„Toto už je fakt vtip, ne?“ Bartoš předložil proti Babišovi „tvrdá data“

16.08.2021 20:41

Předseda Pirátské strany a lídr koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do sněmovních voleb Ivan Bartoš se na svém facebookovém profilu věnoval skokovému růstu cen, kterému mohl podle jeho názoru premiér Andrej Babiš (ANO) zabránit. Poté, co byl ministryní financí upozorněn, jak funguje finanční právo, tedy že za zdražování přímo nezodpovídá předseda vlády, na konkrétním příkladu dokázal, že je tomu právě naopak.

„Toto už je fakt vtip, ne?“ Bartoš předložil proti Babišovi „tvrdá data“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Zdražování jídla, energií, bydlení i zboží pocítíme všichni. Premiér se to snaží uhrát tak, že za to vlastně mohou Piráti a Starostové. Na podobnou argumentační akrobacii jsme z jeho úst zvyklí, ale toto už je fakt vtip, ne?“ započal Bartoš svůj komentář. A citoval slova ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Havlíčka, který metody vlády obhajuje slovy „v kampani se hraje tvrdě“.

Šéf Pirátů tak připojil pár „tvrdých“ dat. Inflace prudce zrychlila – na 3,4 %. A s tím samozřejmě přichází rychlé zdražování. Služby zdražily o 3,9 %, zboží o 2,9 % a bydlení o 2,5 %, data nedávno zveřejnil Český statistický úřad.

Právě sektor služeb podle něj Babiš s Havlíčkem svým chaotickým zavíráním, otevíráním a nepořádkem v kompenzacích doslova „přidusili“. „Nedivme se, že nyní potřebují podnikatelé za své služby vyšší ceny. Očekávaný výsledek? Další zrychlování tempa inflace, další zdražování,“ pokračuje.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Lživláda se snaží vypouštět kouřové clony a dělat, že to není jejich chyba. Takže naprostý chaos a nepředvídatelnost pro podnikatele, které vláda předváděla, jsme si poslední rok a půl asi vymýšleli?“ dodává.

K tomu připomíná, že státní dluh poprvé přesáhl dva biliony korun. Zadlužujeme se rychleji a rychleji. Stejně tak poukazuje na to, že také Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje vládu za neefektivní hospodaření. „Téměř polovinu peněz, které šly na dluh, vláda utratila za věci, které s řešením covidu nesouvisely,“ zdůrazňuje dále Bartoš.

Stát je podle jeho slov řízen poslepu: „To je pak totiž hodně nebezpečná jízda nejenom pro vládu, ale hlavně pro 10,7 milionu obyvatel naší země,“ konstatuje.

Závěrem píše, že Piráti a STAN místo toho chaosu, ve kterém se země zmítá, vypracovali spolu s expertními týmy plán, jak tohle všechno zastavit. „Jak postavit ekonomiku zpátky na nohy a mít jasný výhled na několik let dopředu. Jestli chceme zkrotit inflaci, je nutné dostat vládní výdaje pod kontrolu. Proto jsme připravili plán na budoucnost bez zadlužování,“ dodává Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…