice. Sdělil, jak se opoziční hnutí ve čtvrtek postaví k úspornému tarifu a za jak dlouho by se mohl projednat návrh zákona o sankcích.

„Tohle neříkejte! ODS jste to nikdy neřekla.“ Dusno ve studiu ČT. Juchelka se po slovech Witowské neudržel
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

V Poslanecké sněmovně čeká na projednání deset zákonů s opožděnou implementací evropských předpisů. Sněmovna se měla částí z nich zabývat v pátek, kdy opozice jednání kvůli sporu o platby za státní pojištěnce zablokovala. Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna se mohlo projednat už 8 z 10 zmíněných zákonů. Za zpoždění bude Česko podle ministra možná platit pokutu zhruba dvě miliardy korun.

Na dotaz, zda obstrukce opozice stály za možnou pokutu, Juchelka řekl: „Obstrukce se nedějí jen proto, že bychom chtěli zdržovat legislativu Evropské unie. Ale tato vládní koalice má většinu, a pokud pan Šalomoun něco takového říká, tak on sám si v rámci své koalice může projednat to, že návrhy těchto směrnic budou mít přednost například před státními pojištěnci,“ odmítl Juchelka, že by hlavně obstrukce opozice stály za hrozící pokutou.

  • Záznam celého pořadu najdete ZDE

„Už sedm měsíců máme u vlády tuto koalici, a už dávno mohlo být vše hotové,“ reagoval na tvrzení vlády, že přebírala dluh 36 neimplementovaných evropských směrnic po vládě, v níž bylo hnutí ANO. „Kvůli pandemickému zákonu jsme byli ve Sněmovně i přes noc, i když byl úplně zbytečně na projednávání. Mohli jsme klidně projednat těchto 36 směrnic,“ argumentoval Juchelka.

„Tady vidíte, je to klasické politikaření. My jsme proti tomu, že by se odebralo 14 miliard pojišťovnám, tedy plateb za státní pojištěnce, a to jen proto, že ministr Stanjura slíbil voličům, že nebude mít tak vysoký schodek jako měly vlády předešlé. Oni tohle předřadí před evropské směrnice, kde je zákonité, že nám se to nelíbí. Nechceme zdržovat, ale chceme k tomu říct své,“ vysvětloval místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Uklidňoval, že ročně Evropská komise vydá v rámci celé EU na 900 různých pokut, ke kterým nakonec ani nedojde, když se udělá rozkladové řízení. „Dohromady se vlastně nic neděje,“ míní Juchelka.

Rozčilil se nad dotazem moderátorky Světlany Witowské, zda je hnutí ANO připraveno dál „blokovat Sněmovnu“ či se na něčem domlouvat. „Neříkejte, že blokujeme Sněmovnu – když jsem vás sledoval minulé čtyři roky, nikdy jste neříkala ODSce, že blokuje Sněmovnu kvůli EET dva roky,“ vyčetl Juchelka Witowské, která takové tvrzení odmítla.

Ve čtvrtek budou poslanci jednat o úsporném tarifu, který by měl domácnostem pomoct s účty za drahé energie. Juchelka řekl, jak se k vládnímu návrhu postaví opoziční hnutí ANO. „Budeme hlasovat pro, chceme to samozřejmě podpořit, akorát se budeme muset jenom ptát, to je naše strategie, protože nikdo nic o vládním energetickém balíčku neví. Pokud to máme projednat v prvním čtení, v devadesátce, mám velikou spoustu otázek. Záleží, jak to pan ministr Síkela bude vysvětlovat, jaké budou parametry,“ poznamenal Juchelka, jenž doufá, že návrh projde co nejrychleji.

Věnoval se také novému sankčnímu zákonu, který má Česku umožnit sankce uvalit bez ohledu na Evropskou unii. ANO dnes oznámilo, že souhlasí s novým sankčním zákonem, ale že bude vetovat zrychlené projednání v prvním čtení. „My bychom se na to chtěli podívat trochu hlouběji, přes ústavně právní výbor. Na tento návrh zákona, který jde nad rámec sankčních zákonů, které máme v Evropské unii. Možná, že budeme mít i nějaké pozměňovací návrhy,“ zmínil k projednání návrhu zákona o sankcích.

„Z hlediska času se nic neděje, jen se to posune o několik týdnů. Já mám někdy pocit, že tato vládní koalice si zvykla na to, že chce hodně zákonů projednávat v tzv. devadesátce, což znamená, že se opozice k tomu nemá možnost vyjádřit. Občas jsme prostě papežštější, než EU samotná, a vždy si to ještě vlastními návrhy zkomplikujeme. Ať se na to tedy raději ještě podívají odborníci a právníci,“ podotkl opoziční poslanec.

Vláda žádala o zrychlené řízení, aby bylo možné kvůli válce na Ukrajině co nejdříve zmrazit majetek nebo uvalit sankce na subjekty i jednotlivce, kteří se dopouštějí závažného protiprávního jednání v mezinárodním kontextu.

Juchelka upřesnil, co od posouzení návrhu zákona o sankcích ze strany ústavně právního výboru očekává: „Třeba, že posoudí zákon tak, aby nebyl diskriminační vůči těm, kteří zde žijí delší dobu a jsou ruskými obyvateli. Že to nebude diskriminační a že to nebude v rozporu s právem EU,“ připomněl, že tyto právní otázky je potřeba vyjednat a umožnit, aby vše prošlo klasickým legislativním procesem.

Tato předloha má zároveň vytvořit právní základ pro to, aby Evropská unie mohla zařadit subjekty na sankční seznam na podnět Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…