„Tohle ředitel toleruje?!“ Moravec zuří. Pozvánka na Radu ČT o jeho excesu vypuštěna

28.11.2023 16:25 | Monitoring

13. prosince se opět sejde Rada ČT. A bude se probírat exces moderátora Václava Moravce směrem k exprezidentu Klausovi. Už měsíc předtím tomuto jednání dělá reklamu radní Luboš Xaver Veselý a zve veřejnost, aby se ho zúčastnila a řekla, co si o Moravcovi myslí. Slov radního se však chytily SeznamZprávy a našly kolegy z Rady ČT, kteří s ním nesouhlasí. Václav Moravec je zase nespokojen, že se ho ředitel ČT nezastal. A sportovní moderátor Robert Záruba zase považuje za nehorázné, že Xaver srovnal Moravce s Alexandrou Mynářovou.

„Tohle ředitel toleruje?!“ Moravec zuří. Pozvánka na Radu ČT o jeho excesu vypuštěna
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Kdo sleduje pořady Luboše Xavera Veselého, ví, že kritika ČT v nich není úplně vzácným tématem. Když se ale Xaver se svým hostem Petrem Holcem pustili do Václava Moravce, upoutali pozornost SeznamZpráv. Xaver v pořadu Wilsonova 10 probíral, jak byla na Moravce podána stížnost. Nejdřív se s Holcem přel, zda by se Moravcovi mělo říkat moderátor či aktivista, a dospěli k závěru, že i když je aktivistou, je aktivistou prestižním.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí
Připomenuli, jak se Moravec o Klausovi vyjádřil jako o „gubernátorovi Putina“. Xaver mínil, že Moravec se snaží kauzu „odstrčit“, ale jeho slova mu prý věří už jen bývalý ředitel, Nora Fridrichová a evidentně i etický panel, jmenovaný ještě bývalým ředitelem, který Xaver přirovnal k uličnímu výboru. „Jsou to prostě Dvořákovi lidi, kteří toho Moravce podrželi, řekli, že to nebylo vhodné, ale kodex porušen nebyl,“ mínil a dodal, že jako radní ČT si myslí, že kodex porušen byl. A to mimořádně a brutálně.

Holec podotkl, že nešlo jen o výrok o Klausovi, že skandální byl celý předvolební rozhovor a Moravec dle něho měl dostat padáka již dávno. Xaver opáčil, že je zde velké podhoubí, které aktivisty v pozicích novinářů drží. Vyjádřil se, že by Moravec neměl vést velké politické debaty. Naopak chválil moderátorky, jako jsou Terezie Tománková nebo Alex Mynářová. „Slyšel jste, že by někdy plácla takovou s*ačku do médií?“ ptal se řečnicky o Mynářové. S Holcem pak dumali nad správným uplatněním Moravce, zazněl například nápad ho nechat moderovat Receptář prima nápadů. OVM by pak podle něho měla moderovat právě Tománková, Mynářová či někdo jiný, koho si dokáže představit. „Toto je tragédie,“ vyjádřil se o současném moderování OVM a dodal, že by měl moderovat někdo, kdo nemá tak zkaženou pověst, jako Václav Moravec.

Na dotaz Holce ovšem připomenul, že jako radní nesmí zasahovat do programu a do výroby pořadů. Ale má dohlížet na uplatňování veřejné služby. Z toho Xaver soudí, že 13. prosince bude setkání rady „husté“. A nadhodil, že by bylo dobré, kdyby se ho novináři a zástupci veřejnosti zúčastnili, protože je koneckonců veřejné. Přítomen má být i nový ředitel Souček a Xaver je zvědav, co bude na radě říkat. Nakonec přímo vyzval, aby se jednání veřejnost zúčastnila.

SeznamZprávy si však Xaverova slova vyložily jako snahu lobbovat za Alexandru Mynářovou. Což Xaver popřel s tím, že snad ještě může mít svůj názor. Také se dotazovaly, co si o jeho slovech myslí ředitel ČT Jan Souček, který ovšem slova radních komentovat nechtěl. „Jako generálnímu řediteli ČT mi nikterak nepřísluší komentovat chování členů Rady ČT,“ uvedl pro SeznamZprávy. Moravec s tím dle serveru není spokojen. „Podle zákona o ČT je partnerem Rady ČT pouze generální ředitel ČT, nikoliv tvůrci jednotlivých pořadů či zaměstnanci ČT. Je pouze vizitkou generálního ředitele, pokud takové jednání vůči zaměstnancům ČT toleruje,“ řekl.

S vystupováním Xavera pak nesouhlasí místopředseda Rady ČT Vlastimil Ježek. „Aktivity pana Veselého komentovat nechci. Myslím si, že každý, kdo si zmiňované video pustil, si názor udělá snadno sám,“ uvedl. Dle dalšího člena Rady ČT, René Kühna jedná Xaver účelově a manipulativně, aby Moravce vystrnadil z ČT. Pozvánku pro veřejnost pak označil za nátlak, což Xaver odmítl s tím, že pozvánku na radu dával ve svých pořadech mnohokrát.

Kühn se svým vyjádřením pochlubil i na sociálních sítích.

Zde Veselého kritizuje i sportovní moderátor a partner Nory Fridrichové, Robert Záruba. „Výroky Luboše Veselého o Václavu Moravcovi jsou naprosto nehorázné. Vrcholem je pokus o srovnání jeho profesních kvalit s Alex Mynářovou. Tím se radní ČT zcela diskretoval. Tohle nemůže nikdo z oboru myslet jinak, než jako pokus o špatný vtip,“ pravil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vendula, má přebujelé ego. Potřebovala by schladit, nebo uklidit z obrazovky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 28.11.2023 17:59:18

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…