„Ukrajina musí vyhrát!“ Jenže na Západě se říká už něco docela jiného...

27.02.2023 14:34

„Ukrajina musí zvítězit a dobýt vše, i to, co ztratila před rokem 2014,“ zní od českých politiků. Ovšem na Západě už se uvažuje jinak. Například americký komentátor Fareed Zakaria už položil otázku, zda nechají Ukrajinu zničit, aby ji zachránili. A v Británii, Francii a Německu už prý také připravovali Zelenského na to, že bude muset jednat.

„Ukrajina musí vyhrát!“ Jenže na Západě se říká už něco docela jiného...
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Jen málo co spojuje provládní politiky jako zvolání: „Ukrajina musí vyhrát!“ nebo „Ukrajina musí zvítězit!“ Tato myšlenka se v jejich vyjádřeních objevuje v podstatě neustále.

Ovšem na Západě se o této tezi začíná pochybovat. Komentátor Fareed Zakaria, jehož texty vycházejí například v týdeníku Respekt, na výročí invaze sepsal text, podle kterého na Ukrajině ani jedna strana není dostatečně silná, aby dosáhla vítězství, ani dostatečně slabá, aby začala vyjednávat.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Před válkou drželo Rusko asi 7 % ukrajinského území. Na vrcholu invaze drželo 22 %, z toho Ukrajina ofenzivami dokázala získat zpátky třetinu. A poslední tři měsíce se tato situace v podstatě nemění a situaci by zvrátilo jen masivní vítězství, píše Zakaria. „Ukrajina by musela dobýt dvakrát tolik území co minulý rok, jen aby se dostala do situace na začátku invaze,“ konstatuje.

A i když ruské výkony při invazi podle něho nebyly nic moc, tak se zlepšují, zvláště když jde o obranu. Navíc, Rusko stabilizovalo svou ekonomiku, která na tom podle predikcí IMF bude lépe, než ekonomiky Německa či Velké Británie. Zakaria připomíná, že Rusko volně obchoduje s ekonomickými giganty, jako je Čína, Indie, ale i v podstatě sousední Turecko či Írán. „Teď už je zde velká ekonomika, ve které Západ nehraje roli, a Rusko může volně plout v jejích vodách,“ varuje. A i když si válka a sankce vybírají svou cenu, je to pomalé. Zakaria také podotýká, že tato izolace a těžkosti většinou politiku státu nezmění, jak je vidět na příkladu Íránu, Kuby nebo Venezuely.

Krátkodobě doporučuje Zakaria poskytnout Ukrajině zbraně i peníze. Nicméně ani to podle něj nepovede k vítězství jako za druhé světové války. „Většina válek končí jednáním. A tahle asi nebude jiná,“ odhaduje. Západ podle něho má Ukrajině zajistit co největší úspěch a setrvačnost na bojišti, aby měla co nejsilnější postavení. „Jenom dramatické vítězství Ukrajiny, jako například odstřižení Krymu, donutí Putina zasednout k jednacímu stolu,“ soudí komentátor.

Sám si představuje například, že by příměří zahrnovalo navrácení všech území dobytých Rusy po únoru 2022. Ty obsazené dříve by byly pod mezinárodní správou a proběhla by na nich referenda pořádaná mezinárodními organizacemi, nikoliv Ruskem. Bezpečnostní záruky by Ukrajině dalo NATO, ale neplatily by u sporných území.

„Krym a Donbas za de facto členství v NATO a EU,“ popisuje Zakaria v kostce svůj návrh, který by podle něho byl stravitelný pro Ukrajinu i Rusko, protože jedněm by se splnil sen o přičlenění k Západu a druhým, že ochránili ruské části Ukrajiny.

„Mnoho lidí věří, že válka skončí totálním vítězstvím Ukrajiny. Doufám v to, ale pochybuji,“ dodává komentátor a poukazuje na to, že Rusko v roce 2021 bylo nejméně třikrát tak lidnaté jako Ukrajina, mělo patnáctkrát větší HDP a desetkrát větší rozpočet na obranu. Připomíná, že Rusové jsou zvyklí za války trpět. A i když ruská ekonomika strádá, ta ukrajinská je ve volném pádu. HDP pokleslo o 30 % a ukrajinská vláda utratí dvakrát tolik, co dostane. Více než 13 milionů lidí před válkou uprchlo, z toho 8 milionů do zahraničí. Válka se odehrává na ukrajinském území a jejich města se mění v ruiny, továrny jsou zničené, lidé v chudobě. „Pokud se válka bude táhnout roky, tak už bude mít cenu se ptát – necháme Ukrajinu zničit, abychom ji zachránili?“ ptá se Zakaria řečnicky.

Jako Zakaria zřejmě uvažují i další světové špičky. Podle deníku Wall Street Journal Francie, Německo a Velká Británie považují větší propojení NATO a Ukrajiny za způsob, jak přesvědčit Kyjev k tomu, aby ještě letos zasedl s Moskvou k jednacímu stolu. To listu řekly tři vládní zdroje z těchto zemí. Někteří partneři Kyjeva totiž mají pochybnosti, že dokáže dobýt zpět své území.

Vlády Francie, Německa a Velké Británie prý podporují návrh, aby po válce Ukrajina dostala ke své obraně vyspělé zbraně. To by ji mohlo přimět, aby začala vyjednávat s Ruskem. Zdroje WSJ ovšem stále opakovaly, že rozhodnutí zahájit jednání je na Kyjevu.

„Pořád opakujeme, že Rusko nesmí vyhrát, ale co to znamená? Jestli bude válka v této intenzitě trvat dost dlouho, budou ztráty Ukrajiny nesnesitelné,“ uvedl vysoce postavený francouzský zdroj. A dodal: „Nikdo nevěří, že dobyjí zpátky Krym.“ Jak WSJ připomíná, tato slova ostře kontrastují s veřejnými prohlášeními prezidenta Bidena a ostatní západních lídrů, kteří možnost, že by Ukrajina začala s Ruskem jednat, ani nezmiňují.

Podle zdrojů WSJ však Emmanuel Macron a Olaf Scholz Zelenskému na setkání v Paříži řekli, že musí začít uvažovat o mírových jednáních. Macron měl Zelenskému říci, že i nepřátelé jako Francie a Německo museli po druhé světové válce zakopat válečnou sekyru. „Macron Zelenskému řekl, že za války svou zemi vedl dobře, ale že výhledově se bude muset chovat státnicky a učinit těžká rozhodnutí,“ uvádí WSJ.

Podle britských zdrojů by se přes dodávky zbraní mohlo dosáhnout změny uvažování v Kremlu. Když by Moskva viděla, že Západ je ochoten časem navýšit svou vojenskou pomoc a závazky, tak by prý došla k závěru, že své vojenské cíle nedokáže splnit. A deník dokonce cituje i slova Petra Pavla, že Ukrajina může skončit v situaci, kdy by osvobození některých území stálo více životů, než je přijatelné.

Toto přiblížení k NATO by podle zdrojů WSJ nezahrnovalo umístění vojáků NATO na území Ukrajiny a Ukrajina by také neměla přístup k článku 5. Ale Ukrajině by dohoda měla zajistit prostředky, aby se mohla ubránit dalšímu ruskému útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naši politicisi mohou říkat co chtějí!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.02.2023 17:13:37
Nikdo je nebere vážně ani doma a ani v zahraničí. Stále ještě nám neřekli jak ta Ukrajina má vyhrát, když vlastní zbraně již nemá a dochází jim už i vojáci. Zatím co tady píšete jak Rusko nemá sílu a možnosti ukončit vítězně konflikt, Putin vás v tichosti ničí ekonomicky (respektive EU ničíte ekonomicky vlastní politici) a pomalu odzbrojuje. Přečtěte si jak je na tom Anglie se svojí armádou, Německo s obrněnou technikou, na jak dlouho by vydržela munice a koneckonců jak jsme na tom i my s obranou. Putin ví co dělá a Západ ho neustále podceňuje. Bohužel Západ uvěřil vlastní propagandě o možnosti zničení Ruska.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…