„Traktory“ pod okny sněmovny. Dorazili Rajchl i Okamura. A bylo veselo

19.02.2024 19:18 | Reportáž

Jeden z organizátorů pondělního protestu zemědělců v Praze, Bohumír Dufek, tvrdí, že vyjádření premiéra Petra Fialy a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o demonstrantech je dehonestující a za hranou slušnosti. Výborný i Fiala k protestu prohlásili, že nejde o zemědělský protest, ale o politickou protivládní akci lidí napojených na proruskou scénu. Na odpolední demonstraci na Malostranském náměstí se k zemědělcům připojili Jindřich Rajchl (PRO) nebo Jaroslav Foldyna a Tomio Okamura (oba SPD).

„Traktory“ pod okny sněmovny. Dorazili Rajchl i Okamura. A bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace zemědělců, kterou zorganizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace samostatných odborů ČR

Do Prahy v pondělí dorazila tisícovka traktorů z celé republiky s požadavky na vypovězení Green Dealu a podporou českého zemědělství. Protest organizovali předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Akce se nezúčastnila největší zemědělská uskupení, a to Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství.

V dopoledních hodinách se akce konala před budovou Ministerstva zemědělství. Mezi demonstrující dorazil i ministr zemědělství Marek Výborný, který v 11 hodin obdržel od organizátorů dopis s požadavky. Protestující mezitím skandovali „demisi“ a jiná protivládní hesla.

Odpoledne se část farmářů vydala na Malostranské náměstí, kde byla naplánovaná další demonstrace. Traktory a další zemědělská technika zůstaly na magistrále.

Od akce na Malostranském náměstí se ale distancovala část protestantů s tím, že jde o ukradený protest. „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ uvedl koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi.

Na Malostranské náměstí mezi zemědělce dorazili mimo jiné organizátor protivládních organizací Jindřich Rajchl nebo Jaroslav Foldyna a Tomio Okamura. Svůj stánek měli na místě také komunisté nebo Česká strana národně sociální.

Lidé už na sobě povětšinou neměli montérky a pracovní oblečení a byli v civilu. Protestující mávali českými vlajkami a protivládními bannery. V davu kolovaly dvě petice – za vystoupení z EU a za zrušení korespondenční volby.

V průběhu demonstrace také došlo k potyčkám mezi demonstranty a jejich odpůrci s vlajkami Evropské unie a Ukrajiny. Na místě zasahovala policie, která musela oba tábory oddělit. Nikdo nebyl po potyčce zadržen.

Protestující se zhruba po hodině akce postupně rozešli. Podle odhadů dorazila na místo zhruba tisícovka lidí.

Premiér Petr Fiala už předem avizoval, že demonstrace není skutečným protestem zemědělců, ale lidí napojených na proruskou scénu. Ministr zemědělství Výborný na síti X napsal, že chápe ty protestanty, kteří po dopoledním programu odjeli.

„Zemědělci naštvaně odjeli z Prahy. Docela jim rozumím. To nejhorší, co dnešek přinesl, je zase horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. To mě hodně mrzí… Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ napsal Výborný.

 

 

To považuje organizátor Bohumír Dufek za dehonestující a za hranou slušnosti. „Premiér Petr Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný dehonestovali dnešní protest části zemědělců v Praze, jejich chování je za hranou slušnosti,“ řekl na demonstraci Dufek. „Ani v hloubi duše jsem nevěřil, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti nám,“ dodal Dufek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

I když, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefilc , 20.02.2024 9:48:01
zemědělcům fandím, myslím, že se to zvrhne v pouhopouhé divadlo, s nulovým výsledkem. Už se objevili modrožlutí fangličkáři a eurohujeři, poslaní do ulic lemply ze Strakovky, kteří na to dostali volno ze školy a další chudáci, kteří si potřebují přivydělat. V ČT vám pravdu o tom jak to v Praze probíhá neřeknou, včera ukazovali nějakého zmatence, též údajně zemědělce, který řekl, že ti co jeli do Prahy se nechali zlákat "bratrstvem kočičí pracky." Skoro jako za totáče, kdy podobní v televizi říkali, že chtějí v republice mít klid na práci. Má to sebranka bojící se o koryta dobře "ošetřeno." Jediné, co by s ledy hnulo, je generální stávka bez omezení, do té doby, než se ta zločinná banda sbalí a odtáhne do žumpy zapomnění. Ale jsme Čecháčci, takže budeme čekat, až nám to někdo dovolí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …